Közélet

2012.12.20. 15:35

Rátóti Zoltán cáfolja, hogy visszaszerződne a Nemzeti Színházba

Miután Vidnyánszky Attilát hétfőn kinevezték a Nemzeti Színház igazgatójának, azonnal megindult a találgatás, kik szerződhetnek a társulathoz. Az interneten több helyen Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójának nevét is olvasni az esetleges érkezők között.

Vas András

– Vissza a kályha mellé?
– Több helyről hallottam én is, hogy színészként ismét a Nemzeti tagja leszek – felelte Rátóti Zoltán, aki 2004-től hat évadon át tartozott a fővárosi teátrum társulatához –, de ezt azt hiszem, azok terjesztik, akik szeretnék, ha elmennék Kaposvárról. Szerencsére hamar felszállt a füst: Vidnyánszky Attila már bemutatta a stábját.

– A színészekkel kapcsolatban csak annyit mondott: lesznek biztosan, akik maguktól állnak fel, másokkal ő nem akar majd együtt dolgozni.
– Jó barátságban vagyunk, így hát tisztában van vele, nekem itt még dolgom van, így hát nem is keresett meg.

– S ha jelentkezne?
– A szereptől függ, mit válaszolnék. Szeretnék játszani itt is, ott is. Eddig mindig belefért. A Nemzetiben vendégként. Ha valami olyat ajánlana, amit csak velem tud elképzelni... Mert a Nemzeti az a Nemzeti, és hozzám mindig nagyon közel állt. Anno nagyon nehéz döntést hoztam, amikor otthagytam. De terveim voltak, melyek idekötnek.

– Megvalósult már valami közülük?
– Készen kapott évaddal és adott társulattal kezdtem, így tulajdonképpen csak az elmúlt lassan másfél évad igazán az enyém.

– S egyelőre ugyanennyi van hátra is.
– A társulatépítésre, a fiatalok beépítésére nem elég ennyi idő. Nem is tehetem meg, hogy ilyen rövid időintervallumra tervezzek fiatalok életével. Még akkor sem, ha manapság sokan örülnek, ha csak rövid ideig is, de tartozhatnak valahová, fix helyük van. De azt hiszem, önfeladás lenne, ha már most a befejezésre gondolnék. Hogy egy új vezetés és színházi koncepció kiforrja magát, kell három-négy esztendő.

– Hány százalékos a készültség?
– Úgy negyven. Az idén sok minden elkezdődött, ami színesíti a repertoárt. Ott a Vendéghétfő...

– ...ami bejött. Rég hallottam olyan tapsot a Csikyben, mint amilyet Pintér Béláék kaptak a Szutyok után...
– Szerencsére én többször is tapasztaltam már... De ezért is hozzuk ide ezeket a vendégelőadásokat. És nagy lépés az Operabeavató is, még ha ezek csak mellékcsapások is. Ami igazán fontos, az a bérleti, nagyszínpadi és stúdióelőadások nézettsége és minősége.– A tapasztalat?
– A bérletszám csökkent... S nemcsak a válság miatt: a tavalyi évad programja miatt akadtak, akik elfordultak tőlünk. El kell ismerni, a IV. Henrik és A kéz nem váltotta be a reményeket. Az idén viszont az Éjjeli menedékhely siker, a társulat is szereti.

– A Szép Heléna viszont...
– A zene kimagasló, a darab megosztja a nézőket.

– Ezért kell félárú jegyekkel játszani? Hogy legyen nézője?
– A Last minute-akció egy lehetőség azoknak, akik nem biztos, hogy teljes áron meg tudnának venni egy jegyet. Egyébként ez budapesti és vidéki színházaknál is jól működő rendszer, ahogyan az őszi-tavaszi bérletkonstrukció is. Persze nekünk is jól jön, ha minél többen eljönnek megnézni a darabokat. Játszottuk amúgy lats minute-ban az Éjjeli menedékhelyet is, aminek nagyon jó visszhangja volt-van, s bizonyosan lesz majd az Othello Gyulaházán is, melynek szintén pozitívak a visszajelzései. Látható: ami igaz, szeretik a nézők. A munka minden darabban benne van, csak nehéz kibányászni az aranyat... A hosszú távú cél persze, hogy felépüljön egy különleges, 21. századi színház: s ez a társulatra és az épületre is vonatkozik.

– Utóbbi egyelőre reménytelennek látszik: ma stadionok épülnek országszerte soktízmilliárdért, színházfelújításról viszont nem hallani. Ígéretekkel persze tele a padlás, ám ebben a tempóban még 2050-re sem várható semmi.
– Kétezer-húszig sem tudjuk elhúzni a felújítást! Viszont a 2014-es uniós költségvetési ciklusban állílesznek erre EU-s pályázati források.

– Azért sajnálatos, hogy a focilobbi egyelőre erősebb a kulturálisnál... És az évad második fele az elsőnél?
– Szerintem magasan a léc, hiszen három bemutatóból kettő remek volt, ami jó arány, s nemcsak vidéki színházaknál. Bízom benne, tudjuk tartani a nívót. A cigánytábor az égbe megy következik a sorban fiatal rendezővel és a Söndörgő együttessel. Majd jön a Hannibál tanár úr, melynél kíváncsi vagyok, mennyire sikerül megszólítani a középiskolásokat. Az évad végén pedig a Csongor és Tünde.

– Vidnyánszky Attila rendezésében. Érdekes történet: a Nemzeti igazgatója rendez Kaposváron egy olyan színházban, melynek vezetőjét hírbe hozták a rendező teátrumával...
– A felkérésünk sokkal korábbi, mint Attila kinevezése. Örültem, hogy idekerült Kaposvárra az egyetem színházi intézetének élére, s hogy elvállalta a darabot, hiszen így a társulat megtapasztalhatja a rendezési elveit. A többi mind csak összeesküvés-elmélet...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!