Közélet

2013.02.27. 13:33

Biztonságos és kiegyensúlyozott évet ígér Szita Károly

Százötvenmillió forint tartalékot is tudtak képezni Kaposvár költségvetésében, ilyenre az elmúlt másfél évtizedben nem volt példa.

Márkus Kata

– Biztonságos és kiegyensúlyozott évnek vág neki Kaposvár – hangoztatta Szita Károly polgármester szerdán a városházán, amikor bemutatta a sajtónak Kaposvár idei költségvetését –, köszönhetően a korábbi évek fegyelmezett gazdálkodásának, az új önkormányzati finanszírozásnak és az adósságkonszolidációnak. Százötven millió forint tartalékot is tudunk képezni a költségvetésünkben, ilyenre az elmúlt másfél évtizedben nem volt példa. Ezért is mondom, hogy erős város Kaposvár.

A polgármester szerint nem lesz semmi újdonság abban a munkában, amit az idén végez a város. – Folytatjuk a városlakók által megfogalmazott „Kaposvár a legfontosabb” című várospolitikai program végrehajtását – mondta. – Az idei év elsősorban a munkahelyek védelméről szól, ám a mindennapok biztonságának megteremtésén túl fejlesztünk és beruházunk is 12 milliárd forint értékben hitel felvétele nélkül. A két városrehabilitációs program mellett ide tartozik a közösségi közlekedés fejlesztése, a távhőrendszer korszerűsítése, a csapadékvíz-rendszer rendbetétele, a kórház bővítése, a piac felújításának befejezése, valamint a Deseda ökoturisztikai fejlesztése. Emellett 2,4 milliárd forintot költünk önként vállalt önkormányzati feladatokra.

Szita Károly polgármester kérdésre válaszolva a NABI jelenlegi helyzetéről szólva elmondta: május végéig van megrendelésállománya az amerikai tulajdonú cégnek. – A NABI egészen addig bizonytalan helyzetben lesz, amíg amerikai tulajdonban van, s amíg hazai piacra nem tud buszt gyártani – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere. – Fontos tudni, hogy a kaposvári telepen csak műanyagvázas buszok készülhetnek. Éve óta mondjuk, hogy teremtsék meg Kaposváron is az acélvázas busz gyártásának a feltételeit, mert ezzel tudnának betörni a hazai piacra.Mint arról korábban beszámoltunk, Kaposvár befektet a Kométába kétmilliárd forint értékben. A szerdai sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy hol tart az egyeztetés a város- és a cégvezetés között, Szita Károly elmondta: tegnap Budapesten tárgyaltam ez ügyben a bankkal és a cégvezetéssel. Remélem, hogy a jogászok rárakják az i-re a pontot a jövő héten, és a pontos konstrukciót Önök elé tudom tárni. – Fontos ugyanakkor látni – hangsúlyozta Szita Károly –, hogy a város kétmilliárd forintot nem visz be úgy egy cégbe, ha nem látja a garanciát arra, hogy a pénz arra fordítódik, amire adja: a munkahelyek védelmére és az élelmiszergazdaság stabilitására. Ezek a garanciák elvben megteremtődtek tegnap, most a jogászokon a sor, mi aláírjuk az egyezséget, reméljük, a másik fél is megteszi ezt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!