Közélet

2012.11.28. 15:40

Honvédelmi oktatás indul a nagyatádi Ady gimnáziumban

Somogyban elsőként Kaposvár csatlakozott a programhoz, jövőre az atádi Ady gimnáziumban indul olyan osztály, melyben honvédelmi oktatásban részesülnek a diákok.

Vas András, Jeki Gabriella

Hét esztendővel ezelőtt, a sorkötelezettség 2004-s eltörlése után indította el a Honvédelmi Minisztérium a KatonaSuli-programot, melynek keretében eddig már több mint hétezer középiskolás szerzett ismereteket a Magyar Honvédségről és a katonai tevékenységről – az osztályokba rendre sokszoros a túljelentkezés. Somogyban elsőként Kaposvár csatlakozott a programhoz, jövő ősztől pedig Nagyatádon, az Ady gimnáziumban indul olyan osztály, melyben honvédelmi oktatásban részesülnek a diákok.

– Az iskola kereste meg a Magyar Honvédséget – tájékoztatott Gobányi István törzszászlós, a kaposvári Boconádi Szabó József logisztikai ezred vezénylő zászlósa. – Nagyatád valaha katonaváros volt, vannak hagyományai a honvédségnek, s a gimnázium ezeket szeretné feleleveníteni.
A logisztikai ezred vezetése természetesen támogatta az elképzelést, s így Bárdos Antal mérnök-ezredes, ezredparancsnok alá is írta a megállapodást az iskolával, melyben a logisztikai ezred vállalta, szerepet vállal az oktatásban, melyet könyvekkel is segít, emellett a Honvédelmi Minisztérium is összeállított egy oktatócsomagot a majdani tanulóknak.

– A diákokat a heti egy tanóra során bevezetjük a katonai alapismeretekbe – folytatta Gobányi István –, megtanulják, mit kell tenniük a katonáknak katasztrófahelyzetek, árvizek idején, illetve, ha az ország biztonságát érintő kérdések merülnek fel, emellett felvilágosítjuk őket a Magyar Honvédség működéséről, az MH és a kormány kapcsolatáról. Természetesen teljesen civil osztályként tanulnak majd a gimnáziumban, viszont megkapják a megfelelő alapokat, ha esetleg úgy gondolják, a katonai pályán képzelik el jövőjüket.– Úgy érezzük, hogy nagyon fontos a honvédelmi nevelés, amely a hazaszeretetre nevel és fontos a magyar identitás kialakításában – mondta Büttnerné Bódy Ágnes igazgatónő. – Olyan életpályamodellt nyújthat a térségben a tanulóknak, ami biztos karriert biztosít, akár a műszaki téren, de a közszférában is.
A katonai pálya kapcsán figyelte az iskola a fiatalok orientációját és továbbtanulási szándékát az utóbbi időben, és azt tapasztalták, hogy komoly érdeklődést mutatkozik. Ráadásul egy ilyen képzés a későbbiekben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen előnyt jelent, míg a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián plusz pontot.

– Olyan kultúrát tanulnak meg a diákok, amely sokoldalú támogatás az általános műveltség felé – tette hozzá az igazgatónő. – Ilyen például a térképészet, földrajzi ismeretek, nemzetközi biztonság kérdése, technikai-műszaki ismeretek, tereptan.

A képzés emellett Belső-Somogy térségében egy új, egyedi lehetőséget jelent.
– Úgy ítéljük meg, hogy a foglalkoztatás vonatkozásában ez egy jó perspektíva, továbblépési lehetőség – fogalmazta meg Ormai István polgármester. – Nagyatád város mély katonahagyománnyal rendelkezik, itt a hadipark, így ezek progresszív tapasztalatait sokan gondozzák, át tudják adni a jövő generációjának.Nagyatád után hamarosan Tab is bekapcsolódhat a KatonaSuli-programba, a tervek szerint ugyanis az északkelet somogyi városban is indul osztály honvédelmi képzéssel a tantervben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!