Közélet

2012.11.28. 11:44

„Ha ez így megy tovább, Európa cselédjei leszünk”

Ellehetetlenül a húsipar: legutóbb a gyulai húskombinát sorsa pecsételődött meg, a 21 kiemelt hazai vállalatból csupán öt nagyobb termelő vállalat maradt meg. A szakszervezet tiltakozásként demonstrációt hirdet, melyen várhatóan kaposvári munkások is hallatják hangjukat.

Harsányi Miklós

A magyar húsipar, a munkahelyek százait, ezreit jelentő nagyvállalatok sorsa úgy tűnik, megpecsételődött – állítja a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ).

Feketegazdaság, értékesítési csatornák koncentrálódása, alultőkésítettség, feketeforgalmazás: az érdekvédők szerint részben ezek lehetetlenítették el az ágazat eredményességét. A HDSZ közleményében úgy fogalmaz: a versenyképességi hátrányokat csak felerősítette az Európai Unióba való belépés. A verseny felerősödött, a központi terhek – például áfa – növekedtek. Iránymutató szakpolitika, stratégia hiányában a helyzet évről évre rosszabbodott.

– Lesújtó, hogy ezt a helyzetet is megértük – célzott a gyulai húsüzem helyzetére kedden Pintér János kaposvári húsipari szakember. – Problémák sokaságát vészelte át a hazai húsipar. A versenyt rengeteg tényező megnehezíti, így a sokat emlegetett feketekereskedelem is, mely egészen biztosan működik. A termelőktől a feldolgozókon át a kereskedőkig mindenkit sújtanak a gondok.

Tehetetlenül nézzük a húsipar vergődését – fogalmazott Berek Gábor, a somogysárdi Haladás Zrt. elnöke. A vállalkozás évtizedek óta foglalkozik a sertéstenyésztéssel, a 45 dolgozó közül jelenleg is csaknem húsz munkást az ágazatban foglalkoztatnak. A körbetartozás, a pénzhiány őket sem kíméli: a sárdiaknak nagyjából 10 millió forinttal tartozik az egyik ismert hazai húsipari cég. A cégvezető nem kívánta nyilvánosságra a vállalat nevét, ám azt jelezte: több hónapos ügyről van szó.

A rendszerváltáskor 21, most mindössze öt nagyobb húsipari vállalkozás maradt meg. A HDSZ – utalva a kapuvári és a gyulai Zrt.-re – arra hívja fel a figyelmet: a két húsipari cég felszámolója a Hitelintézeti Nonprofit Kft., vagyis lényegében a magyar állam. Úgy vélik: a sikeres felszámoláshoz, szanáláshoz pénz is kell, mert egyébként az történik, mint a Malév esetében is tapasztalható volt: elbocsátás és működtetés nélküli bezárás. Az érdekvédők felróják a cégek ügyében eljáró állami intézmények lassúságát, döntésképtelenségét, s a bankokat sem kímélik.

– Elképzelhető, hogy később újabb húsipari üzemek kerülhetnek a mostaninál is szorultabb körülmények közé – húzta alá Mezey István, a kaposvári Kaffka Kft. tulajdonosa. Szerinte – egyebek közt – piacvásárlási szándékra vezethető vissza a hazai húsipar problémáinak zöme. Mindenesetre a kaposvári vállalkozás sem úszta meg a nagy anyagi áldozatokkal járó gondokat: pillanatnyilag közel 130 millió forintra rúg a kintlévőségük. A hotelek, kórházak és szociális intézményeken túl önkormányzatok sokasága tartozik a közepes méretű somogyi húsipari cégnek.



Az érdekvédők tiltakozó akcióval akarják felhívni az iparág súlyos helyzetére a döntéshozók figyelmét. A jövő héten szerveznek országos demonstrációt a fővárosban. Exner Zoltán kaposvári szaktanácsadó szerint eközben nagy energiát kellene mozgósítani a leépítésre ítélt dolgozók elhelyezkedésére. Rosszak a kilátások; akinek módja van, helyben, kisebb húsfeldolgozóban vállal munkát vagy esetleg külföldön keres állást.

Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság szövetkezet elnöke azt mondta: szégyen és gyalázat, ami a húsiparban zajlik.
– Néhány nagyvállalkozó megkaparinthatja a piac tekintélyes részét, a kisebb cégek nem rúgnak labdába – emelte ki. – Ha ez így megy tovább, félő, hogy Európa cselédjei leszünk.

Csődhelyzet

A Vidékfejlesztési Minisztérium sajnálattal értesült arról, hogy a PSZÁF által kijelölt hitelintézeti felszámoló nem képes megóvni a Gyulai Húskombinát munkavállalóinak érdekeit – számolt be a szaktárca sajtóosztálya. Közölték: a minisztérium határozottan kiáll amellett, hogy jelen esetben a Vidékfejlesztési Minisztérium elképzeléseivel ellentmondó folyamat zajlik a Gyulai Húskombinát felszámolásánál. A szaktárca mindvégig azon dolgozott, hogy megmentse a húskombinátot és dolgozóit.

A Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is nyitott és a jogszabályi kereteken belül segíteni kíván a Gyulai Húskombinát dolgozóiknak, ezért Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felkérte Budai Gyula államtitkárt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a PSZÁF vezetésével.
A tárca tájékoztatójában felhívta a figyelmet: hangsúlyozni szükséges, hogy a csődhelyzetet a tulajdonosok és a jelenlegi management idézte elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!