Közélet

2013.03.11. 07:48

B, mint Balaton: felnőtt tartalom az éterben napi 24 órán át

Összeér a fonyódi és a siófoki frekvencia; kettő az egyben a Balatonnál. Tényleg, miért nem jött már létre egy balatoni rádió az elmúlt húsz évben?

Fónai Imre

„A bemondók végre nem idióta jófej-hangon beszélnek hozzánk, hanem értelmes hangon” – írja egy blogger a Balaton FM-ről. Kettő az egyben: két műsor készül egy siófoki rádióstúdióból, s a fonyódi (Balaton FM) és a siófoki (Part FM) frekvenciával voltaképpen le is fedi a Balatont. Hiánypótló helyi rádió, több értelemben is; egyrészt nehezen érthető, miért nem jött létre az elmúlt húsz évben egy balatoni rádió, másrészt egyáltalán nem tucatrádió és nem csak azért, mert itt még LGT-t is játszanak...Majdnem negyven százaléknyi szöveges műsort vállaltak a pályázatukban, a magyar zenék aránya is 38 százalék – tudjuk meg Kozma Ani ügyvezetőtől, vagyis „munkás” rádió, hiszen nem elég néhány jó zenét bedobni. Ezért aztán nem meglepő, hogy csupa rutinos rádiósból állt össze a stáb a januári kezdésre. Az ügyvezető és Süli Ferenc például már a helyi-regionális rádiózás hőskorának is szereplője volt, amikor a Juventus Rádió még Siófokról sugározta adását. – Amikor meghallottam, hogy a Juventus két egykori balatoni frekvenciáján szólhatunk, már csak a nosztalgia miatt sem volt kétséges, hogy jövök – érzékelteti Kozma Ani, hogy milyen gyors döntést hozott; előzőleg a siófoki városháza sajtószóvivője volt. Fiatalokat azért persze keresnek, sőt, nagyon is számítanának rájuk, olyanokra, akik kedvet, tehetséget éreznek magukban az effajta újságírásra, a beszélgetős rádiózásra. Felnőtt tartalom, így jellemzi az egyedi, egyetlen más rádióra sem hasonlító zenei kínálatot az ügyvezető, úgy részletezve: – Összedugtuk a fejünket és eldöntöttük: nálunk „tuc-tuc zene” nem szólhat, huszonöt plusz, így határoztuk meg, ezen belül is a kicsit dzsesszesebb, dallamosabb stílust preferáljuk, sok-sok magyar számmal. Kifejezett célközönségünk azonban ezen túl már csak az egyéb tartalom miatt sincsen.

Akadt már tóparti polgármester, aki maga jelentkezett, hogy őt még nem kérdezték meg, az iskolák sorban állnak, hogy esti mesét olvashassanak a diákjaik – mond példákat Kozma Ani arra, hogy a rádió „beszélgetős” részét hogyan fogadták a hallgatók. – Az első visszajelzésekből azt szűrtük le, hogy sokaknak tetszik: helyiek szólnak a rádióból, helyi emberekről, helyi témákról. A Balaton a lehetőségek kimeríthetetlen tárházát jelenti. Azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy milyen nagyszerű régióban élünk, kivételezett helyzetben vagyunk a Balaton partján. Feladatunknak tekintjük az ismeretterjesztést is; miért ne kaphatna kedvet egy hallgató a kiránduláshoz, ha például a Lóczy-tanösvényről, a Hegyestűről, a Levendulaházról hall tőlünk. B, mint Balaton: ez egy műsorunk címe is.

Kellően türelmesek-e a tulajdonosok, erre a kérdésre azt feleli az 1992 és 2008 között a Juventusnál hírszerkesztőként dolgozó rádióvezető: bizonyára nem várják, hogy azonnal tartsa el magát a reklámokból. „Gyermekbetegségek” bizonyosan felfedezhetők még a műsorban – teszi hozzá –, politika azonban nem, ezt azzal kapcsolatban mondja, hogy a Marketing és Média internetes portál bőséges elemzésében „fideszes hátterű” rádióként mutatta be őket. A portál szerint a tulajdonos kft. vezetőinek egyike, egy városszerte ismert kereskedő-vállalkozó fideszes képviselőjelöltként indult egy korábbi választáson, a kft. által kiadott ingyenes újságban pedig egy ízben kétoldalas Közgép-reklám jelent meg. – B, mint Balaton és nem p, mint politika – így az ügyvezető, aki szívesebben árulja el, hogy a zenei paletta összeállításakor az ő külön kívánsága Nat King Cole és Natalie Cole közös dala volt, önbiztatásul pedig egy friss elemzést mutat a neten: minden korábbinál nagyobb szeletet hasítanak ki a rádiók az országos reklámtortából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!