Közélet

2012.11.14. 07:40

„Nem ilyen világot akartunk 20 éve!” Kisemmizett gazdák Babodon

„Húsz éve várunk a jussunkra. Azért, amiért mi magunk, vagy apáink megdolgoztak. Kinek volt joga kisemmizni ebből bennünket? A húsz év alatt már minden politikai pártot megkerestünk, de csak ígérgettek, hazudoztak.”

Fónai Imre

Szabó József indított így a somogybabodi kultúrházban, ahol azok jöttek össze szép számmal, akik az egykori Petőfi téesz felszámolása után nem jutottak az üzletrész-tulajdonukhoz. A hajdani raktárvezető, mai szószóló szerint a munkaviszonyuk ugyan megszűnt (száznegyven dolgozónak mondtak föl két évtizede), de a tagsági viszonyuk nem („dehogy akartunk mi tagok maradni”), csakhogy erről senki sem tájékoztatta őket. E tagsági viszonyra hivatkozva válaszolták azt nekik az illetékesek, hogy nem jár nekik üzletrész-tulajdon. Később persze, 2004-ben, amikor papíron is megszűnt a tagságuk, arról sem értesítette őket senki...

– Elvették apáink vagyonát, ez nem jogtalan? – tette fel a költői kérdést a gyűlést flottul levezető korábbi raktárvezető. – Somogyban, sőt, az országban sok helyütt ez történt, csak talán nem ennyire durván. Másutt egy-egy MTZ-traktort ki tudott vinni a dolgozó, amivel folytathatta a gazdálkodást. Mi is szerettünk volna egy kis induló tőkét. Somogybabodon azonban mélyen áron alul értékesítettek mindent. Az irodának használt kastélyt 3,3 millióért, pedig 48 millióért lett volna rá svájci vevő. A 700 milliót érő társaságot előbb 227 millióra értékelték, majd leszállították 123 millióra, mert ez az ár felelt meg a leendő vevőnek. A vagyon áron aluli eladása azonban ma nem számít bűncselekménynek. Becsapottak, kisemmizettek lettünk, nagyon úgy tűnik, hiába keressük a jogainkat, sose találjuk meg. Nem ilyen világot akartunk húsz éve.

A babodi fórumon megjelent a Jobbik Somogy megyei elnöke és megyei közgyűlési képviselője („A Jobbikhoz fordultunk, kiben bízhatnánk már, amikor Varga Mihálytól Gráf Józsefig mindenki csak ígért, aztán cserbenhagyott bennünket” – így Szabó József), s azt hangsúlyozták: csodát ők sem ígérhetnek az egybegyűlteknek. – Nagyon sok helyütt jártak így az egykori téesztagok, elvették az üzletrészüket, tulajdonukat, mindenüket – kezdte Kesztyűs Attila, a párt megyei elnöke. – Ha nem így történt volna, talán Somogyban is állattartók, megművelt földek volnának. Megpróbálunk apránként „kellemetlenkedni”, utánamenni, hogyan tűntek el a szolgálati lakások Somogybabodon, miért került a vagyon olcsón magánkézbe. Az itt búslakodó panaszosok is mind kisgazdák lehettek volna, s ma Somogyban is virágozhatnának a családi gazdaságok, mint Ausztriában.

– Előre megfontolt szándékkal, bűnszervezetben elkövetett csalás, lopás, sikkasztás; ilyen privatizáció volt az országban, persze, egy jogállamban lennének csak igazak ezek a minősítések, Magyarország azonban legfeljebb jogászállam – vette át a szót Gombai gazda, azaz Gombai Győző, aki Csokonyavisontáról érkezett a babodi fórumra. – Keserítsük meg az ebben résztvevők életét, keressük meg a gyenge pontjaikat! Elvégre Al Caponét is piti adócsaláson tudták csak megfogni.
Most éppen közel hárommilliárd forintért árulják az egykori Petőfi téesz utódcégét – hangzott el a fórumon, s az is, hogy a somogybabodi a megye egyik legnagyobb, legvirágzóbb szövetkezete volt négy településen elterülő 5300 hektár szántóval és erdővel. – Nem a kft. mostani tulajdonosaival van problémánk, mi csak a kifizetetlen üzletrészünket szeretnénk látni – mondta egy babodi gazda, de az azért még elhangzott: idén 98 millió forintnyi támogatást vett fel a társaság, ehhez képest a község költségvetése 58 millió...

– Ha maguk mind tagok voltak, és nem tudtak róla, a taggyűlés hogyan hagyta vajon jóvá az éves beszámolókat maguk nélkül? – fordult a babodiakhoz Gombai Győző, persze ő sem várt választ.
– A felszámoló azt mondta, egy tollvonással el tudta volna intézni, hogy megkapjuk a jussunkat – állította Szabó József. – A munkánk nem kellett, csak a vagyonunk? A jelenlegi agrárminiszter, Fazekas Sándor azt írta a levelünkre: ha nekünk ezt kifizetnék, mindenkinek ki kéne fizetni...Vörös, zöld, vérnarancs: kik használják a somogyi földeket?

Akik az önök és a szüleik vagyonát bitorolják, azoktól ezt vissza kell venni! – nyitott a somogybabodi kultúrban Ander Balázs jobbikos megyei közgyűlési képviselő.  – A területalapú támogatásból milliárdokat akasztanak le a téeszvezetőkből vörös-, zöld-, vagy vérnarancsbárókká vedlett új földesurak. Persze, hogy se a Fidesz, se az MSZP nem akarja ezt piszkálni. Ha engedik az egykori tagokat kisgazdává válni, talán nem lennének Somogyban sem ilyen nyomorúságos állapotok. Csoda, hogy lassanként kihalnak a kis falvak, menekülnek onnan a fiatalok? Csak a szociális feszültség nő, meg az elgettósodás. Nemrég a megyei közgyűlésben felvetettem: állítsunk össze egy táblázatot, kik használják a somogyi földeket, kik nyúlják le a támogatásokat, hány falusi embernek adnak munkát. Tanárember vagyok, bogarásszam ki – ezt a választ kaptam. A megyében ma 400 ezer hektár föld szerepel a nyilvántartásban, amiből 250 ezer 1200 jogi személyiségű társaságé. Nem tudjuk, kik ezek. Száz éve még tudta a falu népe, hogy ki a gróf, kié a föld...

Címkék#Somogybabod
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!