Közélet

2012.11.19. 12:07

Rendszeres az ellenőrzés, magas a bírság

Jövőre számos területen várhatóan egyszerűsítik az adózást, s a könyvelők a kreditpont-rendszerre térnek át. Erről és a szakmát érintő kiemelt változásokról tanácskozást szervez a számviteli egyesülete Kaposváron.

Harsányi Miklós

– A gazdasági életben egyfajta híd szerepet töltenek be a könyvelők – húzta alá Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei alelnöke. – Egyrészt a vállalkozás vezetőjének vagy a menedzsmentnek ők biztosítják azokat az információkat, melyek általános és pontos képet adnak a cég életéről, így egyebek mellett az árbevétel, az eredmény, a költség, s a befektetés alakulásáról. A hídszerep más területen is érzékelhető: a költségvetés irányában is fontos tájékoztatást ad a könyvelő szakma. A bevallások ugyanis száz százalékban a könyvelésre épülnek, minden adatszolgáltatás erre vezethető vissza.

Hazánkban több mint 50 ezer aktív könyvelőt regisztrálnak, meghatározó részük tagja az egész országot lefedő szakmai egyesületnek. Somogyban pillanatnyilag csaknem 500 könyvelő dolgozik. Keszthelyi László – a rendkívül felelősségteljes hivatásra utalva – rámutatott: bármilyen hiba vagy mulasztás komoly következményekkel járhat. Rendszeresek a szakmai ellenőrzések, s amennyiben a hatóság problémát tár fel, nem marad el a felelősségrevonás. Magasak a bírságok, akár 500 ezer forintra is büntethetik azt a céget, ahol a tévedés történt.

– Mint minden szakmában, nálunk is erősen ajánlott a szakmai oktatás, továbbképzés – húzta alá. – Egyesületünk együttműködik az adótanácsadók szervezetével, gyakran részt veszünk egymás rendezvényein. Úgy vélem: mivel meglehetősen gyakran változnak a jogszabályok, emiatt hosszú távon is fontos hozadéka lehet a konzultációknak. Egyesületünk szakmai presztízsét jelzi az is, hogy a jogszabályok előkészítő fázisában rendszeresen megkérdezik véleményét.

Új korszak kezdődik 2013-ban, hangoztatják szakemberek. Már most nagy érdeklődés övezi a korábban beharangozott pénzügyi-gazdasági változásokat: az áfa-, és az adózás rendjéről szóló szabályokon kívül erősen foglalkoztatja a vállalkozókat az úgynevezett kisadókkal kapcsolatos előírások. A megyei alelnöktől tudjuk: a változás hátterében – az állam részéről – az egyszerűsítési szándék húzódik meg. Lényegesen kisebb az adatszolgáltatási kötelezettsége egy kisvállalkozásnak, mint egy nagyvállalatnak, s a módosítások hatására jövőre a főállású tagok után 50 ezer, míg a nem főállású tagok esetében 25 ezer forintot kell fizetni.– A szakma is változások előtt áll – jegyezte meg Keszthelyi László. – A bejegyzett könyvelők eddig évente két napot továbbképzéssel töltöttek el, jövőre várhatóan ez is módosul, s áttérünk a kreditpont rendszerre. Egyesületünk igyekszik helyben segítséget nyújtani, a somogyi kollégáknak nem kell Budapestre utazniuk. Egy jó tanács: ha valaki adott időn belül nem szerzi meg a szükséges kreditpontokat, elveszti a könyvelői jogosultságát.

A szakmai szervezet közérdeklődésre számot tartó témában szervezi meg a kaposvári konferenciát, melyre a [email protected] e-mail címen novembert 19-től fogadják a regisztrációt.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!