Közélet

2013.03.17. 15:48

A térképen még falu, hangulatban inkább világvége

Több száz éves lemaradást kell behoznia a küszködő Drávagárdonynak, a kis dél-somogyi településen ugyanis 90 százalékos a munkanélküliség.

Jeki Gabriella

Békésen esik az eső Drávagárdonyban. Délután három órakor szinte nincs is ember az utcán, csak kutya és macska. Az itt lakók nem a munkahelyükön vannak, hanem az otthonaikban. Mondhatni világvége hangulat van, hiszen munka és pénz nélkül a kedvük is az időjáráshoz hasonló. Összesen 157-en laknak a dél-somogyi faluban, 12 ház üresen, romladozva áll. Nincs vállalkozó, nincsenek lehetőségek, a zsákfalu kiesik valamennyi agglomerációból. A temető is másfél kilométerre van, ahová földút vezet. A félméteres kátyúk miatt ilyen esős időben és télvíz idején traktor hordja ki a halottakat. Gyalogosan kész rémálom kijutni.
– Több száz éves lemaradást kellene behoznunk, de képtelenek vagyunk rá – tájékoztat Kovács István polgármester. – Voltak üzemeink, de azok csődbe mentek, és a mezőgazdaságban is maximum évi 4-5 embert tudnak alkalmazni a vállalkozók. Tudnánk ipari területet biztosítani az ide települni szándékozóknak, sőt, kedvezményt is adnánk, de nem élnek a lehetőséggel.Nem véletlen az sem, hogy a megye többi településéhez képest Drávagárdonyban pár nappal előbb, március 5-én elindulhatott az idei közfoglalkoztatás. A polgármester azt mondja, katasztrófa volt az elmúlt másfél hónap, amíg a családok nem kaptak pénzt. A Start munkaprogramban összesen 20 ember kezdhetett, akiknek most az év végéig részben megoldódik a megélhetése.

- Talán most picit feloldódtak az emberek, jobb a hangulatuk is, mert már megunták a zsíros kenyeret és a krumplis tésztát is, annyit ettek mostanában – mondja Rulek István falugondnok. – Ez a közfoglalkoztatás most egy hirtelen megkönnyebbülés nekik, de az a 49 ezer forint, amit kézbe kapnak, semmire sem elég. Ha kifizetik az elmaradt számlákat és visszaadják a kényszerűségből felvett kölcsönöket, akkor alig marad.

István azt mondja, a közmunkások tavaly hetente kaptak fizetést, az utolsót még szilveszter előtt. Januárban azonban semmiféle juttatás nem érkezett a számlájukra. Február 10-én jött a következő fizetés, segély.
- Júniusig kell egyfolytában dolgoznia az embereknek, hogy egy kicsit utolérjék magukat – teszi hozzá. – Szinte minden családnak van egy vagy két hitele, halmozódnak a számlák, a gyerekeket iskolába kell járatni és nem is mernek arra gondolni, hogy mi lesz, ha most, az influenza szezon kellős közepén megbetegednek és gyógyszerre is költeni kell.
- Napról napra élünk, a karácsonyt is átaludtuk – meséli Horváth Csaba helyi lakos. – Hárman élünk a családban, a feleségemmel van egy 9 hónapos kisfiunk, de a 22 800 forintos szociális segélyből csak feladjuk a villany és a víz számlákat, és akkor már kérdés, hogy eszünk-e vagy sem.
Csaba felesége jelenleg a gyerekkel van otthon, a havi összbevételük nem éri el a 60 ezer forintot. Azt mondják, a nagyszülők segítsége nélkül már elvesztek volna. Hasonlóan nehéz helyzetben van Horváth Melinda is, aki azonban most a közfoglalkoztatottak brigádvezetőjeként egy picit fellélegezhet.

- A 15 éves nagylányommal egyedül élünk albérletben, és sajnos a lányom mindkét szemére vak, ami sok nehézséget okoz – mondja. – Nem is tudnék miatta máshová elmenni dolgozni, és nincs is lehetőség. Az ember a kevesebbet, de a biztosat választja, ugyanis néhány vállalkozó nem mindig fizeti ki az embereit.
Dudás Gáborné férjével kettecskén él Drávagárdonyban. Párja a mezőgazdaságban épp a napokban kezdett el dolgozni. Télen ők is otthon ültek és várták a lehetőséget.
- A férjem idénymunkában tud csak dolgozni, ami napi 3200 forintos bért jelent – közli. – Persze nekünk is van hitelünk, amit fizetni kell, és így egyre nehezebben élünk.

A falu egy másik lakója, Sándor most a belvizes közfoglalkoztatásban dolgozik. Felesége ápolási díjat kap, lánya pedig egyetemre jár. A diákhitel mellett két másik hitelt is fizetnek.
Drávagárdonyban sok a gyerek és rengeteg a nyugdíjas. A faluból mindössze tíz embernek van állandó jelleggel munkája. Azt mondják, a szegény embernek csak rosszabb lesz. Ennek ellenére a munka vidáman indul a településen, a dolgozók nevetve ugratják egymást és bizakodva néznek a jövőbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!