Közélet

2012.11.07. 17:30

Árad a Dráva: vasútvonalat veszélyeztet a víz

Vízszintesen áll a pontonhíd a barcsi kikötőben a Drávánál, a hajóra vezető híd pedig már a víz alá került. Régóta nem láttak hasonlót a helyiek, de a november első napjai látványos árvizet hoztak a folyón.

Jeki Gabriella

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság már napokkal ezelőtt megkezdte a felkészülést a drávai árvíz elleni védekezésre, amely várhatóan csütörtök reggeltől lép majd életbe. A Dráva folyó vízgyűjtőjének sajátossága a késő őszi, általában mediterrán területekről betörő ciklon hatására kiinduló árhullám.
- A jelenlegi árhullám az Atlanti Óceán felöl indult el, majd délre húzódva a Dráva-Száva vízgyűjtőjén összpontosult – tájékoztatott Heid Petra PR és sajtóreferens. - Ennek a nagy kiterjedésű, markáns ciklonnak a hatására a Dráva osztrák vízgyűjtőjére nagy mennyiségű csapadék hullott le. A medrekben az elmúlt hetekben leesett csapadék hatására középvízhozamok, vagy kissé a feletti mennyiségek jellemezték a folyót. Erre a vízhozamra esett rá a mostani nagy csapadék. Ezért érkezett a Dráva Mura vízrendszer magyar szakaszára ez a markáns árhullám.A Dráván 1900 óta a legnagyobb árhullám 1972 nyarán volt, amelynek legnagyobb eddig észlelt vízszintjei a következők voltak: Őrtilosban 476, Barcson 618, Szentborbáson 634, Drávaszabolcson 596 centiméter volt. A Dráva magyarországi szakaszának alsó részein állami kezelésű árvízvédelmi töltések húzódnak melyek a horvát-magyar országhatártól a Somogy megyei Tótújfaluig tartanak.

A település feletti Dráva szakaszok magasparttal rendelkeznek, így ezek a területek kevésbé veszélyeztetettek, védekezésre azonban itt is szükség lehet. A jelenlegi információk alapján a Dráva árvize a Barcs-Gyékényes vasútvonalat is veszélyezteti.  Az árhullám várhatóan a Barcs feletti szakaszon 2-3 nap alatt, a Barcs alatti szakaszon 5-6 nap alatt vonul le. A készültség tehát várhatóan a hét második felétől a jövő hét közepéig tarthat el.

Területi átlagban 48 óra alatt lehullott csapadék az osztrák-szlovén területeken 60-70 mm volt. További érdemi csapadékra a vízgyűjtőn nem kell számítani. A területre hűvösebb levegő érkezett, ami tovább lassítja a magasabb területekről a csapadék lefolyását. Várhatóan Barcson csütörtökön 375 – 400 centiméterrel tetőzik majd a folyó.

Szerdán Őrtilosnál már néhány centiméteres apadást tapasztaltak a folyón. A rekord árhullám az eddigi elÕrejelzésekkel szemben várhatóan elmarad majd. A Dráva Somogy megyei szakaszán árvízvédelmi készültség nincs elrendelve, védekezési munkálatokra nem volt szükség, de a felkészülés töretlenül folyik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!