Közélet

2012.11.05. 09:15

Nem mindegy hány méter a fékút - az élet megfizethetetlen

Már a zimankóra készülnek a járművezetők: ha tartósan hét fok alatt marad a hőmérséklet, feltétlenül érdemes felszerelni a téli gumit. A csere megterheli a családi költségvetést, sokan eleve csak használt autógumira gondolhatnak, ezért a bontókban tartanak bevásárlókörutat.

Harsányi Miklós

Eső, sáros, levéllel borított útszakaszok, hó és jég: fokozott veszélyt jelent az ősz és a tél. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy tartósan 7 Celsius fok alatt a nyári gumik felkeményednek, s emiatt jóval gyengébb a tapadásuk. Figyelemre méltó tény: óránként 50 kilométeres sebességnél – havas úton – téli gumival 35 méter a fékút, míg a nyári változatnál 43 méter. Megfelelő profilmélység és légnyomás – az alapkövetelményeken kívül feltétlenül érdemes megvizsgálni az oldalfalon található úgynevezett E-jelzést, mely nélkül az uniós tagállamokban nem hozhatnak forgalomba téli autógumit.

Koncz István, a Magyar Autóklub dél-dunántúli regionális vezetője azt mondta: nem szabad elhanyagolni az átállást. Az időjárás ezekben a napokban csalóka, ugyanis délelőtt még kellemes a hőmérséklet, este és hajnalban azonban gyakran 1-2 fokra süllyed a hőmérő higanyszála.
– Minden esetben üzemképes és biztonságos közlekedésre alkalmas legyen a jármű: ez a legfőbb követelmény – mondta a régiós vezető. Hozzátette: a téli autógumi beszerzésnél nem érdemes a legolcsóbbat keresni, a minőségen kívül az ár-érték arányt célszerű mérlegelni. Manapság egyre többen felnivel együtt vásárolnak téli gumit, a szaküzletekben legalább 50 fajta közül lehet választani.Drága üzemanyagárak és a húzós járműfenntartási költségek mellett az „átlagautós” igencsak meggondolja, mire adja ki a pénzét. Koncz István szerint a megszorítások ezen a téren is éreztetik hatásukat: sokan eleve használt téli gumit vásárolnak. Egy példára utalva jelezte: egy tavaly vásárolt négy darab komplett abroncs 110 ezer forintot kóstált. – Nem volt olcsó, az élet azonban megfizethetetlen, ezért jó mintázatú, rugalmasságú, s megfelelő mintázatú és tapadóképességű gumit praktikus keresni – jegyezte meg. – S hogy véletlenül se „vásároljunk be”, ezért minden autóstársamnak azt tanácsolom: hivatalos szakműhelyt keressenek fel, ahol garanciát kapnak.

Fodor Lajos, a kaposvári Sonax tulajdonosától tudjuk: a terméken novembertől három jelzést fel kell tüntetniük az autógumi-gyártóknak. Takarékosság, gördülési zaj, illetve a vizes útfelületen milyen a tapadás – erről kötelező tájékoztatni a vásárlókat.

– Hiába népszerűsítik évről évre a téli gumi használatát, szerintem tíz járműből talán hatra szerelik fel – értékelt Cziráki Ferenc kaposvári autószerelő. – A többiek nyári gumival közlekednek vagy csak halaszthatatlan esetben veszik elő az autót. Ez is válasz a problémára, bár az volna az igazi, ha mindenkinek biztonságos autógumira tellene.
Külföldi út előtt kifizetődő tájékozódni a célországra vonatkozó előírásokról.  Úgy tudjuk, az osztrák hatóságok – átszámítva – több százezer forintra is bírságolhatják azokat, akik havas úton nyári gumival merészkednek a forgalomba.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!