Közélet

2012.12.09. 18:29

A hétvége havas krónikája: hókotróval az Adriáig és vissza

Szombatra virradó éjszaka elkezdett szakadni a hó Somogyban. A helyzetet súlyosbította, hogy viharos erejű szél fújt. A KVG Zrt. és a Magyar Közútkezelő Kht. gépei szinte megállás nélkül dolgoztak. Beszédes adat, hogy a Városgazdálkodás munkagépei annyi kilométert tettek meg, hogy elértek volna az Adriáig és vissza, s eközben 125 autónyi sikosságmentesítőt szórtak ki. A kialakult helyzetre való tekintettel a Közútkezelő a 67-es úton Simonfa és Antalszállás között, majd a 66-os úton Gödre és Szentbalázs között is kötelezővé tette egy időre a hólánc használatát. Somogyban körülbelül 15 centi hó hullott.

Sonline

– Vasárnap késő délután még 51 gép dolgozott a megye útjain, de az egész hétvégéről elmondható, hogy az összes gépünket hadra fogtuk – tudtuk meg Pető Dávidtól, a Magyar Közútkezelő Kht. Somogy Megyei Igazgatóságának ügyeletesétől. – A munka nagy részét a hóátfúvások megszüntetése tette ki. Somogy déli részén, Kadarkút és Nagyatád térségében, volt a legrosszabb a helyzet. Ráadásul jelezték, hogy néhol újra feltámadt a szél, így ismét hordja a havat az útra.

– Másfél nap alatt 150 munkaórát dolgoztak a KVG Zrt. gépei és munkásai – tájékoztatott Széki Éva, a Kapos Holding sajtóreferense. – Péntek éjszaka óta folyamatosan kint voltak az utakon. Az összes utat, ami sózható felsózták, s folyamatosan ellenőrizték a hóátfúvásos utakat. A viharos szél megszűnte után nagyobb hatékonysággal tudtak dolgozni, így vasárnap már mindenhová odaértek, s több helyre is önmentő anyagot helyeztek ki. Az időjárás függvényében az utak, járdák és buszmegállók tisztítását folyamatosan végzik. Nagyobb elakadásról nem kaptunk hírt, mert a kaposváriak többsége figyelembe vette a megváltozott útviszonyokat: körültekintően és óvatosan vezetett. A tömegközlekedés szombaton és vasárnap is zavartalan volt (egyedül a 15-ös busz nem tudott felmenni a Lonkahegyre, mert egy autó megállt előtte), mindössze néhány perces késések fordultak elő az autóbuszoknál.



A távolsági buszközlekedésben okozott fennakadást a hó és a viharos szél. – Volt néhány olyan település, melyre nem tudtak behajtani a buszaink (Somogybükkösd, Somogyaracs, Edde, Rinyaújnép), s akadt olyan útszakasz (Nemesdéd Vése között), mely járhatatlan volt – mondta Eigner János, a Kapos Volán Zrt. megbízott személyszállítási igazgatója. Sajnos Bükkösdre még mindig nem tudnak eljutni a buszaink. – Folyamatosan egyeztettünk a Közútkezelő munkatársaival, akik azon dolgoztak, hogy megszüntessék a hóátfúvásokat. A többi településre rendben megérkeztek a járatok, csak kisebb késéssel kellett számolniuk az utasoknak.

– Összességében elmondható, hogy megfogadták az autósok az intelmeket, s óvatosan és nagy figyelemmel vezettek – közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője. – Súlyos személyi sérüléssel járó baleset nem történt, árokba csúszott autókról kaptunk „csak” hírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!