Közélet

2012.12.03. 15:08

Iskolaállamosítás: ki finanszírozza az úszásoktatást?

Arról, hogy mely feladatokat lenne célszerű a leendő marcali járásban a településeknek közösen ellátniuk, Sütő László, a Marcali Többcélú Kistérségi Társulás elnöke adott tájékoztatást a legutóbbi marcali kistérségi ülésen.

Vigmond Erika

– Az orvosi ügyeletet és a belső ellenőrzés rendszerét önállóan nem tudják finanszírozni a helyi önkormányzatok. Marcali továbbra is hajlandó biztosítani a bölcsődei ellátást a településeknek, bizonyos szociális területeken pedig egyeztetésre van szükség – emelt ki néhány példát Sütő László. – A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás egyértelműen közösen folytatható, egyéb szociális területen pedig, ahogy megjelennek az ágazati törvények, a szerint kell majd eldönteni, hogy a járáson belül hány társulást célszerű létrehozni. A távolságoknak jelentősége lesz, de három-négy ilyen társulással az egész járás területe lefedhető. A város azon az állásponton van, hogy ahol a települések ezt közösen meg tudják szervezni, ott támogatja. Akik esetleg kiszorulnak ebből a rendszerből, azokat befogadja társulás keretében, hogy hatékonyabban és szakszerűbben lehessen ellátni ezeket a feladatokat.

Sütő László kiemelte az úszásoktatást is, ami nemcsak marcali, hanem országos probléma lehet. Kifejtette: az elmúlt években nagyon sok tanuszoda épült az országban, melyek több száz általános kisiskolás számára biztosítják az úszásoktatást. Ezek az iskolák állami fenntartásba kerülnek, attól kezdve a Klebelsberg Kuno Intézményfenntartó Központnak, vagy tankerületeinek kell a kérdésre választ adnia: hogyan kívánja a jövőben finanszírozni, mert az úszásoktatás nagyon sok helyen beépült az iskolai tantervbe.– Marcali esetében eddig a társulás finanszírozta az úszásoktatást, abból a 26-27 millió forintból, amit az általános működési költségeire kapott. Ennek döntő részét fordítottuk az úszásoktatásra. Jövőre e bevételek megszűnnek, így nem lesz miből finanszírozni – mondta Sütő László.

Ezt a problémát felvetették Tóth László Norbertnek, a Marcali Járási Tankerület igazgatójának is, aki a kistérségi ülésen mutatkozott be. Beszélt az átadás-átvétel feladatairól. A tankerületi igazgató kitért arra is, mivel a balatonszentgyörgyi intézmény, és a böhönyei integrált mikrotérségi oktatási központ uniós támogatással jött létre, melyeknek ötéves fenntartása és működtetése a pályázat egyik előírása volt, a legfrissebb információk szerint, úgy, ahogyan van: egyben veszik át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!