Közélet

2013.02.07. 15:41

Kiborító üritések, teher viseli a kispénzűeket

A hulladékszállítási szolgáltatók évente 10-12 ezer forintot a semmiért kérnek el a nyugdíjasoktól, akiknek havonta kétszer, vagy akár háromszor a házuk előtt „üresben” elmenő kukásautóért is fizetniük kell. Ezt a gondolatot Somogy országgyűlési képviselői levélben kapták meg a minap Stikel Jánostól, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnökétől.

Balassa Tamás

Az időseket képviselő civilszervezetei vezetőként az országban elsőként fogalmazott meg javaslatot a kompenzációra, mely elismeri: az idősek, különösképpen a falusi, kispénzű, egyedülálló nyugdíjasok nem termelnek annyi kommunális hulladékot, mint amennyit a nagyobb háztartások.Ezt a különbséget az edénymérettel és az ürítési gyakorisággal – mely két tétel a szolgáltatásidíj-arányossághoz elegendő – nem lehet korrigálni. A somogyi szövetség elnöksége által elfogadott javaslat, melyet az elnök csütörtökön ismertetett a sajtónak, három lehetőséget vet föl: a heti gyakoriságot előíró rendelet módosítását, állami díjkompenzációt az önkormányzatok által, vagy hosszú távú megoldásként az edényzet vonalkódos leolvasásának bevezetését. A merev és igazságtalan rendelet, mondta Stikel János, kioltja a rezsicsökkentés hatásait.

A szövetség a levélben azt is jelezte: a rezsicsökkentést üdvözlik, de méltánytalannak tartják, hogy csak a gázzal és távhővel fűtő háztartásokra vonatozik. Márpedig a falun élő idősek közül a legtöbben fát, szenet, palackos gázt használnak; utóbbi ára 300 forinttal emelkedett az név elején. Tíz százalékos kompenzációt tartanának igazságosnak e téren is. A levélre egyelőre Kolber István (Demokratikus Koalíció) és Lamperth Mónika (MSZP) képviselők jeleztek vissza, parlamenti felvetést ígérve, a kormánypártiak vélhetően gyulai frakció-elfoglaltságuk miatt nem találtak még erre módot, mondta lapunknak a nyugdíjas szövetségi elnök.

A gyulai Fidesz-frakcióülés végén csütörtökön jelentették be, hogy júliustól újabb rezsicsökkentésre számíthatunk, amely a palackos gáz árát, valamint a szemtszállítás árát is érinti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!