Közélet

2012.12.27. 14:17

Üdülővárost veszítenek a guberálók, lomimentesített lesz Siófok

Siófokon nem kívánatos a jövőben a limlomakció – így döntött a város képviselő-testülete.

Fónai Imre

A tavaszonként szokásos háztartásilom-összegyűjtés megszüntetését Balázs Árpád siófoki polgármester úgy indokolta: – Ez várospolitikai kérdés is. Egy üdülővárosban különösen nem kívánatos, hogy egy kidobott hűtőszekrényen veszekedjen két lomizó csapat az árokparton. A rendőrség ebben az időszakban nem képes fenntartani a rendet, hiszen már egész guberáló csapatok készülnek ezekre a napokra. Nem szeretnénk, hogy egymással perlekedő társaságok próbálják meg hasznosítani a lomot, egyrészt ez külön szakma, másrészt erre van a hulladékudvar, ahová a lakosság ingyenesen szállíthat be.
Ahogyan a polgármester fogalmazott, éppen ideje a  hulladékudvart tényleges szolgálatba helyezni, akinek nincs lehetősége az odaszállításra, kedvezményes díjért a szolgáltató is megteszi. Balázs Árpád megelőzendő azon kritikákat, hogy ettől is csak az erdőszélre hajított szemét mennyisége fog nőni, azt mondta: – Odáig is el kell vinni valahogy a hulladékot...Siófokon is csak 4,2 százalékkal nő a szemétszállítási díj jövőre, de ahogyan a testületi ülésen elhangzott, ennek ára van. – A törvény nem enged nagyobb díjnövelést, miközben a költségek jobban emelkedtek – így Balázs Árpád. – A kettő között lyuk tátong, amit az önkormányzatnak, illetve a szolgáltatónak kell áthidalni. A szolgáltatás műszaki tartalmának csökkentése áll az egyik oldalon, a másikon pedig azt várjuk, hogy a szolgáltató ezt hatékonyságnöveléssel ellensúlyozza.
Ennek jegyében a képviselők úgy döntöttek: tavasz elején és ősz végén is két héttel rövidebb lesz a heti zöldhulladék-elszállítás, a zsákos szelektív hulladékért pedig a nyári szezonon kívüli időszakban nem hetente, hanem csak kéthetente megy házhoz az AVE Zöldfok Zrt. A polgármester szerint ezek a változtatások még vállalhatók.
Szüneteltetésre is lehetőség lesz a jövő évtől; ahogyan Pavlek Tünde jegyző elmondta, erre a kormányhivatal is kötelezte az önkormányzatot, másrészt az új hulladékgazdálkodási törvény is meghatározza, hogy ez esetben milyen díjat kell fizettetni azzal, aki a szolgáltatás szüneteltetését kéri.

A somi térségi lerakónál tervezett hárommilliárd forintos fejlesztés is szóba került a siófoki ülésen: a válogatóműhöz az ígéretek szerint mindössze öt százalékot kell önerőként összedobni az érintett önkormányzatoknak, összesen mintegy 150 millió forintot. Csorba Ottó, a pénzügyi bizottság elnöke szerint a jövőnek, az unokáknak építik, mert ezáltal tudják majd kordában tartani a díjakat (minél kevesebb lesz a válogatatlan szemét, annál kevesebb lesz a lerakást sújtó, évről-évre emelkedő adó – a szerző). Az is elhangzott: az öt százalékot sem az önkormányzati költségvetésekből kell előteremteni. A korábbi  uniós ISPA-program eszközeinek pótlására, a továbbfejlesztésre évente 205 millió forintot adnak össze a települések (mindenki be is fizeti a rá eső részt, kivéve Tabot, jegyezte meg Balázs Árpád polgármester), ebből futja arra is. A siófoki városvezető a tőlük különvált és az ordacsehi lerakóra alapozó nyugat-balatoni hulladékgazdálkodási társulására utalva megjegyezte: a butaság nem mentség, mindenkinek a saját választóival kell majd elszámolni...

Szabó Zoltán: nehéz ellensúlyozni az új törvény drámai hatásait 

Az önkormányzat tehát visszavesz a szolgáltatás színvonalából, de a szolgáltató hogyan növeli a hatékonyságot? – kérdeztük Szabó Zoltántól, az AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatójától, aki azt felelte: – A hulladékokról szóló, január elsején hatályba lépő új törvénynek a közszolgáltatás költségeire gyakorolt drámai hatásait hogyan lehet ellensúlyozni úgy, hogy közben a közszolgáltatási díjak csak maximum 4,2 százalékkal emelkedjenek – ez az összes közszolgáltató cég, illetve település problémája. A szolgáltató részéről aligha lehet a szokásos, rövid távon ható módszerekkel (bérstop, létszámcsökkentés, kapacitások jobb kihasználása járatátszervezésekkel, stb.) ellensúlyozni a törvény által bevezetett lerakási járulék, felügyeleti díj, illetve egyéb terhek súlyos következményét, pláne akkor, ha közben a  lakossági kintlévőségek is tovább növekednek. Marad tehát a szolgáltatás műszaki tartalmának csökkentése, valamint az ISPA-szolgáltatók számára az eszközbérleti díjak jelentős csökkentése. Ezt a törvényi lehetőséget cégünk is megpróbálja kihasználni, de erősen kérdéses, hogy a közműdíjakra vonatkozó tendenciák mellett egy ilyen kezdeményezés mennyire lehet sikeres.

Címkék#siófok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!