Közélet

2012.11.24. 17:00

Jaj de jó, sütnivaló: gigantikus disznótor Szennán, fotók

Ismét rengeteg érdeklődőt vonzott Szennában a szombaton immár hatodik alkalommal megrendezett hagyományos hurkafesztivál.

Vas András

– Adjon Isten, jól nézek ki! – köszöntötte a szomszédos kondér körül sürgölődőket valaki a somogyi betyárok közül, s azonnal egy kupica pálinkát nyújtott át az üdvözlést viszonzónak. Elsőre úgy tűnt, önzetlen a gesztus, utóbb viszont kiderült, akadt némi hátsó szándék is: a betyároknak ugyanis hagymára volt szükségük.

A népes csapat ugyanis hagyományosan csak egy hurkatöltővel és jókora adag rizzsel érkezett a szennai fesztiválra, minden mást – jó betyár szokás szerint – a helyszínen szereztek be: kértek, csereberéltek, alkudoztak, mismásoltak, s jó óra múltán már együtt is volt minden alapanyag. Valahonnét – senki sem tudta megmondani, kinek köszönhetően – még másfél liter vért is került, így aztán nem hiába cipelték magukkal a hurkatöltőt, be tudtak nevezni a versenybe. S hogy ne esélytelenül induljanak, jó időben kínálgatni kezdték Tóth Imrét, a zsűri elnökét.

A kaposvári kereskedelmi iskola egykori igazgatójának kegyét azonban nemcsak a betyárok keresték, nem tudott úgy elsétálni a versengő csapatok standjai előtt, hogy néhány jó falattal, de még inkább házi pálinkával vagy jófajta fröccsökkel nem próbálták volna meg lekenyerezni. Vigyáznia kellett tehát, hiszen messze volt még az értékelés – szerencsére a viadal főbírája meglehetős önuralomról tett tanúbizonyságot.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rengeteg érdeklődőt vonzott Szennában a hurkafesztivál
[/caption]
Ami hatalmas lelkierőre vallott, ugyanis elképesztő illatok szálltak mindenfelől, hogy aztán egy gigantikus disznótor pöfékelte illatfelhőbe keveredjenek, így délelőtt tízre már azoknak is harangzúgást idézően korgott a gyomruk, akik bereggelizve érkeztek a rendezvényre.

A mesztegnyői rétesbanda irányából például fenséges majoranna illat áradt: a rétesfaluból érkezők aprócska kézidarálóval izzadtak, mielőtt az alapanyagot fűszerezni kezdték, s ötféle majorannából keverték ki a megfelelő elegyet
– Káposztás rétessel kínáljuk – magyarázta Kesztyűs László, jelezve, falujuk hagyományait még az ilyen alkalmakkor is ápolják.

Mellettük a gadányiak serénykedtek, s miközben kezük alatt gyönyörű hurkakarikák születtek, lelkesen kínálgatták az érdeklődőket, s hamar kiderült, pálinkájuk legalább annyira kelendő, mint hurkájuk.

Az ásotthalmiakét viszont eleinte sokan idegenkedve vizslatták: a Szeged mellől érkező, s ízesen őző csapat ugyanis a somogyi fül és gyomor számára idegenszerű étkekkel érkezett. Már a szögedi hurkaleves láttán felszaladt többek szemöldöke, ám a böllér pompossal – melyről kiderült, hagymás-tejföllel locsolt, hurka-kolbásszal gazdagított kenyérlángos –, s főként a fennen hirdetett batátával nem nagyon tudtak mit kezdeni.

– Olyan trópusi viszonyok uralkodnak nyaranta a faluban, hogy a hagyományos körti zöldségök már nöm terömnek mög – ismételgette az érdeklődőknek Fackelmann István. – vagy tizenöt évö közdtük termölni a batátát, magyarul édesburgonyát, aminök azonban valójábn sömmi köze a krumplihoz.
Mégis ezt kínálták köretként, s egyre több nézelődő kapott kedvet a batátakrémhez is, melyhez valóban passzolt a rizs helyett árpagyönggyel – azaz gerslivel – készült hurkák.

Az alföldiek mellett a házigazdák Véres kezű csapata sürgött-forgott, akik szintén kihagyták a rizst, mint kötőanyagot, s pirított zsemlével keverték a véres masszát. Az előző évekből megszokott hajdinás és kukorica kásás változatokat azonban hiába keresték náluk törzsevőik, a majoranna és erőspaprika mellé fűszerként szegfűborsot is használó házigazdák ezúttal a vegetáriánusokra is gondolva halas hurkával neveztek a versenybe.

– Filézett ponty az alapja – állította Magyarosné Bóna Ágota, ennél mélyebb részletekbe azonban nem bocsátkozott – kiderült, senki sem kóstolta a versenyművet, a zsűrire várt ez a nem kis kihívás... Hogy azért ne csak az update-termékkel legyenek jelen a viadalon, kacsanyakba töltött füstölt májasuk is hamar előkerült, s osztatlan sikert aratott.

Ahogyan velük épp átellenben a szintén hazai pályán szereplő Pósa Rolandék ipari mennyiségű, ám házi minőségű kolbászhalmai is. A szennai állatorvos és barátai két disznót vágtak le a viadalra, csak kolbászhúsból majd’ mázsányit kevertek ki, s ránézésre kilométernyi bélbe akarták tölteni.
– Ez még abból az időből van, amikor otthon védekeztünk – pajzánkodott a társaság székelykeresztúri tagja, majd készségesen tekerni kezdte a töltőt, hogy szatmári barátja keze alól gyönyörű, másfél méteres kolbászkarikák kerüljenek ki. A receptről viszont igazából senki sem tudott nyilatkozni, valaki hozott ugyan egy alapíz-ötletet, aztán onnantól az innen-onnan érkező javaslatok alapján került bele még fokhagyma, só, paprika, miegymás...

Bezzeg Józsi, a disznók réme pontosan tudta, ugyanannyi rizs és hús – feje, tüdeje, tokaszalonna – dukál a jó hurkába, s kevesebb majoranna, ám annál több borsikafű, azaz csombor.
– A majoranna visszabeszél, a borsika viszont kezes – emelte fel figyelmeztetően könyékig véres kezét Molnár József, ám a körötte álló laikusok inkább csak megszokásból, mintsem értőn bólogattak.
Józsi standján amúgy a hurka mellett májas és disznósajt is akadt, s mivel a disznók réme ingyen, s jó szívvel kínálta, igencsak hamar népszerűvé vált a folyamatosan terebélyesedő forgatagban.– Ez nem disznóvér, ez bikavér! – kapta ki ijedten az egyik szomszédos csapat korai keléstől és a főzés közben elkortyolt szakácspálinkától kissé bávatag tagja kezéből a flaskát a kondérban rotyogó véres masszát kevergető társa: éppen idejében, ugyanis néhány pillanattal később már vörösbor tette volna pikánsabbá a tölteléket...
Vörösboros hurka így végül nem készült, vargányás viszont akadt, mint ahogyan néhány kákabelű ifjonc is, akik cukrozott pattogatott kukoricát majszolva sétálgattak az átható ételszagban.
– Fiatalság, bolondság – legyintett rájuk nézve az egyik betyár.
– Fogadjunk, a zsebükben pedig hamburger lapul – replikázott a háttérből valaki, s elborzadva a pálinkás butélia felé nyúlt, hogy megnyugtassa hirtelen felháborgó gyomrát...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!