Közélet

2013.03.12. 17:50

Átárazott katedrák: létükért tanulnának a tanítók

Van pénz az államosított pedagógusok akár mesterképzésének a támogatására is, de csak abban az esetben, ha a képzettség kell a munkájukhoz. A tanítók a jobb kereset és a biztosabb megélhetés miatt tanulnának. Sokakat nyelvvizsgahiány hátráltat.

Balassa Tamás

– Féltem az állásomat. Annyira mondogatják, nem lesz tömeges pedagógus-elbocsátás, hogy szinte biztosan lesz, márpedig jobb eséllyel maradhat a pályán, akinek magasabb a végzettsége. – Ezt mondta egy belső-somogyi kisváros történelem-magyar szakos tanítója, akivel az ágazat államosítása utáni esélyeket latolgattuk. A központosítás, és a folyamatosan csökkenő gyereklétszám miatt, fejtette ki, már így is szinte lehetetlen elhelyezkedni a megyében, egy-egy falusi iskolában keresnek reálvégzettségű, matematika-fizika-informatika szakost, esetleg nyelvtanárt.
A katedra szűke előállhat tehát, és az elbocsátáskor számíthat az is, ki milyen diplomákat tud felmutatni. A felsőoktatás törvény tavaly életbe lépett módosítása azonban nyelvvizsgához köti a mesterszakra jelentkezést, így éppen a legtapasztaltabb, évtizedek óta gyakorló pedagógusok relatív értéke csökkenhet. Sokan nyelvvizsga nélkül kaptak akkoriban diplomát. A nyelvtanulás, de az egyetemi tanároklevél költségei is borsosak, támogatás nélkül aligha vállalhatók egy tanítói fizetésből.
– A fizetés a másik sürgető szempont: az életpályamodell jobb kilátásokat nyújt a magasabb végzettségűeknek, így végre érdemben felfelé mozdulhatna a bére annak, aki több diplomát tud felmutatni – így egy 27 éves tapasztalattal dolgozó falusi nevelő.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sajtófőnöke, Lövei Tünde azt felelte a kérdésünkre: minden intézmény maga állítja össze a továbbképzési programját. Ebbe tervezik bele a megadott pénzügyi keretek között a pedagógusaik számára szükséges továbbképzéseket. A kaposvári tankerület igazgatója, Stickel Péter ehhez hozzátette: az intézményvezetők megkapták az irányelveket a továbbképzési tervük összeállításához. Eszerint figyelembe kell venniük a köznevelési törvény munkaköreihez előírt képzettség és végzettség követelményeit, közte például a szakoktatók felsőfokú végzettségének biztosítását. Elvárás, hogy szakmailag indokolt továbbtanulási, továbbképzési javaslatokat tartalmazzon, és feleljen meg az új köznevelési törvény kihívásainak, így az erkölcstan-oktatás feladatának. Mindemellett magasabb szintű- vagy másodszak megszerzésének lehetőségét kell biztosítania a tervnek.

Mivel a költségvetési keretek eddig sem fedezték minden továbbtanulni vágyó tanulmányainak a finanszírozását, ezért a Klik ajánlása alapján az előző év kiegészítő normatívájának megfelelő összeg biztosítható támogatásként. Ez évi 6300 forint egy pedagógusra, amit kiegészíthet pályázati forrás (ez jelentős lehet a 120 órás kötelező továbbképzések megszerzésének biztosításakor) és a tanuló hozzájárulása. Jellemzően a korábbi fenntartók sem 100 százalékban támogatták a továbbtanulókat, így a személyes érdekeltség is növelhető, érzékeltette Stickel Péter.
– Természetes, hogy a tanítók nagyobb biztonságban érzik magukat mesterképzés elvégzésével, de ezt csak abban az esetben van módunk anyagilag támogatni, ha az intézményvezetés is szakmailag, a feladatellátás szükségleteit figyelembe véve indokoltnak tartja – közölte a tankerületi igazgató. – A tanító végzettséggel rendelkezők munkaerő-piaci helyzete 2009. szeptember 1-től valóban jelentősen változott, hiszen nem taníthatnak 7-8. osztályban és középiskolában. Az idősebbek nyelvvizsga-kötelezettsége is nehezen teljesíthető. De ezek, mondta, nem fenntartói, hanem oktatáspolitikai döntések.

A főiskolai tanár végzettséggel rendelkező nyelv- és testnevelés szakosok viszont kedvezőbb helyzetbe kerültek az új köznevelési törvény képesítési követelményei alapján, tette hozzá a Klik kaposvári tankerületének a vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!