Közélet

2013.02.28. 19:44

Fillérekből vitorlás: Méder Áron is kipróbálta a bambuszhajót

Vulkán: bambuszrudazatos vitorlás „fillérekből”; az ősi polinéz hagyományokat első balatoni versenyproa volt a Boat Show egyik különlegessége.

Fónai Imre

A földkerülő vitorlázóként ismert Méder Áron már élesben, a Balatonon is kipróbálta. A tervezők-alkotók hangsúlyozták: nem egy vadonatúj termékről van szó, hanem egy ősi hagyományokat folytató, mégis újfajta vitorlázási és hajóépítési koncepció meghonosításáról hazai vizeinken, főként a Balatonon. Közösségi hajóépítéssel már egy használt szörfdeszka árából, akár 150 ezer forintból bárkinek lehet sportos és környezetbarát vitorlása, ebben az árban állításuk szerint már a vitorlázat is benne van. Nem üzleti vállalkozásról van tehát szó – tették hozzá –, hanem egy fejlesztő-hajóépítő-versenyző közösség alakulásáról.– A yachtversenyeknél látványosabb, egészen újfajta strandtól strandig versenyek indítását teszi lehetővé – tájékoztatott Kardos Gábor, a Vulkán proa tervezője és építője. – A vitorlázás így gyakorlatilag bárki számára elérhetővé válik, hajólevél, kikötődíj, kishajóvezetői engedély fizetése nélkül, ez néhány év alatt megváltoztathatja a balatoni vitorlázás mai képét és helyzetét. Májusban tartanánk az első hajóépítő hétvégét, s már a nyáron elindulhatnak az újfajta versenyek, strandtól strandig, hogy a parti nagyközönség számára is érthető, átélhető legyen. A bólyafordulónál például ki kellene szaladni a partra a versenyzőknek, a befutónál pedig az lenne a győztes, aki a rajtvonalra helyezett serleget először felemeli.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!