Közélet

2012.11.28. 17:22

Fokozott rendőri ellenőrzés a biztonságos ünnepekért

Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az év végi ünnepekre: a karácsonyi bevásárlásokkal, utazásokkal megnő a forgalom, a balesetek gyakorisága, s a bűnözés is – derült ki a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai sajtótájékoztatóján. A rendőrség a civil és társadalmi szervezetekkel – többek között a polgárőrséggel – együttműködve folyamatos ellenőrzéseket végez majd a biztonságos ünnep érdekében.

Vas András

– A különböző bűncselekmények közül a karácsonyi bevásárlások idején megnő a zseblopások száma – tájékoztatott Pálné Gergely Mónika alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságának bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztályvezetője. – A bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön figyelni kell, ne hagyja senki őrizetlenül a táskáját, a bankkártyáját, nyitva az autóját, s a kocsikulcsot még rövid időre sem szabad az autóban hagyni.

Az ünnepekkel kapcsolatosan megnő az adománygyűjtők száma, ám az alezredes szerint közöttük is lehetnek csalók, akik főként az idős, egyedülálló embereket próbálják becsapni, ezért fontos, senki se engedjen idegent a lakásba. Ha valaki elutazik, ne hirdesse utazási szándékát, s keressen ismerőst-rokont, aki kiüríti a postaládát, s felügyeli az ingatlant.
– A mostanában egyre inkább elterjedő internetes vásárlásnál is csak megbízható cégektől vásároljunk – folytatta Pálné Gergely Mónika –, óvakodjon mindenki a túlságosan olcsó termékektől, s fontos, hogy az adatvédelmi szabályok a világhálós vásárláskor is ugyanúgy érvényesek, mint a normál boltokban.

Vácz Edit őrnagy, a rendészeti igazgatóság közlekedésrendészeti osztályának kiemelt előadója arról beszélt, hogy bár 2008. és 2011. között javult a közlekedésbiztonság az országban, az év végi ünnepek alatt mindig nagyobb a balesetveszély, mint egy átlagos hónapban.
– Somogyban egy év alatt tíz százalékkal csökkent a személyi sérüléses balesetek száma – tette hozzá. – A biztonságos közlekedés érdekében az év utolsó heteiben a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a gyorshajtókra, ittas vezetőkre. Az autóval útnak indulóknak tanácsoljuk, ellenőrizzék a gumikat, akkumulátort, féket, világítást, s legyen náluk hólánc is.Fábiánné Kósa Anette alezredes, a rendészeti igazgatóság igazgatásrendészeti osztályának kiemelt főelőadója a pirotechnikai termékek év végi felhasználásával kapcsolatban a 2011-es kormányrendeletet idézte, mely négy osztályba sorolja a termékeket a tortagyertyától a csak pirotechnikusok által használható termékekig, meghatározva, melyiket mikor, hol, s kik vásárolhatják, használhatják.
– A szilveszterkor megszokott, harmadik osztályú termékeket december 28. és 31. között engedély nélkül lehet megvásárolni – mondta Fábiánné Kósa Anette –, s az év utolsó napján délután hattól másnap reggel hatig lehet felhasználni, s a megmaradt eszközöket január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazónak.
Laki István, a megyei polgárőr szövetség elnökhelyettese kijelentette, ahogy az elmúlt években, úgy a polgárőrök az idén is jelenlétükkel, járőr- és figyelőszolgálattal segítik a rendőrség munkáját az ünnepek előtti feladatok ellátásában.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!