Közélet

2013.02.21. 17:09

Unortodox életminőség: a lemondásban élen járnak a családok

A magyar élet minősége messze elmarad az átlagtól – ez derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) életminőség-felmérésén. Országunk a legtöbb vizsgált tételben az átlagtól elmaradó mutatókkal rendelkezik.

Harsányi Miklós

Tömeges elszegényedés és növekvő létbizonytalanság: a somogyi helyzet számos tekintetben rosszabb az átlagos hazai értékeknél. Térségünkben nagyjából 20 százalékkal alacsonyabbak az átlagfizetések, a kereset döntő részét élelemre, rezsire költi a lakosság, alig jut pénz szórakozásra, üdülésre, s a megyék közül a somogyiak járnak a legritkábban moziba.A magyarok kevésbé elégedettek életükkel a OECD 80 százalékos átlagánál: csak 69 százalékuk érzi úgy, hogy több pozitív élményben van része egy átlagos napon, mint kellemetlen tapasztalatban. A távirati iroda beszámolója szerint a tízes skálán a magyarok 4,9 pontra értékelik életminőségüket, míg az OECD átlag 6,7 pont. A magyarok legszegényebb 20 százaléka 4,1 pontra értékelt. A felmérés arra is rávilágít: az egy háztartásra jutó éves szabadon elkölthető átlagkereset 13 696 dollár, kevesebb az OECD 22 387 dolláros átlagánál. Nagy szakadék tátong a gazdagok és a szegények között. A magyar családok átlagos vagyona 11 811 dollár, míg az OECD-átlag 36 238 dollár. Szabó János szociológus aláhúzta: megugrott az anyagilag leszakadó somogyi családok száma, az emberek többségének életkörülménye romlik. Ezzel együtt fokozatosan csökken az egy háztartásra jutó szabadon elkölthető kereset.

– Sok mindent elárul, hogy a hazai családok vagyona alig harmada, mint a felmérésben szereplő külföldi országoké – fejtegette. – A gazdasági téren további óriási gondokat eredményez, hogy az aktív korú lakosság csupán 55 százalékának van munkából származó jövedelme: ez külföldön eléri a 66 százalékot. Az életminőséget erősen meghatározza, hogy a napi megélhetésen túl mennyi szabadon elkölthető pénze marad az embereknek. Ez nálunk rendkívül alacsony érték.
Bödő Imre, a Magyar Gyáriparosok Szövetségének somogyi elnöke azt mondja: a lakosság közel 90 százalékának nincs érdemi megtakarítása, a gazdasági-pénzügyi problémákon túl az egészségügy helyzete is kihat a családok mindennapjaira. Példaként jelezte:  csak szemműtétre több mint 20 ezren várnak hazánkban, 10 ezer lakosra 70 kórházi ágy jut, az utóbbi időben egyre kevesebb. A nyomasztó gondok közül kiemelkednek a foglalkoztatási problémák és az alacsony keresetek.

– Az életszínvonal a béka feneke alatt van – fogalmazott Miklai Lajosné, a Lisztérzékenyek Egyesületének somogyi elnöke, aki egyben az egyik kaposvári lakásszövetkezet alelnöke. Rámutatott: nap mint nap szembesül azzal,  hogy milyen küzdelmek árán élnek meg az emberek. Sokaknak a 7000 forintos havi közös költség kifizetése is súlyos terhet jelent. S van, aki már a legalapvetőbb kiadásokat is képtelen fedezni, utalt egy ismerősének kálváriájára, akinek nagyjából 8 millió forintos lakását nemrég közel 4,5 millió forintért elárverezték.

Daxner Gábor, a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke úgy látja: Somogyban minden bizonnyal gyengébb az életindex-minőség mutatóinak számos eleme, mint az összesített országos. Kereseti viszonyok, beruházások alakulása, befektetett tőke nagysága, pendítette meg a lesújtó gazdasági mutatók kapcsán. Egyenes következmény: az átlagos életszínvonal alacsonyabb, mint a gazdaságilag fejlettebb megyének számító Pest vagy Győr-Moson-Sopronban. Ez pedig kivédhetetlenül befolyásolják érzéseinket, mindennapjainkat, jövőnket.
– Manapság tényleg jobban meggondoljuk, hogy mire és főként mennyit költünk – hangsúlyozta Sebestyén Gábor kaposvári vállalkozó. – Öt-tíz éve nem volt gond, hogy autóba ülve elmenjünk kirándulni, a mai üzemanyagárakat tekintve viszont már kétszer meggondol minden utat az ember. Kevesebb szórakozunk, ritkábban járunk moziba.

Somogy – mint seregnyi más területen – ezen a téren is a megyei lista végén kullog. Egy beszámoló szerint az elmúlt húsz év leforgása alatt harmadára esett vissza a mozik látogatottságának aránya. A KSH kimutatása szerint 1990-ben még 2000 mozitermet tartottak számon hazánkban, addig 2010-ben csupán 411-et.
– A lakosság pénztárcájának vastagsága – vágta rá a mozilátogatók számának csökkenését firtató felvetésre Bujdosó Bálint, a siófoki mozi egyik üzemeltetője, aki szerint részben a filmkínálat is szerepet játszhat a visszaesésben. Somogyban amúgy jelenleg három helyen – Siófokon, Kaposváron az egyik bevásárló központban és a kultúrpalotában – működik egy-egy mozi. Az artmozi ritka kivételek közé tartozik, a trend ellenére nőtt a nézettség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!