Közélet

2013.02.27. 08:09

Drámai áremelkedést jöhet, ha elfogadják a törvényt

Tönkreteheti a hazai agrártermelés jelentős részét adó nagyüzemeket a készülő üzemgazdálkodási törvény – írta a Magyar Nemzet. A tervezet ugyanis a mezőgazdasági kivitel jelentős részét adó agrárgazdaságokat arra kötelezné, hogy öt éven belül mondjanak le az 1200 hektárnál nagyobb földterületeikről.

Vas András, Harsányi Miklós

A lap szerint a nagyüzemek tulajdonosai a törvény hatálybalépésétől számított öt éven belül a gazdaság által használt földterület azon részét, amelyik a megengedett 1200 hektár felett van, kötelesek eladni, vagy ha bérlik, vissza kell adniuk ezt a birtokot a haszonbérbeadónak – azt maguk dönthetnék el, hogy a művelésük alatt álló területek mely részéről mondanak le. Amennyiben bérlet esetén a felek nem tudnak öt éven belül megegyezni az 1200 hektár feletti területek visszaadásával kapcsolatban, úgy a még fennálló bérleti szerződések hivatalból megszűnnek, vagy elrendelhetik velük kapcsolatban a kényszerhasznosítást is. Ha pedig a nagyüzem tulajdonosa a birtokában lévő 1200 hektár feletti földterületet nem akarja eladni, a gazdaságot arra köteleznék, másik mezőgazdasági termelőnek adja át használatba a birtokát.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) megdöbbenését fejezte ki a készülő törvény egyes részeivel kapcsolatban. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint viszont nincs ilyen tervezet a minisztérium előtt. A tárcavezető hozzátette: elkötelezettek a családi gazdaságok, az agrárközéposztály megerősítése ügyében, és azon vannak, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődjön, s ennek megfelelően senkit sem akarnak tönkretenni, a mezőgazdaságot építeni és nem bontani szándékoznak.

– Ha ez igaz, akkor a törvénytervezet sértené az alaptörvényt, valamint a jogbiztonság elvét – utalt a cikkre közleményben a mezőgazdasági termelők országos szövetsége. Úgy fogalmaztak: ez olyan lenne, mintha valaki meghatározott időre bérbe adja a lakását, ingatlanát, majd ezt követően születne egy olyan törvény, ami kimondja, hogy a bérbe adó köteles utcára tenni a bérlőjét, holott ezt sem ő, sem a bérlő nem akarja.

A MOSZ azért is bízik benne, hogy a leendő üzemgazdálkodási törvényben ilyen szabályozás nem lesz, mert a jogalkotónak tisztában kell lennie azzal, hogy egy ilyen intézkedés megismételné a 90-es évek elejei drasztikus – akkor 40 százalékos – mezőgazdasági termelés visszaesést, valamint az arra az időszakra jellemző, folyamatosan két számjegyű fogyasztói áremelkedést. Minden alapvető élelmiszer vonatkozásában csökkenne a hazai termelés, és ennek következtében drámaian növekednének a fogyasztói árak, miközben a magyar gazdaság jelenlegi állapotában – a lakosság csökkenő fizetőképes kereslete mellett – ez elviselhetetlen terhet jelente, nemcsak a legszegényebb rétegeknek, hanem a magyarországi középosztálynak is. Leszögezték: egy ilyen hatás bekövetkezéséért a jogalkotót terhelné a felelősség.Somogyban a szakmai szervezetnek 30 tagja van; a vállalkozások közel 1170 dolgozót foglalkoztattak, s a 2011-es kimutatások szerint nettó árbevételük közel 25 milliárd forint volt. Müller János, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének titkára elmondta: a 30 cég közül hét gazdálkodik 1200 hektár felett. Van, amelyik másfélezer hektáron termeszt gabonát, másik 2100 hektáron, a legnagyobb csaknem 2600 hektárt művel meg.
– A nagyobb területen dolgozó vállalkozások, amikor megkötötték a földbérleti szerződést, számos beruházást, fejlesztést akartak elindítani – hangsúlyozta. – Ezek jelentős része befejeződött, azonban félő, ha később nem lesz elég földjük, veszteségessé válnak, s akkor előbb-utóbb az alkalmazottak egy részétől megválhatnak. Emiatt sok somogyi család megélhetése veszélybe kerülhet, s az amúgyis magas somogyi munkanélküliségi mutató tovább nőhet.
Müller nagy gondnak nevezte a bizonytalanságot. Így ugyanis nemcsak közép-, hanem rövidtávra is nehezen terveznek előre az agrárvállalkozások vezetői. Jogi biztonságot és kiszámítható közgazdasági viszonyokat szorgalmaznak a gazdálkodók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!