Közélet

2013.03.18. 15:45

Bringapont a biztonságért: őszig ingyen szerelik a bicikliket

Ráfér a karbantartás a somogyi kerékpárokra, a bringák nagyjából 60 százaléka rossz állapotban van. Az elszegényedő lakosságnak gyakran már a legolcsóbb javításra sincs pénzük. Mostantól civilek segítenek a somogyi közlekedőknek: Kaposváron sátrat állítottak, ahol hétfőn bringapontot nyitottak az egyik nagyáruház parkolójában.

Harsányi Miklós

– Egyedülálló kezdeményezésről van szó, hiszen az egyesület teljesen ingyen vállalja a szervizelést – hangsúlyozta Sárdi Vivien, a kaposvári Devils kerékpáros sportegyesület kommunikációs képviselője. – Akciónk nem csupán egy napra vagy rendezvényre korlátozódik, hanem az egész bringás szezonra, azaz terveink szerint március közepétől egészen októberig várjuk a kerékpárosokat. Most különösen időszerű a javítás, hiszen a hosszabb téli leállás után a tavaszi idény kezdetén lényeges a kétkerekű járművek ellenőrzése, felkészítése.

Soós László, a sportegyesület elnöke amondó: a csapat összefogásával valósítják meg legújabb tervüket, a kaposvári bringapont nagy szervizt, melynek az Obi áruház parkolója ad otthont. Nemcsak kisebb javításokat vállalnak, hanem nagyobb beavatkozásokat is elvégeznek.
– Sajnos, igen sok rossz kerékpár vesz részt a forgalomban: szerintem helyben a bringák legalább 60 százaléka nem vagy csak részben felel meg a biztonsági követelményeknek – jelezte. – Nincs világítás, rosszak a fékek, leszakadt a bovden: gyakoriak az ilyen és ehhez hasonló problémák. Találkoztam már olyan sráccal is, aki szinte büszkélkedett azzal, hogy a bringáján egyik fék sem fog. A lábát tette le, s azzal állította meg a bicajt. Olykor életveszélyes helyzeteket lehet látni az utakon, ezért a rendelkezésre álló lehetőségeinket kiaknázva társaimmal együtt akarunk segíteni másoknak.Megírtuk: Somogyban tavaly a közlekedési baleseteknek 535 sérültje volt, közülük 131 kerékpáros szenvedett sérülést. A kimutatások szerint az esetek több mint felét a bringások okozták.
Soós László hétfőn közölte: a kaposvári sportegyesület korábban, s az idén is újabb közlekedésbiztonsági előadásokat tart az általános iskolásoknak. S azzal is segíteni próbálnak, hogy az új bringapont szervizükben a hozott anyag és alkatrész beépítését is vállalják, s a kerékpárkölcsönzésen kívül értékesítésre is mód nyílik. Minden hónap első vasárnapján bringa-bazárt szerveznek, ahol a megunt, régi holmikat, felszereléseket eladhatják, vagy egymás között elcserélhetik a bicajosok.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!