Közélet

2013.02.21. 16:30

„Két évig nem is kérdezték a pedagógusokat az átalakításról”

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke volt a vendége az érdekképviselet csütörtöki megyei értekezletének a kaposvári Pártok Házában, ahová a szakszervezet területi vezetője, Szigethy Marianna nemcsak az intézmények PSZ-es képviselőit, de az iskolák vezetőit is meghívta, hogy tájékoztassák őket a PSZ és a kormány közoktatásról szóló tárgyalásairól, s az ügyben kötött megállapodásról.

Vas András

– Miután januárban aláírtuk a megállapodást, rengeteg támadást kaptam személy szerint is – ismerte el Szigethy Marianna, aki szerint azonban az adott körülmények között az volt a legcélszerűbb döntés. Úgy vélte, ha a korábbi PSZ-es megmozdulások tömegeket tudtak volna mozgósítani, sokkal jobb tárgyalópozícióból indultak volna, ám a legnagyobb pedagógus tüntetésre is csak 10-12 ezren mentek el – Somogyból alig két busznyian...Galló Istvánné szerint a megállapodás kapcsán nem magyarázkodtak, hanem magyaráztak az elmúlt hónapban. A PSZ elnöke szerint a szakszervezetek két évig a pálya széléről nézték a közoktatás átalakítási folyamatát, ugyanis hiába készítettek szakmai véleményt, s módosító javaslatokat a törvényhez, fordultak az ügyben az Alkotmánybírósághoz s a parlamenti képviselőkhöz, a kormány nem vonta be őket a reformok előkészítésébe és levezénylésébe. Ezek után pedig már az is nagy szó, hogy sikerült eljutni a megállapodásig, mely többek között 20 ezer állást ment meg.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!