Közélet

2012.11.08. 14:06

A rekordvízszint talán elmarad a Dráván, de tart a készültség

A Dráván kialakult árhullám miatti teendőkkel is foglalkozott csütörtöki ülésén a Somogy Megyei Védelmi Bizottság (VÉB). A bizottság napok óta értékeli az árhullámra vonatkozó előrejelzéseket, a katasztrófavédelem és a vízügy kijelölt szakemberei a helyszínen szervezik az előkészületeket.

Márkus Kata

Az érintett települések Lakócsa, Potony, Tótújfalu, Szentborbás, Barcs, Heresznye, Bolhó, Őrtilos polgármesterei felmérték, hogy milyen bevonható szállító, rakodó eszközök állnak rendelkezésre.A legrosszabbra, a kitelepítésre is felkészülve összesítették a Dráva térségében levő kollégiumi férőhelyeket; 1228 embert tudnának elhelyezni. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon közel 30 ezer darab zsák áll rendelkezésre, de ez szükség esetén más megyéktől és a vízügyi igazgatóságtól még akár 100 ezer darabbal kiegészíthető. A homok biztosítása érdekében Barcson, Lakócsa-Szentborbás összekötő út mellett levő homokbányák használatának engedélyezésére az intézkedés megtörtént.

Barcson megelőző jelleggel a városgazdálkodási igazgatóság felkészítése is elkezdődött. Néhány gyors intézkedésre is szükség volt: a barcsi hajókikötő tartószerkezetének magasításáról, a bejáró hidak leemeléséről, s a barcsi szabadstrand területén lévő konténerépületek elszállításáról is intézkedtek.

Mivel az Őrtilosnál hazánkba belépő Dráva árhulláma a vasúti töltést is veszélyeztetheti, ezért a MÁV Zrt. illetékeseivel folyamatosan egyeztetnek a szakemberek, többek közt az esetleges forgalmi szünetről, illetve a töltés megerősítésének módozatairól. A legfrissebb előrejelzések szerint erős árhullám zajlik a Dráván, ám az eddigi legnagyobb szintet nem haladja meg. A készültséget ennek ellenére a védelmi bizottság változatlanul fenntartja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!