Közélet

2013.01.18. 16:50

Kétmilliárd a Kométának - biztonság ezer dolgozónak

Mintegy ezer család munkahelyének biztonságát teremtette meg Kaposvár képviselő-testülete azzal, hogy befektet a város számára stratégiailag fontos ágazatába, s a Kométában kétmilliárd forint értékben tulajdonrészt vásárol. Ezt a csütörtök esti, rendkívüli közgyűlést követően pénteken sajtótájékoztatón jelentette be Szita Károly polgármester.

Márkus Kata

Szita Károly a sajtótájékoztatón azt is mondta: a Kométába fektetett kétmilliárd forintnak közvetlenül nincs köze ahhoz a 3,5 milliárd forinthoz, amelyet a város a központi költségvetésből kapott még decemberben.
Arra a kérdésre pedig, hogy mit tesz a város, ha másik, helyi cégek is jelentkeznek esetleg támogatásért, a polgármester úgy reagált: remélem ez nem következik be, de természetesen nincs kizárva. – Ebben az esetben a Kométához hasonlóan megvizsgáljuk, a város életében stratégiai ágazatról van-e szó, hány családnak adnak munkát, mennyire stabil a cég, s mindezek ismeretében döntünk – mondta.

– A döntés két szempontból is nagy jelentőségű – folytatta Szita Károly polgármester. – Részint, mert egy csőd közeli állapotban lévő cég esetében fontosnak érezte a város képviselő-testülete azt, hogy megteremtse az ott dolgozók, illetve a Kométával közvetett kapcsolatban állók munkahelyének biztonságát. Másrészt, ezzel megerősítette a kaposvári élelmiszergazdaságot. Tulajdonosok leszünk a Kométában, de szigorú feltételekkel – tette hozzá a polgármester. – Tőkénk megtérülését és hozamgaranciát várunk, a jelenlegi tulajdonosnak is legalább egymilliárd forint értékben tőkét kell emelnie. A tulajdoni arányunktól függetlenül beleszólást és döntési jogosultságot kérünk a vállalat irányításában. További kérésünk, hogy a Kométa vezetése állapodjon meg a Magyar Fejlesztési Bank ingatlanbefektetéssel foglalkozó leányvállalatával.

Szita Károly
szerint a befektetés hírére a bizalom már helyreállt a cég irányába, hétfőn már majdnem rekordvágás volt a Kométánál. A részvényvásárlásokra várhatóan február elején kerül sor.
Arra az újságírói kérdésre, miszerint továbbra is fenntartja-e azon kijelentését Szita Károly, hogy nincs köze a Kométába fektetett kétmilliárd forintnak ahhoz a 3,5 milliárdhoz, amelyet a város a központi költségvetésből kapott, a polgármester azt mondta: a 3,5 milliárdos támogatásnak közvetlenül nincs köze a Kométához. – A támogatást a város általános feladatainak ellátására kapta a kormánytól – hangsúlyozta Szita Károly. – Ezt a támogatást Kaposvár arra használja fel, amire akarja, de ehhez megállapodást kell kötnie a Belügyminisztériummal. Csütörtökön a képviselő-testület arról is döntött, hogy olyan megállapodást kíván kötni, amely szerint a 3,5 milliárdos támogatásból kettőmilliárdot munkahelyvédelemre kíván fordítani, 600 milliót a város fejlesztési célú hiteleinek adósságszolgálatára, 500 milliót az oktatásban ránk maradt feladataink finanszírozására, illetve a sport- és közművelődési intézmények működési kiadásaira, s 400 milliót az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok működési kiadásainak pénzügyi fedezetére. Vagyis a kormány nem azért adta ezt a 3,5 milliárdot, hogy megmondja, mire költsük. Az kétségtelen, ha a város nem kapja ezt az általános működésre szóló támogatást, akkor Kaposvár nem tudott volna ilyen széles ívben gondolkodni.

Kaposvár közgyűlése csütörtöki rendkívüli ülésén nem támogatta viszont a Lamperth Mónika (MSZP) által benyújtott, a kaposvári munkahelyek védelméről szóló előterjesztést. Indítványában a képviselőasszony arra tett javaslatot, hogy a 3,5 milliárd forintból segítsék megmenteni a KOMÉTA 99’ Zrt.-nél dolgozó emberek munkahelyét. Ám ezzel együtt fontosnak tartja, hogy más kaposvári kis- és középvállalkozók is kapjanak lehetőséget arra, hogy az önkormányzat támogassa munkahelyeik megőrzését.Elfogadta viszont a képviselő-testület Pintér Attila (MSZP) határozati javaslatát, melyben a húsipari ágazat termékeire vonatkozóan áfacsökkentést kezdeményezne a kormányzatnál. Lamperth Mónika pedig ugyancsak az áfacsökkentésre nyújt be törvénymódosítást országgyűlési képviselőként az országgyűlésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!