Közélet

2012.12.17. 09:25

Egymilliárdból épülhet meg Bogláron a Kézilabda Akadémia

A balatonboglári képviselő-testület kezdeményezte a volt vasutasüdülő ingyenes önkormányzati tulajdonba adását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél. Az ingatlant hosszú távra a nemzeti Kézilabda Akadémia használatába kívánják adni.

Fónai Imre

A boglári képviselő-testület előtt Mocsai Lajos, a Magyar Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatója ismertette az államilag támogatott program részleteit. Felhívta a figyelmet: Brüsszel 2017-ig engedélyezte a jelenleg érvényes társasági adórendszert, a TAO-támogatást, ami utánpótlás célokra használható. Ezért is fontos, hogy az akadémia minél hamarabb megalakuljon és ilyen pénzeket is fel tudjon használni. A Miniszterelnöki Hivatal az idén, illetve a jövő évi költségvetésbe tervezetten is pályázati önrészként is használható 200 millió forint támogatást hagyott jóvá a kézilabda-akadémiának, kormánydöntés alapján.Mocsai Lajos elmondta: a TAO-támogatást is figyelembe véve egymilliárd forintos projekt valósulhat meg Balatonbogláron, 18-23 új munkahelyet teremtve. A MÁV-üdülő lenne a bázis, mellette a sportcsarnok, a mögötte lévő területek fejlesztése révén pedig Európa legmodernebb edzőképző centruma alakulhat ki. Az akadémia szerepet vállalhat a hazai és a nemzetközi sportturizmusban is. Az a cél – hangsúlyozta a világ egyik legismertebb kézilabdatrénere –, hogy 2013. július elsején az akadémia megkezdhesse működését. Mocsai megjegyezte: „óriási erők” akarták Balatonboglárról elvinni az akadémiát, a klubok is féltik ifjú sportolóikat, mert ha jobb képzés lesz itt, a szabad verseny alapján ide jönnek majd a tehetséges gyermekek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!