Közélet

2013.02.18. 10:20

Örökbefogadás: családra vágyik minden gyermek

Bár egyszerűsödnek az örökbefogadás feltételei, mégsem csökken a nevelőotthonokban élő somogyi gyerekek száma.

Jeki Gabriella

A család szerepét, az örökbefogadások és a nevelőszülők számát igyekszik erősíteni a kormány. Egy új szabályozás szerint 2014-től már nem lehet 12 évesnél fiatalabbakat nevelőotthonokba adni. Somogyban a legfrissebb adatok szerint mintegy 1050 gyerek nevelkedik állami gondozásban: csupán hatvan százalékuk él nevelőszülőknél, családi körülmények között. A megyében több mint tíz, teljes kapacitással működő intézményt találunk, ezek közül hármat Kaposváron. A nevelőotthonokba adott gyerekek száma azonban évek óta stagnál. Ma még egészen a kiskortól 18 évesig találunk itt elhagyott gyermekeket.

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságért felelős államtitkár a napokban jelentette be, hogy az örökbefogadás szabályai egyszerűbbek és átláthatóbbak lettek, bevezették az örökbefogadói gyes intézményét, továbbá kiemelten támogatták az örökbefogadással foglalkozó szervezeteket.

Hazánkban 21 500 gyermekről gondoskodik a gyermekvédelem, közülük 8400 él gyermek- vagy lakásotthonban. Bár magyarországi viszonylatban az elmúlt években két százalékkal nőtt az örökbefogadások száma – évi 750 és 800 közé tehető –, addig Somogyban csökkent. Míg 2011-ben 25, addig 2012-ben 22 gyermek talált nevelőszülőkre. Az örökbefogadó szülők száma mindkét évben 15 volt, és további 15 várakozik az alkalmasság megállapítására.

A babócsai Kalányos István 1990 óta nevelőszülő. Egykor maga is állami gondoskodásban élt, s látva a nehéz körülményeket már akkor megfogadta, ha egyszer egyenesbe jön az élete, segít az otthonokban élő gyerekeknek. Amikor két saját gyermeke kirepült a családi fészekből és ketten maradtak feleségével, túl nagynak érezték a házat. Azóta nyolc állami gondozottat neveltek fel: akad köztük ma már sikeres mezőgazdász, katona, rendőr és szakács is.
– Boldog nevelőszülőnek érzem magam, a kudarcokat is leküzdöttük – mondta. – A nevelőszülői feladat egy életre szóló hivatás, de tudomásul kell venni, hogy több fajta és érzelmű gyerek van, figyelni kell a család befogadó képességére, gyakran azonosulni a neveltünkkel.
Hozzátette: minden gyereknek családban van a legjobb helye, hiszen az intézményekben sok a jogsértés, probléma, a nevelők keze pedig meg van kötve. A családban azonban egy adott mintára nevelkedik a gyerek, követve a házi szabályokat biztonságosabb jövőt kap.– Örülök, hogy valami elindult és kampány kezdődött az örökbefogadásért – így Kalányos István, aki ma már hivatásos nevelőszülő. – Véleményem szerint a nevelőszülők számát jobb bérezéssel és kisebb adminisztrációs teherrel lehetne növelni, de gyors ütemben szükség van nevelőszülői képzésre is.
Kutatások azt is bizonyították, hogy a család egészségmegőrző, életkornövelő hatással bír.

Örökké tart a hála a nevelőszülőknek

A ma már huszonnyolc éves Bogdán Ferencről kevesen tudják, hogy egykor ikertestvérével együtt a siófoki kórházban született. Itt hagyta őket magára édesanyjuk. Nevelőotthonba kerültek, majd öt évesen Kalányos István családjába. Itt nevelkedett 19 éves koráig, és közben megtanulta az élet fortélyait.
– Mindent megkaptunk, és mindig a jót tanultuk – mesélte, miközben apunak és anyunak nevezi nevelőszüleit. – Megismertem a ház körüli munkákat, elvégeztem a szakmunkás képzőt és ma már meg tudok állni a saját lábamon. Elindítottak, hogy sínen legyen az életem.
Hozzátette: vér szerinti szüleit még ma sem ismeri, de nem is kereste őket. Boldog, hogy igazi családban nevelkedhetett, ahova ma is visszajár. Jelenleg a „szülői” ház felújításán dolgoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!