Közélet

2012.11.09. 07:49

Húsz éve van a Balatonnak? Megfeneklett egy uszály Siófoknál

A napokban fennakadt egy homokpadon egy balatoni uszály a siófok-sóstói partok előtt. A Balaton vízszintje a szezon után is komoly aggodalmakat támaszt a szakemberekben. A jövő nyárra már elkészültek a jóslatok.

Fónai Imre

Víztárolás és a Kis-Balaton bevonása a Balaton szabályozásába – Pécseli Péter szerint e két műszaki megoldással sokat lehetne enyhíteni a Balaton vízhiányán. A közép-dunántúli vízügyi igazgatóság balatoni kirendeltségvezetője e mellett változatlanul abban bízik, hogy visszatöltődik valamelyest a tó a következő szezon kezdetére. Az idei mélyponton már túl vagyunk, az 38 centiméter volt, míg most 42 centi az átlagos vízszint.A magát független Balaton-szakértőnek  nevező Fekete Péter szerint azonban a „természet majd megoldja” nézetet már csak a vakhit és a tévedés el nem ismerése tartja életben. Fekete arra hívja fel a figyelmet: a kilenc évvel ezelőtti negatív vízállásrekord, a 23 centi négy száraz év eredménye volt, a mostani alacsony vízszinthez azonban két száraz, meleg esztendő is elegendő volt. S míg 2000-ben 104, addig tavaly májusban 111 centinél zárták el a Sió-zsilipet, azaz a vízvesztés most hét centivel magasabbról kezdődött, vagyis a mostani száraz időszak erősebbnek tűnik minden korábbinál. S 2000-ben volt először negatív a tó vízmérlege (azaz több víz távozott, például párolgással, mint amennyi befolyt), mára már hat ilyen évet tudhatunk magunk mögött, s haladunk a hetedik felé.

Fekete Péter úgy látja, húsz év múlva lefolyástalanná válhat a Balaton, azaz még azoknak a szakembereknek az álláspontja is túl „megengedő”, akik immár osztják ezt a nézetet, de legalább ötven évre teszik ezen időszakot.

– A vízkészlet negatívba fordulására mindenképpen figyelünk kell – így Pécseli Péter vízügyi kirendeltségvezető. – Külső vízpótlás helyett azonban akadnak helyi megoldások is,  elsősorban a vízgazdálkodásunkat kell átalakítanunk és a vízszintszabályozást újragondolnunk. Léteznek elgondolások például a Kis-Balaton bevonására a tó szabályozásába, de konkrét lépések ennek érdekében nem történtek. Valóban eljött azonban az ideje, hogy valakik foglalkozzanak a témával…
Pécseli úgy számol: a hosszútávú előrejelzéseket figyelembe véve a legpesszimistább variáció szerint 60-70 centis vízállással vághat a Balaton a jövő nyárnak. Az idei szezon kezdetén ez 80 centi volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!