Közélet

2013.02.28. 10:57

Égi áldás? Belvízbe fulladhatnak a somogyi szántóföldek

A hetek óta tartó esőzés következményeit már megyeszerte érzékelik a szakemberek. Kaposfő, Kiskorpád és Kisasszond közelében számos helyen 5-50 négyzetméteres vízfoltok borítják a szántót.

Harsányi Miklós

Kisebb, nagyobb területen vízfoltok borítják a szántókat, víz alatt állnak a legelők. Öt helyszínen – Ordacsehi, Zamárdi, Balatonboglár, Főnyed és Szántód térségében – zajlik a belvíz elleni megelőző védekezés. A mélyebb fekvésű területeken rendelték el a munkát, a telepített szivattyúkat a térségi vízműtársulások és a vízügyi igazgatóság működteti. Az érintett helyeken I-es, illetve II-es fokozatú belvízi készültséget rendeltek el. (A III-as a legmagasabb érték.)
Horváth Jenő megyei katasztrófavédelmi igazgató azt mondta: a belvíz nem veszélyeztet lakóépületeket.

A következő napokban lehulló csapadék mennyiségétől függ, hogy meddig üzemelnek a szivattyúk. Így egyelőre senki nem mer jóslásokba bocsátkozni, hogy szükség lesz-e újabb berendezések üzembe helyezésére. A hetek óta tartó esőzés következményeit amúgy már megyeszerte érzékelik a szakemberek. Kaposfő, Kiskorpád és Kisasszond közelében számos helyen 5-50 négyzetméteres vízfoltok borítják a szántót. Január elejétől szerdáig több mint 190 milliméternyi csapadékot regisztráltak a Kaposmező Kft. dolgozói. Összehasonlításként: tavaly augusztus végéig hullott ennyi eső náluk.
– A sok csapadék miatt előreláthatóan később kezdjük az őszi növények fejtrágyázását – mondta Pohner János, az agrárvállalkozás ügyvezetője. – Korábban előfordult, hogy már február végén dolgoztunk, ezúttal valószínűleg március közepén kezdjük a munkát.

Szigeti Imre batéi családi gazdálkodótól tudjuk: főként a mélyebb fekvésű, a Kapos-folyóhoz közeli területeken fordul elő belvíz. Az agrárvállalkozó szerint egyelőre nem lehet megítélni, hogy keletkezett-e kár.

– A megelőzésen van a hangsúly; évente több százezer forintot költünk a földes utak és a vízelvezető árokrendszer karbantartására – jelezte Jancsekity Ferenc, a somogyvári mezőgazdasági zrt. Hozzátette: területükön számottevő belvíz egyelőre nincs. Több tucatnyi kisebb vízállást lehet látni, ezek azonban valószínűleg eltűnnek a felmelegedéssel.

Kiss Miklós ordacsehi polgármester azt mondta: községükben nincs gond. A közmunkaprogram során az elmúlt két év alatt rendbe tették a csaknem hét kilométer hosszúságú vízelvezető árokrendszert, mely pillanatnyilag megfelelő mélységű és elég nagy a keresztmetszete. Tavaszi József, a helyi Balaton Agrár Zrt. elnöke úgy látja: a mezőgazdaságban akkor lehet gond, ha egy héten belül 40-50 milliméter csapadék hullik. Akkor előfordulhat, hogy a közel 800 hektárnyi búza, illetve a repce egy része víz alá kerülhet.



Somogyban jelenleg nincs árvízveszély. Szerkesztőségünknek nyilatkozó szakemberek ugyanakkor felhívták a figyelmet: a Dráva vízgyűjtőjén nagy mennyiségű csapadék hullott az elmúlt hetekben, s ha az időjárási körülmények úgy alakulnak, akkor kora tavasszal árvízi védekezési helyzet alakulhat ki a Dráván. Megnyugtató, hogy elegendő homokzsák, szivattyú és egyéb, a munkához nélkülözhetetlen felszerelés folyamatosan rendelkezésre áll.

Somogy védelmét, a lakosság biztonságát szolgálja az a csütörtöki kaposvári törzsvezetési gyakorlat is, ahol nyolc helyi védelmi bizottság bevonásával az ár- és belvíz elleni védekezéssel kapcsolatos feladatokat hajtják végre. A helyi vízi- és domborzati sajátosságok figyelembe vételével összeállított feladatsort kapnak a szakemberek. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon azt is elmondták: ezzel párhuzamosan több mint 120 közbiztonsági referens ár- és belvízi felkészítését végzik a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!