Közélet

2013.03.05. 07:55

Békákat zavarna: nem lehet bicikliút a rév és a puszta között

A környezetvédelmi felügyelőség nem hajlandó engedélyt adni a szántódi rév és Szántódpuszta között tervezett kerékpárút építésére, természetvédelmi okokra hivatkozva.

Fónai Imre

Százhúsz millió forint elnyert pályázati támogatás állna pedig rendelkezésre a beruházáshoz. Vizvári Attila szántódi polgármester arról tájékoztatta a község lakóit az önkormányzati hírlevélben: jelentéktelen okok akadályozzák a bringaút és járda építését, s az önkormányzat természetesen megfellebbezte a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elutasító határozatát.

„Aki Tihany felől kerékpárral vagy gyalog ér Szántódra, egy járható ösvényen közelítheti meg a pusztát. Ez az út egy ősi mocsaras terepen, a Brettyón vezet keresztül, ahol őzek, vaddisznók, rókák, békák is élnek. A természetvédők szerint a békák szabad mozgását akadályozná az út – írja Ónody Matild a Szántódi Hírlevélben. – Nem tudom, mikor járt itt egy természetvédő és hány békát látott azon az úton közlekedni? A révhez vezető utat már az 1787-től Szántódpusztát bérlő Pálóczi Horváth Ádám is használta és javíttatta. De a révi utat egy 1055-ös oklevél is említi. Ez a néphagyomány szerint a szántódi bereken, nádason keresztül vezetett. Valószínű, a mocsár időnként bekebelezte, de újra lett építve. Az útalapba helyezett csövekkel ma már a békák átjárását is biztosítani lehetne. 1970-ben még autóval is lehetett az akkori úton közlekedni, melynek végét sorompó zárta. Az elmúlt évszázadok alatt a békák túlélték ennek az útnak az összes feltöltését és átépítését, miért pont a mostani felújítás lenne a végzetük?”Emlékezetes, hogy a zamárdi belterületén elhelyezkedő Brettyót a természetvédelem Natura 2000-es oltalom alá vonta, aminek következtében az ottani telektulajdonosok ingatlana elértéktelenedett, semmit sem tudnak vele kezdeni.

Címkék#Szántód
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!