Közélet

2013.02.22. 14:19

Négyszáznyolcmillióból gazdálkodik az idén Somogy

A jelenkori tendenciáknak megfelelően hiány nélküli költségvetést fogadott el pénteken a 2013-as esztendőre a megyei közgyűlés: Somogy önkormányzata 408 millió forintos bevétel – melyből 229 millió forint a költségvetési támogatás – mellett ugyanennyi kiadással számol. Utóbbiból 303 millió forint az önként vállalt és kötelező feladatok teljesítésére jut, a megye televíziója például 22,1 millió forintos támogatásban részesül.

Vas András, Balassa Tamás

A költségvetéssel kapcsolatban a somogyértes Gyenesei István a megyei roma kisebbségi önkormányzat 3,9 millió forintos, tavaly felgyülemlett adósságáról érdeklődött. Ezzel kapcsolatban Gelencsér Attila, a közgyűlés fideszes elnöke javasolta, mivel a kisebbségek finanszírozása még nem megfelelő, ha a roma önkormányzat nem kap máshonnan támogatást, hagyják náluk a pénzt.
– Nem általában a kisebbségi, hanem csak a roma önkormányzat halmozott fel adósságot – jelentette ki Gyenesei István –, s nem évek alatt, hanem tavaly. Biztosan nem értették az új idők szavát...Feigli Ferenc a Turisztikai Attrakció Pályázat félmilliárd forintos projekttervét kereste, és az ezzel kapcsolatos tájékoztatást hiányolta. A közgyűlés elnökének válaszából kiderült: a megyei önkormányzat egy korábbi elfogadott, minimálisan átdolgozott tervet adott be, de az üggyel kapcsolatban még a támogatási szerződés aláírása előtt lesz közgyűlési döntés. A költségvetést végül elfogadta a közgyűlés.

Mint ahogyan a mind a tizenöt napirendi javaslatot. Melyek közül a megye jelképeiről és azok használatáról szóló rendelet módosítását – a határon túl élő magyarokkal és más, határon túl élő népekkel való szolidaritás jegyében az adott népcsoport jelképét a megyei jelképek szabályai szerint használhassák – Ander Balázs jobbikos képviselő előremutató lépésnek nevezte, s külön gratulált Balázs Árpád siófoki polgármesternek, hogy országosan is elsőként tűzték ki a városházára szolidaritásból a székely zászlót.

A politika adós maradt a megyei adósságvitában

Ötletében tisztes, de kivitelezésében hamvába holt igyekezetet tett a megyei közgyűlés pénteki ülése arra, hogy tájékoztatót adjon egy sarkalatos közéleti kérdésről: az eladósodásról. Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) ezzel a fejlesztési milliárdok megérkezéséig a közérdekű tájékoztatás nemes szándékát vette föl a napirendi sorba. Az elnök szóbeli kiegészítése azonban nem tett kísérletet arra, hogy a számok tényszerűségét jövőbe mutató felülemelkedéssel elegyítse. Mondandója, melyet a pártközpontban fogalmazott csatakiáltások uraltak, elment volna parlamenti virtuskodásnak is. Ezzel viszont éppen a következő hétéves időszak integráló, minden dolgos kézre számító hívószavakat tette zárójelbe. Horváth István (MSZP) rögzítette: a megyeházán elkezdődött a választási kampány. Kövér István (Somogyért Egyesület) az előterjesztőt támogató Fidesz-KDNP-s hozzászólókat (Hidvégi József és Mayer István) kiigazítva azt jegyezte meg: nagyszakácsi polgármesterként 13 milliós tartalékkal is 8 milliós (amúgy törvénytelen) hiány van a jelenleg költségvetési tervükben.

Gelencsér Attila délelőtt, megelőzve Orbán Viktor délutáni összegzését, úgy látta: az ország jobban teljesít, ezért sikerült az adósság mérséklése-átvállalása. A hazai állampapírok túljegyzése is azt mutatja, Magyarországot erősnek látják a befektetők. Az elnök figyelmeztetett azonban, hogy ismét baloldali veszély leselkedik az országra, és ha valamilyen társadalmi kataklizma révén 2014 után a szocialisták hatalomra kerülnének, ugyanúgy tennének mindent, mint bármikor az eddigiekben. A baloldal, amikor csak tehette, rárontott a saját nemzetére, hangzott el az idevágó Orbán Viktor-idézet, de ez már Ander Balázstól (Jobbik), aki népmesével zárta: hozott is meg nem is a kormány adósságügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!