Közélet

2013.02.21. 07:34

Inkább a munka, mint a bírság - túljelentkezés közérdekből

Míg tavaly április 15-től, amióta erre a törvény lehetőséget ad, szeptember végéig 860-an keresték fel a Somogy megyében működő munkaügyi kirendeltségeket, hogy a rájuk kirótt pénzbírságot közérdekű munkára váltanák, addig októbertől az év végig csaknem megduplázódott azoknak a száma, akik közérdekű munkavégzés miatt megjelentek a munkaügyi kirendeltségeken.

Márkus Kata

Szakemberek szerint a közérdekű munkát választók jelentős része vélhetően anyagi vagy elvi okokból választja ezt a módját a pénzbírság kiváltásának.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja korábban arról tájékoztatott, hogy a megyében tavaly április 15. és szeptember 30. közötti időszakban 860 volt a munkaügyi szervezet által nyilvántartásba vett elkövetők száma. Számukra 370 munkahelyet jelöltek ki a megyében, s az elkövetők közül 302-en teljesítették is a rájuk kiszabott munkát. December 31-ig aztán összesen 1621 szabálysértést elkövető kereste fel a Somogyban működő munkaügyi kirendeltségeket, 650 főnek tudtak a kirendeltségek foglalkoztatót kijelölni, s 573-an december végéig teljesítették a közérdekű munkát. Somogyban amúgy összesen 180 közérdekű munkára kijelölhető foglalkoztatót tartanak nyilván, jellemzően helyi önkormányzatokat, önkormányzati társulásokat, költségvetési szerveket, állami, önkormányzati fenntartású oktatási, szociális és egészségügyi intézményeket, ahol tavaly december végéig 1020 kijelölhető munkahelyet jeleztek.A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szerint ugyanakkor fontos tudni, hogy a kiszabott bírság közérdekű munkával történő megváltása kapcsán két eljárást kell megkülönböztetni. – A szabálysértési eljárást, ahol az elkövető döntésén múlik, hogy befizeti-e a pénzbírságot, helyszíni bírságot vagy azt közérdekű munkával megváltja – közölték –, illetve a közigazgatási hatósági eljárást, ahol a kötelezett a közigazgatási bírság megfizetése helyett akkor választhatja a közérdekű munkát, ha erre a bírságot kiszabó hatóság határozatban engedélyt adott. Szabálysértési eljárásban kiszabott pénzbírság vagy helyszíni bírság esetében a szabálysértési hatóság tájékoztatja – határozatban, illetve helyszíni bírság esetében az elkövetőnek átadott tájékoztató nyomtatványon – az elkövetőt a meg nem fizetett pénzbírság közérdekű munkával történő megváltásának lehetőségéről.

A közigazgatási bírság esetében is van lehetőség arra, hogy a kötelezett a kiszabott bírságot közérdekű munkával váltsa meg, de erre külön eljárás keretében, a végrehajtás elkerülése érdekében kerülhet sor. A kötelezettnek kérelemmel kell fordulnia a bírságot kiszabó hatóság felé, amely határozottal rendelkezik a közigazgatási bírság közérdekű munkával történő megváltás engedélyezéséről. Közigazgatási bírság esetében tehát csak akkor jelentkezhet az elkövető a kirendeltségen közérdekű munkavégzésre, ha rendelkezik olyan határozattal, amely engedélyt ad a közérdekű munkával történő megváltásra. A közlekedési szabályok megsértésekor, például gyorshajtás, ittas vezetés, biztonsági öv használata, a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire, vasúti átjárón való áthaladásra, járművel történő megállásra és várakozásra jellemzően közigazgatási bírság kiszabására kerül sor, amely kizárólag a kiszabó hatóság engedélyével váltható át közérdekű munkává.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!