Közélet

2012.12.10. 16:13

Felgyújtották a házukat, két gyermekkel maradt fedél nélkül

Mindene elveszett a háromfai családnak: egy éjszaka alatt eltűnt korábbi életük. A gyermekeit egyedül nevelő édesanya állítja: rájuk gyújtották házukat.

Jeki Gabriella

A két éves Magdi békésen alszik, majd egyszer csak felriad és felsír: nem tudja hol van és miért nem otthon. Aztán az emlékeiből feldereng egy ablak és ajtó nélküli, leszakadt tetős, fekete falú és erősen füstszagú ház valahol Háromfán. Édesanyjával és négy éves testérével alig pár napja költöztek ugyanis Babócsára a nagymamájához, hiszen az otthonuk teljesen leégett és lakhatatlanná vált.
A 25 éves Balogh Éva és gyermekei egy éjszaka mindenüket elvesztették a ruháktól kezdve a telefonon, televízión, élelmiszeren át a kisgyerekek játékáig. A történtek említésére a könnyeikkel küszködnek.
- A volt élettársam fenyegetett meg csütörtökön este, hogy ha nem adok neki pénzt és nem megyünk el, akkor ránk gyújtja a házat – mondta Balogh Éva. – Ekkor már nagyon féltünk, ezért a két lánnyal együtt átmentünk az éjszakára édesanyámhoz Babócsára, a pénzt, ami a gyerekeké, nem adtam oda, az élelemre és téli csizmára kellett a kicsiknek.Másnap hajnali fél hatkor kaptak egy telefonhívást, hogy éjjel 1 óra 6 perckor kigyulladt a házuk. Az anyának, és a kettő, illetve négy éves lánynak csupán az maradt, amit éppen aznap viseltek. Az az egyetlen zokni, cipő, pulcsi, nadrág és alsónemű, semmi más.
- A gyermekeim apja nyolc hónapig börtönben volt, addig bevezettettem az áramot a lakásba, ablakokat és ajtót cseréltem, kifestettem a falakat, és amiért én szenvedtem és nélkülöztem, hogy mindene meglegyen a lányoknak, most eltűnt – teszi hozzá Éva. – Nincs házunk, ahová visszamehetnénk, nincs hova forduljunk, nincs semmink.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ez maradt a háromfai házból
[/caption]

Miközben Éva mesél, mellé telepszik a család szürke macskája, egy kis keverék kutyus pedig a földön gömbölyödik össze. Szeretettel simulnak össze: Éva mellett ott ül a másik oldalon édesanyja is, aki lehetőségeihez mérten nagy odaadással támogatja.

- Felfogni nem lehet, ami történt – mondja. – Próbálunk segíteni, ahol tudunk, de havi 22 ezer forintból szűkösek a lehetőségeink.
Éva még most is fél: azt mondja, élettársa korábban többször bántalmazta, és gyakran alkoholizált. Háromfára nem akar visszamenni, és egy bérlakásról álmodozik Babócsán, ahol békében élhetne a gyerekeivel. A négy éves Évát már átvette a babócsai óvoda, de ez a tragédia biztos, hogy nem múlik el nyom nélkül a lelkükben. A szomorú szemű kislány is csak annyit tud kérdezni: miért? A válasz persze hallgatás, és a remény egy szebb jövőben. A rendőrség még nyomoz az ügyben.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mindenük elveszett egy óra alatt
[/caption]


Megmozdultak az emberek

Egyelőre csak ígéreteket kaptak, de mégis elindult valami: megmozdultak az emberek, hogy segítsenek a szerencsétlen sorsú családon.
- A gyerekeknek és az anyukának ruhát, játékot gyűjtöttünk, de felajánlottunk egy zsák krumplit és tartós élelmiszert – mondta Ander Istvánné a Mozgáskorlátozottak Egyesületének barcsi csoportvezetője, aki otthonában szedi össze az adományokat. - Minél előbb, lehetőleg még a héten kivisszük ezeket. A segítőket a babócsai Kalányos István fogja össze, aktivizálta magát már többek közt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Rinymenti Szociális Szolgáltató Központ, a Somogyi Hírlap és magánszemélyek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!