Közélet

2012.12.04. 11:34

„Helyes és megvalósítható lépés a Jobbik karanténba zárása”

Az Országgyűlés minapi ülésnapján foglalkozott a jobbikos Gyöngyösi Márton elhíresült, nemzetbiztonsági kockázatot emlegető zsidólistázós kijelentésével.

Vas András

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszolva megköszönte Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének, hogy képviselte az egész kormányoldalt a vasárnapi parlament előtti demonstráción, ahol a pártok és civil szervezetek képviselői elítélték a gyűlöletbeszédet. A kormányfő kijelentette: vállalhatatlan volt Gyöngyösi felvetése, s hozzátette, ameddig ő az ország miniszterelnöke, Magyarországon senkit sem érhet bántódás hite, meggyőződése vagy származása miatt, s ígéretet tett: „Mi, magyarok, megvédjük zsidó honfitársainkat.”

A somogyi politikusok pártállástól függetlenül elítélték Gyöngyösi Márton múlt heti kijelentését.
– Nem a kettős állampolgárok, hanem Gyöngyösi Márton jelent nemzetbiztonsági kockázatot – felelte megkeresésünkre Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, aki már a múlt keddi, gyűlöletbeszéd elleni spontán demonstráción is részt vett a Parlamentnél. – Elítélek bármiféle megkülönböztetést, Isten előtt mindannyian egyenlők vagyunk, s mindig is ehhez tartottam magam: a megyeházi fogadó órákon is csak annyit kérdezek az emberektől, mi a problémájuk, miben segíthetek.

Gelencsér Attila szerint a Jobbik a kérdés felvetésével a párt által amúgy támogatott kettős állampolgárság intézményével is szembe ment, hiszen nehéz elmagyarázni, a szórványmagyarságnak miért lehet bármilyen, az izraelit viszont elítélik.
– Az ellenzék részéről viszont kettős beszédet érzek – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke –, hiszen a kommunista bűnök esetében rendre hallgatnak. Kettős beszéd a Jobbik politikai karanténba zárásának ötlete is, hiszen az MSZP eddig is több közös indítványt adott be a Jobbikkal. Amúgy érdemes megfigyelni, a szélsőjobb a rendszerváltás óta mindig a balliberális kormányok idején erősödött meg, mégis mindig a jobboldali kormányokat vádolják az összekacsintással. Pedig úgy tűnik, mintha a balliberális oldalnak lenne szüksége a szélsőjobbra, jelen esetben a Jobbikra.

Móring József Attila is úgy vélte, a baloldal politikai hasznot próbál kovácsolni a kialakult helyzetből, legalábbis szerinte a nemzeti tragédiára utaló sárga csillag kampányjellegű használata ezt mutatja.
– A Jobbiknak is előnye származhat az ügyből, hiszen most róluk beszél mindenki – magyarázta a KDNP-s honatya, Somogyvár polgármestere. – A történtek viszont ártanak az országnak, s a határontúli magyaroknak, hiszen a helyi nacionalista pártok ugyanezeket a kérdéseket vetik fel a kettős állampolgárságukkal kapcsolatban. A karanténkérdést a közelmúlt alapján komolytalannak tartom, hiszen Mesterházy Attila és Gyöngyösi Márton több közös indítvány aláírói.
A somogyvári polgármester hozzátette, magánemberként és politikusként is elhatárolódik mindenféle vallási-faji-nemzetiségi lista-összeállítástól, s remélte, az ügy hamarosan lecseng, a vasárnapi demonstráción megtapasztalt pártok közötti együttműködés azonban megmarad.

– Elítélem a történteket – tájékoztatta szerkesztőségünket Szita Károly, Kaposvár polgármestere. – Kaposvár sosem volt és ezután sem lesz partner semmilyen szélsőséges megnyilvánulásban. Nem a megosztásban, hanem az összefogásban hiszünk. Éppen ezért biztos vagyok benne, Kaposváron nem kell hasonló kérdésben fellépnünk ezután sem.Lamperth Mónika vasárnap részt vett az országház előtti demonstráción, s állítása szerint hosszú idő óta először tapasztalt végre nagy egységet a demokratikus oldalon, még ha ehhez az is kellett, hogy a szélsőjobb ezúttal nagyon túllőjön a célon.
– Az alkotmányügyi bizottságban egy módosító indítványról tárgyalunk – mondta –, mely lehetővé tenné, hogy az ilyesfajta kirívóan sértő kijelentéseket a házelnök szankcionálhassa. Szeretnénk elérni, hogy a jövőben ne lehessen hasonló uszítás, náci-fasiszta beszéd az Országgyűlésben.
A szocialista képviselő szerint helyes és megvalósítható lépés a Jobbik karanténba zárása, az MSZP például addig nem vesz részt a külügyi bizottság ülésein, míg annak Gyöngyösi Márton az elnöke.
– Vasárnap elvi szinten összefogtak a pártok a gyűlöletbeszéd, a Jobbik ellen – tette hozzá –, ám kérdés, a Fidesz és a KDNP mennyire gondolja komolyan az egészet gyakorlatban, hiszen az önkormányzatokban több helyen együtt dolgoznak a Jobbikkal. Melynek betiltásával személy szerint egyetértek, hiszen abszolút értékelhető álláspont, hogy ne lehessen Magyarországon náci-fasiszta párt...

A jobbikosok szerint politikai haszonszerzésre használják a szerencsétlen kijelentést

– Ebben a megfogalmazásban nem volt szerencsés Gyöngyösi Márton kijelentése – mondta Kiss Tamás, a kaposvári közgyűlés jobbikos képviselője –, ám szerintem maga a kérdés, vannak-e magyar-izraeli kettős állampolgárok a kormányban, nem kifogásolható. Főként Simon Peresz akkori izraeli miniszterelnök 2007-es beszéde után, melyben azt taglalta, hogyan vásárolják fel Magyarországot. Jellemző a hazai kettős mércére, annak akkor nem volt ekkora visszhangja. Amúgy azért is fontos a Gyöngyösi-féle kérdés, mert elképzelhető, hogy egy kettős állampolgár a másik hazájáért tevékenykedik.

A Demokratikus Koalíció (DK) és az MSZP felvetéseit, karanténba kellene zárni, esetleg fel kellene oszlatni a Jobbikot Kiss Tamás komolytalannak vélte.
– Kilencszázezer szavazó juttatta a Parlamentbe a Jobbikot – magyarázta, a feloszlatás tehát ennyi ember akarata ellen történne. Azt pedig nem tudom, mit értenek karantén alatt. Nem állnak szóba velünk? De hát a demokrácia alapelve a párbeszéd! Arra persze kíváncsi vagyok, mi lesz majd a következő kaposvári közgyűlésen, terveznek-e valamiféle elítélő nyilatkozatot az ügyben. De azt hiszem, helyben nem lesz ekkora visszhangja az esetnek, a nagypolitika nem sugárzik le ennyire.

Hasonlóképpen valószínűtlennek tartotta a Jobbik feloszlatását Ander Balázs, a párt megyei közgyűlési képviselője, aki szerint politikai karanténba is inkább a DK-t és az MSZP-t kellene zárni, hiszen Mesterházy Attila vasárnapi vírusozása (a Jobbikot a fasizmus vírusgazdájának titulálta az MSZP elnöke – a szerző) virtigli náci beszédre hajazott.

Gyöngyösi Márton bocsánatot kért a szerencsétlen megfogalmazásért – tette hozzá Ander Balázs –, amikor származást, s nem állampolgárságot emlegetett. Itt pontot lehetett volna tenni az ügy végére, ehelyett azonban megkezdődött a politikai haszonszerzés. Pedig legyen már joga bárkinek megkérdezni, kik ülnek a parlamentben, kik a döntéshozók, hiszen ez közérdekű információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!