Közélet

2013.02.14. 17:30

A Balaton nem vész el – de átalakul?

Egységes fejlesztési koncepció készül a Balaton térségére, mint kiemelten fontos turisztikai régióra, ez a kormányzati szándék a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakra – válaszolta kérdésünkre Csepreghy Nándor fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Siófokon, ahol üzemcsarnokot avatott. Nem veszhet el tehát a Balaton a megyénként készülő fejlesztési koncepciók között.

Fónai Imre

– Minden megye komoly összeget kapott rá, hogy március elejére elkészítse a saját problématérképét, fejlesztési tervét – mondta Csepreghy Nándor fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. – Azokat a térségeket, melyek több közigazgatási egységhez tartoznak, mint például a Balaton, a minisztérium egységes koncepcióba ágyazza, egyeztetve persze, hogy a helyiek mit tartanak fontosnak.

Somogy megyével kapcsolatban Csepreghy Nándor azt mondta: a Kaposi Mór Oktató Kórház befejezés előtt álló fejlesztéséhez, vagy a dél-balatoni vasút kezdés előtt álló korszerűsítéséhez hasonló nagyívű programokra jó esély van 2014 után is, így a 67-es elkerülő út továbbépítésére is. Annál is inkább, mert ötvenezer forinttal több fejlesztési forrás jut egy-egy magyar lakosra, mint az előző időszakban. S e pénzek felhasználása is alapvetően átalakul: a teljes keret hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre szánják.– A mostani ciklusban ennek az aránya 25 százalék – tette hozzá Csepreghy Nándor. – Mi azt az elvet valljuk, hogy koncentrálni kell a forrásokat. A többi ágazati programra (egészségügy, oktatás, útépítés, stb.) a fennmaradó negyven százalékot fordítanánk. Lényeges, hogy az áfaelszámolhatóságot sikerült megtartanunk és a 85-15 százalékos arányt is, vagyis minden száz forintból nyolcvanötöt áll az unió. S egyszerűbbé és gyorsabbá is tesszük a pályázati elbírálást.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!