Közélet

2013.02.06. 07:45

Arcul csapott tanárok: bérgarancia mellett csökkent a fizetés

Tíz százalékos eltérés is tapasztalható az idei első, hétfőn megérkezett pedagógusbérek között, és nem felfelé mozdult a fizetés. Az általunk megkérdezett somogyi tanárok számoltak be erről. Pótlékok hiányoznak, egy részüket visszamenőleg kapják majd meg.

Balassa Tamás

Az oktatásigazgatásban manapság gyakori „állítólag” kifejezés itt is megjelenik. A pedagógusok egyébként már túl vannak a megrázkódtatáson, amit nem annyira a kifizetés „csúszása”, mint a KIK belső levelezése okozott.  Azt írták, „a tanárok hozzájuthatnak a késve utalt fizetésük egy részéhez előlegként is”. A mindezt közzétevő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) rosszallását fejezte ki.A Privátbankár is azt írta kedden: van, aki kevesebb pénzt kapott a számlájára februárban. A 120 ezer önkormányzatoktól átvett pedagógus nagy része ugyanis eddig plusz juttatásokat kapott a fenntartójától. A kafetériát a kormányhatározat szerint megkapják, évi 200 ezres keretig.

A pedagógusbérek között a fenntartók tehetsége miatt 30-200 ezres különbségeket mért a szaktárca a régiók között, de az eltérések akár szomszédos településeken is lehettek. Ezeket korrigálná a rendszer, de nem tudni, mennyien nyernek, s mennyien veszítenek ezzel.
Az állam egyébként, nyilatkozta kedden az MTI-nek a KIK-vezető: minden olyan bérelemet, minőségi bérpótlékot megad, amit a törvény garantál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!