Közélet

2012.12.29. 11:29

Az újévtől csak lajtból lesz tiszta ivóvíz öt településen

Január elsejétől lajtos kocsiból jut egészséges ivóvízhez Somogy megye azon öt településén – Babócsán, Háromfán, Bakházán, Patalomban és Pálmajorban – a lakosság, ahol a megengedettnél magasabb az ivóvíz arzéntartalma.

Márkus Kata

Mint ismert, az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak arra, hogy megoldja az egészséges ivóvízellátást azokon a településeken, ahol az egészségügyi határértéknél, az Európai Unió szabványa szerinti 10 mikrogramm/liternél magasabb a csapvíz arzén tartalma.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság közölte: a vonatkozó előírások figyelembe vételével az érintett települések összesen 3378 fős lakossága 2013. január elsejétől lajtos kocsiból tud egészséges ivóvízhez jutni. A bizottság az egészséges vízellátás érdekében előzetesen egyeztetett a szállítás módjáról az érintett települések polgármestereivel, akik ezt követően tájékoztatták a lakosságot a jövő évtől életbe lépő változásról.Az ivóvizet a Magyar Honvédség lajtos kocsijai szállítják majd az öt somogyi településre. Az állampolgárok fejenként napi három liter ivóvízhez juthatnak, a patalomi szociális otthon pedig külön vízszállításban részesül, hogy az ott élő 138 időskorú semmiben ne szenvedjen hiányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!