Közélet

2013.02.12. 15:28

Rezsike: ötszöröset is csökkenthetnének, de a teher marad

Egyes kaposvári övezetekben egy mozdulattal ötven százalékos lehetne a szemétdíjcsökkenés, pedig ebből még a kormánynak is csak tíz megy. Kertvárosra a jogszabály heti egyszeri ürítést ír elő, Kaposváron kétszer megy a járat.

Balassa Tamás

Lapunknak többen jelezték, a heti egyszeri ürítés is elég volna nekik. Ma kétszeri a kötelező a helyi rendelet alapján.
Mihalecz András toponári részönkormányzati tanácsnok szerint elvileg elképzelhető, hogy ritkítsák a járatokat, de mint mondta, ebbe a rendszerbe csak hatástanulmány után szabad belenyúlni. Igényfelmérés kell, és környezetvédelmi kampány. A lakossági költségcsökkenésnek ugyanis csak úgy van értelme, ha a szelektívgyűjtéssel kevesebb hulladék keletkezik, és a természeti környezet sem sínyli meg a hulladékgyűjtő-ürítési gyakoriság megfelezését. A képviselő szerint a lakosság könnyen hozzászokik egy szolgáltatási minőséghez, de ha azt látja, takarékoskodhat, minden bizonnyal megnyerhető a jó ügynek.Nem a kaposváriak fedezték föl először, hogy a gyűjtési gyakorisággal csökkenthetik a szemétszállítás díját. Egy dél-dunántúli kisvárosban már öt éve több településrészről érkeztek jelzések az önkormányzat felé, miszerint a heti kétszeri szállítás nem indokolt, és kérték a rendelet módosítását. Az ÁNTSZ-intézet közegészségügyi állásfoglalása egyetértett a családi házas lakóövezetben a szállítási gyakoriság felezésével, de a melegebb nyári időszakra, június-augusztusra a heti kétszeri szállítás megtartását javasolták a bomló szerves hulladékok miatt.

Az ürítési gyakoriságot egy 2002-es egészségügyi miniszteri rendelet szabályozza. Eszerint az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szóló 1997-es kormányrendeletben leírt nagyvárosias és kisvárosias lakóterületen heti kettő, kertvárosi és falusias lakóterületen heti egy alkalom a minimum. Szükség szerint nagyobb is lehet a gyakoriság, mivel a háztartási hulladék bomló szerves anyagot tartalmaz. Kaposváron belterületen heti kétszer járnak a kukásautók. Külterületen nem kötelező a szolgáltatás igénybevétele, az esetenkénti hulladékszállításról a felek határoznak. Tizenkétféle edényméret van a 35 literestől az 1100 literesig; manapság a 110-120 literest cserélik sokan 50-60-asra.

A rendelet a választható legkisebb edény űrtartalmát is meghatározza, heti kétszeri szállítással, és napi négyliteres személyenkénti hulladékmennyiséggel. Egy négytagú családnak tehát minimum 56 liter szemét elhelyezésére alkalmas edény kell. A KVG Zrt., írta a holding kedden, a jogszabályok figyelembevételével és betartásával optimalizálja a szemétszállítás gyakoriságát.

Kevesen tudják, még az Alkotmánybíróság is állást foglalt 2000-ben a közszolgáltatás díjarányosságáról. Hiszen ahány ház, annyi szemetelési szokás. „Mivel a tárolóedények űrtartalma és a szemétszállítás gyakorisága a kibocsátott szemét tényleges mennyiségét tükröző normaszámítási mód, az erre alapított szolgáltatási díj megállapítás tehát a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás arányosságát tükrözi”. A Humusz Szövetség (HSZ) által összegyűjtött gondolatsor arról is ír, hogy az ombudsman kimondta, egyes önkormányzati-közszolgáltatói szerződések „visszásságot” okoznak, mert ellentétesek a magasabb jogszabállyal. Ilyen probléma, ha egy rendelet a 110 és 120 literes edény mellett nem ad lehetőséget a kevesebb hulladékszállítást igénylők számára kisebb űrtartalmú szemétgyűjtőre. Nagyatád szabályozását például érdemes volna ez alapján is átgondolni. A HSZ szerint a heti egy alkalomnál ritkább szállítás ellentétes volna a közegészségügyi szabályozással – ez a kis falvaknak lehet rossz hír, ahol nagy számban élnek nyugdíjasok, akik havonta töltenek meg egy 120 literes kukát.


A rezsicsökkentés árát is meg kell fizetni

A hulladékdíj lakosságra terhelése az idei évben vált kevés település kivételével általánossá. Nem csoda, ha a keretszerződő önkormányzatok igyekeznek mind kevesebb díjat kijárni a lakosságuknak. Ezzel szinte egy időben ismerte föl a kormány, hogy az emberek teherbíró-képessége véges, ezért rezsicsökkentésbe fogott. Hírek szerint az áram- és a gáz után egyebek között a víz- és a szemétdíj is olcsóbb lesz. Vagyis: a rezsi kevesebbet vesz ki közvetlenül a lakosság zsebéből, és a megtakarítás összege, mint ismerhető a Magyar Közlönyből, a számlákon forintban is megjelenik a kormány ez irányú tevékenységét méltatva.
Hulladékgazdálkodásban is járatos volt kaposvári cégvezető anonimitást kérve azt nyilatkozta: porhintésnek tartja a rezsicsökkentést. A közszolgáltatások kieső bevételeit ugyanis valakinek ki kell fizetni. Magáncégnél esetleg, ha még egyáltalán pozitív a gazdálkodás, a nyereség elbírhatja a pluszterhet, de állami, önkormányzati szolgáltatónál végül bizonyosan a lakosságé marad a teher. Szerinte igaz lenne ez arra az esetre is, ha Kaposváron a kertvárosi övezetekben a felére csökkennének a szemétdíjak, mert a szolgáltató fix költségeit valakinek ki kell fizetni így is, úgy is.

A lakosság árérzékenységét igen jól ismerik az önkormányzatok. Egy kistelepülés például azon morfondírozott a havi lapjában, hogy akinek nincs pénze (hétezer forint körüli) 60 literes kukára, miként felezhetné meg a 120 literes kukáját jól látható betét-fenekeléssel, például dróttal és egy kerek lappal...

-------------------------------------------------------------------------
Cikkünket teljes terjedelemben a Somogyi Hírlap szerdai (2013.02.13.) lapszámában olvashatja.
Somogy megye napilapjára itt fizethet elő!
---------------------------------------------------------------------------

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!