Közélet

2013.02.11. 15:11

Itt a belvíz: a 7-es út és M7-es autópálya is veszélyben

A februári szabályozási szint minimumát közelíti már a Balaton vízállása: hétfőn 67 centiméter volt az átlagos vízszint. Ezzel együtt a belvíz is megjelent a déli part közelében.

Fónai Imre

– A januári csapadékmennyiség duplája volt a sokévi átlagnak, ennek köszönhető a Balaton töltődése, ami remélhetően folytatódik a tavasz végéig – mondta Pécseli Péter, a közép-dunántúli vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke. Ismeretes, hogy 2012-ben az őszi 38 centiméter volt a legkisebb vízállás. A szabályozási szint minimuma februárban 70-75 centiméter lenne (a hónap végére akár „be is hozhatja” a jelenleg már csak néhány centis lemaradását a Balaton), az optimális szint pedig ilyenkor 90-95 centi volna.Megemelkedett közben a Balaton-közeli belterületek vízszintje is, ezért az illetékesek Balatonőszöd térségére másod-, Szántód térségére első fokú vízvédelmi készültséget rendeltek el harminc napnyi időtartamra. A belvizes területekről szivattyúkkal emelik át a vizet a Balatonba. A belvíz leginkább a Balatonőszöd-Balatonszárszó közötti külterületi ingatlanokat veszélyezteti, valamint a régi hetes utat, továbbá az M7-es autópályát a szóládi szakasznál.

Zamárdinál is szivattyúzni kellene, de ellopták a szivattyúmotorokat a dél-balatoni vízitársulat ottani telepéről, a tolvajok ezzel több mint hárommillió forintos kárt okoztak. S a társulat nincs olyan anyagi helyzetben, hogy újakat tudna vásárolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!