Közélet

2013.02.14. 10:30

Rezsicsökkentés: belerokkan a szolgáltató a „nagy” spórolásba

A lakosság biztonságát féltik a kéményseprők. A tíz százalékos rezsicsökkentéssel havonta 25-29 forintot spórolnak meg a családok, a somogyi kéményseprő vállalkozásokat viszont érzékenyen érinti majd a forgalomkiesés, életmentő műszaki berendezések vásárlását állíthatja le az egyik kaposvári cég. Könnyen elképzelhető, hogy példájukat mások is követik.

Harsányi Miklós

– A fejlesztésre szánt pénz nagy részét várhatóan elviszi a rezsicsökkentés okozta bevételapadás – mondta Farkas József, a Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezetője. – Egy hónapja még több mint ötmillió forintos vásárlással számoltunk, úgy tűnik, ez nem jön össze.
Nyolcvannégy somogyi településen 41 ezer háztartásban közel 62 ezer kéményt vizsgálnak rendszeresen. Szolgáltatási területükön – kéményenként – havonta nagyjából 13 forint megtakarítást jelent majd az ügyfeleknek. A szakember nem ért egyet a tervezett változásokkal.

– Ezen a télen különösen gyakran hallani szén-monoxiddal kapcsolatos tragédiákról, alapvető elvárás a megelőzés – emelte ki a cégvezető. – Csakhogy ez döntően pénzkérdés. A közeljövőben hat darab füstgázellenőrző műszert szerettünk volna vásárolni, melynek segítségével a szén-monoxid-mérést végezhetjük el. Egy készülék ára közel 600 ezer forint és emellett még legalább kettő kéménytömörség vizsgálóra is szüksége lenne a cégnek. Bár az új szabályok miatt bővült a kéményseprők megelőzéssel kapcsolatos feladata, az ehhez szükséges pénz előteremtése egyre nehezebb. Ráadásul négy új munkatársat kell felvennünk, taníttatásuk fejenként 600 ezer forintba kerül, ám épp a jósolt bevételcsökkenés miatt fordulhat elő, hogy később csak három szakembert tudunk majd alkalmazni. Rengeteg dolgot át kell gondolniuk a cégvezetőknek. Nagy gondnak tartom, miközben ránk kényszerítik a fejlesztéseket, ezzel párhuzamosan szűkülnek az anyagi lehetőségek. A többletkiadásainkat növeli a korábban legyártott számlák újranyomtatása is: csak emiatt 250-300 ezer fizethetünk.

Megtudtuk: két kéményseprő érdekvédelmi szervezet korábban levelet írt Németh Szilárd országgyűlési képviselőnek (Fidesz), a már megvalósult rezsicsökkentéssel foglalkozó munkacsoport vezetőjének. Ebben azt is jelezték, hogy a tervezett, kéménysepréssel kapcsolatos döntéssel mennyit takaríthat meg a lakosság.
Laikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke kérdésünkre kifejtette: országosan 63 közszolgáltató működik, s közel 1200 kéményseprő dolgozik. A magyar tulajdonú, rendszerint 3-50 főt foglalkoztató társaságokat hátrányosan érintené a szolgáltatási árak csökkenése, ugyanis a cégek kizárólag a saját díjbevételükből élnek meg. A szakember reméli, hogy a várható anyagi gondokat áthidalják majd a vállalkozások.Bogó József, a lakásszövetkezetek megyei szövetségének elnöke kiemelte: a családokat leginkább a fűtés-, az áram- és a szemétdíj számla terheli, s nem az évente 3500 forint körüli kéményellenőrzés.
– A fogyasztók érdeke, hogy a kéményseprő vállalkozások továbbra is stabil, kiszámítható anyagi körülmények között működjenek – fejtette ki. – Különösen fontos, hogy jusson elég pénz a baleset-megelőzéshez köthető eszközbeszerzésekre. Tapasztalatom szerint a kéményseprők segítőkészek, a munkájukra nem jött panasz, tisztességesen dolgoztak. Szerintem nem kéne belenyúlni a kialakult rendszerbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!