Közélet

2012.11.06. 19:02

Európai Bíróság: diszkriminatív a bírói nyugdíjtörvény

Az Európai Bíróság szerint a bírák nyugdíja legalább 30 százalékkal alacsonyabb, mint az illetményük, így anyagi kár is éri őket.

Vas András

Az életkoron alapuló, nem igazolható megkülönböztetést jelent, és így a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása – mondta ki keddi ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kijelentette: a magyar kormány tudomásul veszi az Európai Unió Bíróságának ítéletét, s nem kommentálja a döntést.

Az Európai Bíróság közleménye szerint az érintett bírók megalapozottan számíthattak rá, hogy 70 éves korukig hivatalban maradhatnak. A korhatár leszállítása viszont „hirtelen és jelentősen” változtatott ezen, olyan átmeneti rendelkezések nélkül, amelyek biztosították volna az érintettek „jogos bizalmának védelmét”. A közlemény kitért rá, hogy a bírák nyugdíja legalább 30 százalékkal alacsonyabb, mint az illetményük, így anyagi kár is éri őket.Mint ismeretes, az eddig indított munkaügyi perekben a magyar bíróságok is a bíráknak adtak igazat: a Kaposvári Törvényszék két bírónője már jogerősen is pert nyert, az ítéletek kötelezték az Országos Bírósági Hivatalt, hogy helyeztesse vissza őket eredeti pozíciójukba.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!