Közélet

2012.12.06. 16:34

Mindenhova eljutott a Mikulás

Volt, ahol nem rénszarvas húzta szánon, hanem kukásautón érkezett, s volt, hogy kisvonattal vitték az erdőbe hozzá az óvodásokat.

Munkatársainktól

Kaposváron a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban Fogarassy Éva kézműves várta a gyerekeket a Mikulás napja alkalmából: a kicsik különleges technikákkal, egyedi ötlet alapján készült ajándékokat készíthettek. A Kossuth téren iskolás és óvodáscsoportok keresték fel a Mikulás házát, ahol aki énekelt vagy verset mondott, apró ajándékot kapott.

Somban a helyi Egymásért Egyesület Mikulása még a hagyományos úton jutott el a falu hetven apróságához (idén már tizennegyedszer), a siófoki óvodások azonban különleges járgányon érkező nagyszakállútól kaptak ajándékot. Nem rénszarvas húzta szánon, hanem kukásautón érkezett a Mikulás, úgy járta végig az óvodákat az AVE Zöldfok Zrt. piros kabátosa és osztott ki 850 ajándékcsomagot.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kukásautón ment Siófokra
[/caption]


Sportos Mikulásvárás Nagyatádon

A nagyatádi ovisok közel háromszázan a városi sportcsarnokban várták a Mikulás érkezését. Amíg közeledett a várva várt vendég, addig a hat óvoda közel háromszáz lakója nyolc csapatban mérte össze tudását, hogy ki az ügyesebb a hokiban, a gördeszkázásban vagy a maci öltöztetésében.. Üdvrivalgással fogadták a teremben megjelenő Mikulást, aki kísérőivel érkezett. Megdicsérte az óvodások eddigi környezetvédő, hagyományőrző, kulturális és sporttevékenységét, amit a jelen lévő gyerekek kedves műsorral köszöntek meg, majd igyekeztek vissza ovijukba, mert ott várta őket a sok ajándék.
Délután a városi civil szervezetek és egyesületek Mikulásai a település több pontján várták az érkező gyerekeket ajándékkal, sétakocsikázással.


Gyermekpüspököt választottak Kilitiben

Viola Rebeka óvodás korú hittanost érte az a megtiszteltetés, hogy beleülhetett a püspöki székbe. Egy éven át töltheti be tisztségét, és úrkisasszonynak fogják szólítani. Miklós napján hagyomány már a balatonkiliti református gyülekezetben, hogy  a gyerekek közül püspököt választanak. A „mikulásozás”, az ajándékosztás sem maradt el. A  rosszaságot virgáccsal, s „Menj ki belőle!” kiáltással üzték ki hittanosokból,  s a megjelent felnőttekből. A rendezvényen gordonkán játszott a Siófoki Integrált Oktatási Központ  Vak Bottyán János Művészeti Iskola diákjaiból verbuválódott Bolha zenekar

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kilitibe is odaért
[/caption]

Mikulás vonat Mesztegnyőről Kak-pusztára

Mikulás vonat indult Mesztegnyőről a SEFAG Zrt. és a Mesztegnyői Polgárőr Egyesület közös szervezésében. Kiss János, a polgárőr egyesület elnöke elmondta: szülők csatlakozásával is, a jól befűtött kisvasút Kak-pusztára vitte a mesztegnyői óvodásokat, ahol bevárták az erdőből érkező Mikulást. A gyerekek közös énekkel fogadták a Fehérszakállút, aki cserébe ajándékcsomagokat osztott ki közöttük. A hazafelé vonatozásra is velük tartott, játékos feladatokat adva az óvodásoknak, akik a helyes megfejtésekért szaloncukor-díjat kaptak. Az ajándékcsomaghoz és a Mikulás-vonatozáshoz a polgárőr egyesület az októberi szüreti bál bevételből adott támogatást.Szaloncukor, vagy virgács a sofőröknek

Csütörtökön reggel, iskolakezdés előtt a Marcali Rendőrkapitányság balesetmegelőzési demonstratív közúti ellenőrzést tartott a marcali Noszlopy iskolánál. Elsősorban a gyalogos átkelőhelyre vonatkozó KRESZ szabályok betartását ellenőrizték. Az iskola diákjai segítségével a szabályokat betartó és a gyalogátkelőhelyen átkelő gyalogosoknak elsőbbséget adó gépjárművezetőket szaloncukorral jutalmazták, míg a szabálytalankodó gépjárművezetők, a rendőrség által kiszabott szankció mellé egy virgácsot és a szabályokat részletező tájékoztatót kaptak. A rendőri jelenlét hatására kiemelt szabálysértés nem volt, azonban a krampuszok a rendőrséggel karöltve egy esetben figyelem felhívással éltek.

Hintóval érkezett a Mikulás a gyerekekhez

Krampuszok kíséretében, lovas hintóval vitte házhoz a csomagokat Marcali városrészeiben a Mikulás. Sütő László a város polgármestere, vállalkozói felajánlás segítségével, a Családokért Közalapítvány és önkéntesek közreműködésével, Marcalihoz tartozó városrészekben élő száz gyermeket ajándékozott meg.

Élelmiszerek  hátrányos helyzetű gimnazistáknak

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az idén az ország 135 településén 230 áruházban fogadta a lakosság élelmiszer adományait. Marcaliban a Tesconál gyűjtött a Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ a Berzsenyi Dániel gimnázium 9. b osztályos tanulóival közösen. Az összegyűlt 500 kilogramm tartós élelmiszert a gimnázium 49 hátrányos helyzetű diákjának családja kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!