Közélet

2012.11.17. 08:21

A Zárda utcai szülőház tovább őrzi a művész emlékezetét

Vaszary János családja pedagógust és ügyvédet adott Kaposvárnak, hercegprímást és festőt az országnak.

Nagy Zoltán, helytörténet-kutató

Ismét a reformkorba ugrunk vissza – itt már régen jártunk –, hiszen a Zárda utcában 1833 óta áll az a ház, ahol később Vaszary János festőművész (1867–1939) megszületett.
Török Ferenc, a megyeháza építője tervezte a ma műemléki védelem alatt álló földszintes lakóépületet, amely a klasszicista polgári építészet legszebben megmaradt emléke a megyeszékhelyen – talán ezért is itt működik a Baranya Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája. A ház három utcai szobával és a bolthajtásos tornácról nyíló udvari szárnnyal épült. Tömegét és homlokzatát az antik építészetre is jellemző nyugalom, a gondosan mérlegelt arányok uralma, tehát egyfajta harmonikus egyensúly jellemzi, ami hiányzott a megelőző korszak, a barokk mozgalmas, fantáziát és szenvedélyt ébresztő világából. A hatablakos utcai homlokzat még árnyékhatásra törekszik, ugyanakkor a színpadias, túlburjánzó formák helyett már egyszerűbb, egyenes vonalvezetésű, erőteljes falmélyedések, tükrök és vízszintes csíkozás teszi plasztikussá az amúgy egyszerű homlokzatot. Tetőszerkezete a mai szemnek kissé meredek, kontyolt nyeregtető.



Az épülettel egybeépített falazott kapukeret zárópárkányának profilja megismétli az épület főpárkányát. A kétszárnyú tömör fakapuba épített íves záródású gyalogos kiskapu kedves színfoltja a belvárosnak. A kapu melletti véghomlokzat megőrizte a pincelejáratot, és vakajtó mutatja a verandalépcső helyét. Az L alaprajzú épület udvari szárnyának tornácát mára beüvegezték, de így is érezni az egykori bensőséges hangulatot.
A házat a festő édesapja, Vaszary Mihály vásárolta meg – bátyjával közösen –, aki családjával együtt az 1860-as évek közepén költözött Kaposvárra. Vaszary Mihály puritán gondolkodású, általánosan szeretett tanára volt a kaposvári gimnáziumnak (magyart, latint, németet és – az iskolában először – gyorsírást tanított), kilenc gyermeke közül a negyedik, János pedig a művészet világában alkotott maradandót.
A részben keszthelyi kötődésű famíliából amúgy Vaszary Kolos, Mihály nagybátyja, a tudós esztergomi érsek érte el a legmagasabb egyházi és társadalmi rangot, aki 1891-ben kapta meg hercegprímási kinevezését. A kiterjedt rokonsághoz tartozott Vaszary István, Kaposvár 1890-ben elhunyt jegyzője, valamint az a Vaszary János köz- és váltóügyvéd is, a dualista kor Kaposvárának egyik legtekintélyesebb polgára, aki nagyjából akkor született, amikor a Zárda utcai ház épült. Róla nevezték el a János, a mai Dózsa György utcát. 1901 májusában bekövetkezett halálakor azt írták róla a lapok, hogy „derék, szeretetreméltó, igaz ember volt, kit méltán ért a köztisztelet, melyben állott”.

De térjünk vissza a család másik Jánosához, a festőhöz, aki az elemi iskolát és a gimnázium első négy osztályát Kaposváron végezte, majd a kolozsvári piaristáknál tanult. 1885-től két évig Székely Bertalan okította a budapesti Mintarajziskolában, majd Münchenben és Párizsban képezte magát. 1914-ben önként jelentkezett katonai szolgálatra, haditudósító volt a szerb, majd az orosz fronton, s közben drámai erejű katonaképeket alkotott. A francia hatás pályája során szellemes, dekoratív, finom olajkompozícióiban is megmutatkozott. A rendkívül színes egyéniségű, temperamentumos Vaszary nagymértékben hatott a magyar avantgárd törekvésekre. A húszas években közreműködött az Új Művészek Egyesülete (UME) és a Képzőművészek Új Társasága (KÚT) megalapításában, ugyanakkor a Képzőművészeti Főiskolán is tanított, s ez az időszak döntő fordulatot hozott a fiatal művésznemzedék képzésében. Vaszary János számos magyar és külföldi díjat nyert, olasz állami kitüntetést kapott. A magyarországi szecesszió formaadói közé tartozott, bár stílusát gyakran váltogatta: egy-egy korszakában párhuzamosan figyelhetők meg nála impresszionista, expresszionista, sőt néha kubisztikus jegyek is. A szenvedélyes drámaiság és a technikai bravúr egyaránt művészi eszköztárába tartozott.

Természetesen Vaszary munkásságáról is elsősorban a kiállítások adtak és adnak hírt. Első önálló gyűjteményes tárlata – nagy erkölcsi és anyagi sikerrel – 1906 márciusában nyílt meg a budapesti Nemzeti Szalonban. Szülővárosában ekkor már ismerték a képeit, hiszen az 1903-ban rendezett első kaposvári képzőművészeti kiállításon ő is részt vett.
Mivel a második világháború végén orosz katonaság települt a megyei múzeumba, komoly veszteség érte a képzőművészeti gyűjteményt: egyebek közt Rippl-Rónai- és Vaszary-képek is kárba vesztek. Mindazonáltal a következő évtizedekben többször mutatták be a Vaszary-életművet a nagyközönségnek, így 1961-ben és 2007-ben a Magyar Nemzeti Galériában, 1967-ben, 1988-ban és a kilencvenes évek elején a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban, 1980-ban a Somogyi Képtárban, 1987-ben a megyei tanácson, 2000-ben a Vaszary Képtárban.

De más formában is elevenen tartják a festőművész emlékezetét Kaposváron. 1967 áprilisában, amikor megnyílt az első Kaposvári Tavaszi Tárlat, először adták át a városi tanács által alapított Vaszary János-díjat. (Ekkor Németh József festőművész kapta meg.)

A város és a Berzsenyi Társaság 1947 májusában helyezte el a szülőházon a festőművész emléktábláját, s 2003. május 23-án ugyanitt, a Zárda utca 9. szám alatt avatták fel a Vaszary-emlékházat. A felújítás költségeit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a város állta. Az emlékház kialakításához sikerült elnyerni a Magyar Nemzeti Galéria szakmai támogatását, s a három boltíves szobában és előterében berendezett, a művész teljes életpályáját bemutató állandó kiállításra huszonhárom Vaszary-festményt kölcsönöztek Budapestről. 2007. november 30-án a megyei közgyűlés elnöke és a kaposvári polgármester közösen leplezte le a száznegyven éve született festőművész emléktábláját az emlékházban, amely az Örökségünk – Somogyország Kincse címet is megkapta.

Az emlékház 2003-as avatása egybeesett a sorrendben harmadik Festők városa hangulatfesztivál megnyitásával. (A kulturális kavalkádot először 2001 tavaszán, Rippl-Rónai születésének száznegyvenedik évfordulója alkalmából rendezték meg a megyeszékhelyen.) A város 19. századi életét megelevenítő s egyúttal híres művészeinek, köztük Vaszary Jánosnak emléket állító fesztivál része az egymást kiegészítő kulturális, sport- és kereskedelmi programoknak, amelyek egyre több turistát vonzanak Kaposvárra.
1968 nyarán nyílt meg a Képcsarnok Vállalat Vaszary Jánosról elnevezett kaposvári bemutatóterme, s a kibővített boltban galériát is létrehoztak. Szintén a század eleji magyar festészet kiemelkedő alakjától kölcsönözte a nevét az a képtár, amely 1996-tól 2011-ig az Anker-házban működött, azóta pedig az újjáalakult Együd Árpád Kulturális Központban látogatható. A Vaszary Képtár 2004-ben lett része a Művészetek Kincsesházának. A Kincsesház alapító igazgatója, a 2006-ban elhunyt Dakos Rózsa portrészobrát, Gera Katalin művét 2008 októberében avatták fel a Vaszary Képtárban.

Vaszary János mellszobrát, Weeber Klára kaposvári szobrászművész alkotását pedig 1971. augusztus 20-án avatták a Színház parkban, ahonnan Gelencsér Ferenc vállalkozó 1992 októberében helyeztette át a szülőház közelébe, a Vaszary kávéház elé. Maga a kávéház és cukrászda 1987. november elején nyílt meg az akkori Április 4. utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán. Többször is jelentkezett innen a Kossuth rádió Ki nyer ma? címen népszerűvé vált zenei vetélkedője.
Miután így feltérképeztük, miképpen őrzi a szülőváros Vaszary János festőművész szellemi hagyatékát, egy olyan intézmény múltjában merülünk el, amely hozzá hasonlóan „utcanévadó” Kaposváron.

Olvasóink, akik felismerték a Vaszary emlékházat:

Soós Béla Zoltán, Martonné Kúsz Mária, Horváth Mónika, Fenyvesi Istvánné, Szukics Ildikó, Tóthné Tamásovics Klára, Baloghné Biró Mária, Forrai Márta Borbála.

Köszönjük a megfejtéseket!



[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hol látható ez az épületrész? Írja meg: Somogyi Hírlap szerkesztősége, 7400 Kaposvár, Kontrássy utca 2/A, vagy [email protected]
[/caption]

Köszönjük a megfejtéseket! A Vaszary emlékház Kaposváron Hol látható ez az épületrész? Írja meg: Somogyi Hírlap szerkesztősége, 7400 Kaposvár, Kontrássy utca 2/A, vagy [email protected] -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!