Közélet

2013.01.09. 16:26

Magyarország holnap: a kormány kegyetlen döntések előtt áll

A magyar társadalom harmada végzetesen lepusztult állapotban van, s a talpon maradók érdekében bizony kegyetlen döntésekre is kényszerül a kormány. Bogár László közgazdász ezen véleményének is hangot adott szerdán Kaposváron, a megyehét rendezvénysorozatának meghívottjaként.

Márkus Kata

Az idén már ötödik alkalommal megrendezett Magyarország holnap című konferencián a válság- és nemzetstratégia volt a téma, amelyen Bogár László úgy fogalmazott: ha egy emberi közösség bajban van – s a magyarság nevű emberi közösség elég nagy történelmi bajban van, ami nem ma kezdődött, és nem is egyhamar fog véget érni –, akkor rendkívül fontos dolog, hogy nagyon pontosan beazonosítsa ennek okait, és meg tudja beszélni a teendőit. – Ami azért nehéz feladat, mert a megosztottság változatlanul jelen van a társadalomban – hangsúlyozta –, kellene végre valami közös nyelv, amin elbeszéljük a helyzetünket és a teendőket.



A közgazdász a megosztottságon nem csupán politikai, hanem sokfajta megosztottságot értett, mert mint mondta: a kuruc-labanc ellentét ma is létezik, csak legföljebb nem így hívják. – Ma is vannak birodalomhűek – tette hozzá Bogár László –, de olyanok is, akik azt mondják, hogy általában együtt kell működni a birodalommal, de ha meg kell védeni stratégiai érdekeinket, s akkor vállalni kell az ütközéseket is. Háromszáz éve mindig ez volt a törésvonal a történelemben, ez megnehezíti, hogy beazonosítsuk, mi a legfőbb probléma. Szerintem a beteges függőség az, s nem csak gazdasági értelemben. Az elmúlt három évben a gazdasági értelemben vett profitnak, ami a „magyar” gazdaságban „termelődik”, a 92 százaléka külföldi tulajdonú vállalatoknál halmozódott fel. Ez négyezer milliárd forint. Amit ki is visznek az országból. Amíg a környező országokban a nemzeti jövedelmen belül a kamatnak és a profitnak a 10 százalékát viszik ki az országból, addig nálunk a 22 százalékát. Ez az jelenti, hogy olyan erőforráskiáramlás zajlik az országból, ami lehetetlenné teszi a társadalom elemi szintű újratermelését.

Bogár László szerint az új kormány Orbán Viktorral arra tett kísérletet, hogy jelezze a „Birodalomnak”, ez így nem lesz jó. – Tehát azt mondta, amit Mária Terézia is mondott: etetni is kell a birkát, ha nyírni akarjuk – magyarázta a közgazdász. – Ám láthatólag a Birodalom nem igazán hajlott erre az alkura, ezért kényszerült rá a kormány néhány unortodox lépésre, amelyek persze komoly konfliktust váltottak ki. Mégsem lehetett ezeket nem meglépni. Úgy látom, hogy jelenleg patthelyzet van. Ugyanakkor a probléma az – ami egyben a legkényesebb kérdés is –, hogy a magyar társadalom legalább harmada szinte végzetesen lepusztult állapotban van, amiről persze nem illik beszélni. Arról meg pláne nem, hogy szinte teljesen visszafordíthatatlan már a helyzetük.

Olyan torzulások mentek már végbe az életükben – nem csak anyagi értelemben –, amelyekkel már nem lehet visszakapcsolni ezeket az embereket a normális működésbe. S az igazán kényes kérdés az, hogy mert rendkívüli erőforrásszűke van, a kormány kegyetlen döntéseket is kell hozzon, aminek a „motivációja”: akkor nem pocsékolok semmit egy feneketlen zsák mélyére. – Tudom, ezek nagyon kegyetlen szavak, de éppen az egészséges szövetrendszer életben maradása érdekében kell kegyetlen döntéseket hozni – fejezte be Bogár László. – Ennek tudatában talán érthetőbbé válnak az amúgy valóban kegyetlen döntések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!