Közélet

2012.11.15. 07:33

Két kistérség egy járásban, hivatalra szövetkeznek a falvak

Önálló és közösködő hivatalok. Egyezkedés a közös önkormányzati hivatalok székhelyéről a leendő fonyódi járásban. Osztanak-szoroznak a kétezer lakos alatti települések.

Vigmond E. - Márton L.

A leendő fonyódi járás egyesíti januártól a fonyódi és a lengyeltóti – Pogányvölgye kistérséget. Zömében a körjegyzőségi kapcsolatok határozzák meg a kétezer lakos alatti települések egyezkedését a közös önkormányzati hivatalok székhelyéről. A lengyeltóti kistérség területén a város eddig is körjegyzőségben volt Háccsal, Kisberénnyel és Gyuggyal, így a közös önkormányzati hivatal kialakításánál is marad ez a felállás lengyeltóti székhellyel – tudtuk meg Zsombok Lajos lengyeltóti polgármestertől.

A jelenlegi szándékok szerint lenne egy somogyvári székhelyű közös hivatal Pamukkal, egy öreglaki székhelyű közös hivatal Somogyvámossal. Közös önkormányzati hivatalt hoz létre Buzsák és Szőlősgyörök – erről együttes képviselő-testületi ülésen meg is állapodtak a települések. A székhely Buzsákon lesz, Szőlősgyörökön pedig állandó kirendeltséget működtetnek majd – tájékoztatott Kara Lajos buzsáki polgármester. A döntést több egyeztetés és tárgyalás előzte meg, melynek következtében alakult ki a végleges megállapodás, biztosítva mindkét fél részére az oly fontos egyenrangúságot.
A fonyódi kistérség területén a három Balaton-parti városban - Fonyódon, Balatonbogláron és Balatonlellén -, valamint Balatonfenyvesen továbbra is önálló polgármesteri hivatal működik.A 820 lelkes Ordacsehi nagy valószínűséggel marad a már több éve Balatonboglárral kötött körjegyzőségben, ennek ellenére Kis Miklós polgármester úgy vélekedett, hogy mivel nincs megállapodás, még bármi lehet. Korábban beszámoltunk arról, hogy amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a 2000 lélekszám alatti településen nem maradhat önálló hivatal, Ordacsehi komoly tárgyalásokat kezdett a területileg is határos Szőlősgyörökkel közös önkormányzati hivatal működtetéséről.

A ma még önálló Karád, mely 2008 óta tagja a kistérségnek, januártól az eddig Látrányi körjegyzőségbe tartozó és onnan kiváló Somogytúrral társul, a közös hivatal természetesen a 1650 lelkes Karádon lesz.
Köztudott, hogy Somogytúrnak évek óta dédelgetett álma volt a Látránytól való elszakadás.  Müller Tibor a 470 lelket számláló telekülés polgármestere mindenképpen előnyösnek ítéli meg az új felállást, mivel a váltásnak köszönhetően állandó aljegyző lesz a településen és az eddigi egy helyett három ügyintéző segíti helyben a falu életét.
Látrány körjegyzőségi székhely marad, ott működik a közös hivatal. Továbbra is a körjegyzőségben marad Somogybabod és Visz, újként csatlakozik Gamás.

Tóth Péter Gamás polgármestere elmondta, hogy Látránytól és Karádtól is megkapták a befogadó nyilatkozatot. Abban, hogy Látrány mellett döntöttek a közlekedési lehetőségek játszották a főszerepet. Mindenképpen veszteség ez, az eddig önálló Gamásnak, de a kevésbé rosszat kellett választani – tette hozzá a településvezető utalva arra, hogy igyekeznek minél több ügyet helyben intézni a 815 lelkes településen, de lesznek olyanok, melyek miatt a közös hivatalba kell utaznia az embereknek.
 

Balatonberény döntött

Korábban beszámoltunk arról, hogy a marcali kistérségben Balatonberény választás előtt állt, hogy Balatonszentgyörgyhöz, vagy Balatonkeresztúrhoz társuljon. A Balatonberénnyel szomszédos mindkét település jelezte a fogadókészséget. A legutóbbi testületi ülésen arról döntöttek, hogy a balatonkeresztúri irányt választják. Az előzetes tárgyalások alapján a balatonberényi kirendeltség várható létszáma három fő lesz.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!