Közélet

2012.11.30. 09:21

Befektetés a jövőbe: program a tehetségbarát környezetért

Nem szabad hagyni, hogy akár egyetlen, az oktatás vagy a sport valamely területén kimagasló képességű diák elkallódjon.

Vas András

Tavaly alakult meg a Kaposvár–Somogy megyei Tehetségsegítő Tanács (KSTT), mely a számtalan helyről, más-más körülmények közül érkező, különféle lehetőségekkel bíró diákok esélyegyenlőségét, azonos érvényesülési lehetőségét tűzte ki célul. A nyolc – művészeti, nyelvi, sport, speciális nevelési, természettudományi, műszaki-gazdasági, felsőoktatási és roma – tagozattal rendelkező tanács jelenleg huszonöt tehetségpontot működtet a megyében – döntő részében egyelőre Kaposváron –, s nagyjából ezer-másfélezer gyerekkel áll kapcsolatban.

– Legalább még egyszer ennyi tehetségpontra lenne szükség – jelentette ki Sárdi Péter, a tanács elnöke –, akadnak ugyanis még lefedetlen területek, például Dél-Somogyban vagy a Balaton-parton, s akkor akár dupla ennyi tanulóval is foglalkozni tudnának a mentorok, pedagógusok. Ehhez persze az elhivatott tanárok mellett civilek segítségére és támogatókra is szükség lenne. Egyértelmű ugyanis, hogy tehetségek, a „szürkeállomány” gondozása társadalomtudatos feladat, jövőbeni befektetés. Éppen ezért a pályázati lehetőségek mellett folyamatosan tárgyalunk civilekkel és gazdasági társaságokkal: a megyeszékhelyen már tizennyolc vállalkozással írtunk alá megállapodást.

A KSTT eddigi eredményeire országosan is felfigyeltek, a múlt héten megalakult Tehetségsegítő Tanácsok Országos Kollégiuma például a somogyi tagozati rendszert vette át. A kollégium kilenctagú elnökségébe Sárdi Péter mellett bekerült Kovács Zoltán, a Kaposvári Egyetem rektor-helyettese is, s míg előbbi a megyei-térségi tehetségsegítő tagozat, úgy utóbbi a felsőoktatási elnöke lett.
– A cél, hogy országosan tehetségbarát társadalmi környezetet alakítsunk ki – folytatta Sárdi Péter –, hiszen nem szabad, hogy akár egyetlen, az oktatás vagy a sport valamely területén kimagasló képességű diák elkallódjon. Az iskolák, a családok viszont anyagiak híján önmagukban sokszor nem tudják felvállalni ezt a feladatot.

A tehetségsegítés az általános iskoláktól a fiatal felnőttkorig kísérné végig az arra érdemeseket, s a szervezők el szeretnék érni, hogy a program olyan ismert legyen, hogy a vállalkozók, támogatók maguktól ajánlják fel segítségüket.
– Ez nem feltétlenül csak anyagi támogatást jelent – magyarázta a KSTT elnöke –, akár szakmai gyakorlati lehetőséggel, üzemlátogatással, pályaválasztási beszélgetéssel, egyfajta perspektíva bemutatásával is segíthetnek. Cserében természetesen megpróbáljuk kielégíteni a felmerülő igényeket is, például a következő, szakképzésről szóló kaposvári fórum témáját a vállalkozók kérték.



Kaposváron például a középiskolások és az egyetemisták számára is versenyképes jövőképet szeretne adni a tanács: előbbieknél el akarják érni, hogy a Kaposvári Egyetem karai, szakjai megfelelően vonzóak legyenek számukra, a diplomásokat pedig a megyeszékhelyen, vagy legalább Somogyban szeretnék tartani. A program uniós pályázati pénzeknek köszönhetően országosan kétmilliárd forintból gazdálkodhat, s az egyes tehetségpontok önálló költségvetésüknek köszönhetően maguk is pályázhatnak támogatásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!