Közélet

2013.03.21. 10:37

Csúszik a sztrájk, egyre dühösebbek a pedagógusok

Bizonytalanná vált, mikor kezdődhet meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett országos gördülő sztrájk, miután a Fővárosi Törvényszék alapvető hiányosságokra hivatkozva érdemi vizsgálat nélkül elutasította az érdekképviselet sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatások ügyében beadott kérelmét.

Vas András

A bíróság szerint a PDSZ nem jelölte meg a sztrájk konkrét időpontját, célját, helyszínét, illetve nem csatolt olyan sztrájkfelhívást sem, amelyből mindez megállapítható lett volna, s egy esetleges, jövőbeni sztrájk kapcsán viszont nem kezdeményezhető munkaügyi vita.
A szakszervezet eredendően ezen a héten akarta megkezdeni a munkabeszüntetést, ám addig nem hirdetett pontos időpontot, míg a munkaügyi bíróság nem mondja ki: a közoktatásban dolgozók nem kötelezhetők az elégséges szolgáltatás biztosítására, illetve elfogadja, tankerületenként legalább egy intézményt kijelölnek, hogy gondoskodjon a gyerekekről.– Jellemző, hogy felperesként nem kaptunk végzést, így pontosan nem is tudjuk, mi áll benne – felelte megkeresésünkre Nagy Erzsébet, a PDSZ Somogyért is felelős régiós vezetője. – A törvényszék a távirat irodát értesítette csak, s azt hiszem, jogállamhoz nem illő helyzet, amikor a bíróság a sajtón keresztül üzen. Amúgy nem igaz, hogy hiányos volt a keresetünk, hiszen mellékletben becsatoltuk a dokumentumokat az összes kifogásolt kérdéshez. A bíróság mostani döntése akarva-akaratlan a kormány taktikáját támogatja, mely eddig is az időhúzásról szólt. Természetes, hogy így nem kezdjük el a sztrájkot, hiszen senkit sem akarunk bevonni egy jogellenes akcióba.

Nagy Erzsébet hozzátette, nehezíti helyzetüket, hogy a jövő héten kezdődik a tavaszi szünet, majd jön az érettségi-időszak, amikor a gyerekek érdekében nem akarnak a tanárok sztrájkolni.
– De lassan eljutunk odáig, hogy ez sem érdekli majd a pedagógusokat, kikényszerítik belőlünk az ilyesfajta döntéseket – mondta a PDSZ Somogyért is felelős régiós vezetője.

– Egyre dühösebbek a kollégák, most éppen a pedagógiai programok március végi leadási határideje miatt áll a bál, hiszen át kell dolgozni őket az új követelmények alapján, ám későn jöttek ki a tantervek, ráadásul kétéves bontásokban, s ezeket évesre kell átdolgoznunk, csak éppen még nem lehet tudni, milyen tankönyvekből kell majd tanítani, hogyan épülnek fel a segédanyagok, azaz felesleges munkának tűnik az egész. Emellett a mindennapos testneveléssel kapcsolatban kiszivárgott kormány-előterjesztés is gerjeszti a hangulatot, hiszen amellett, hogy a legtöbb iskolában egyszerűen nincs hely ennyi órára, a testnevelő tanároknál tulajdonképpen már heti 32 órával számolnak, s miért csak ezzel a tárggyal tenné ezt meg a kormány. Az óraszám-emelés pedig, még ha csak burkoltan is hajtják majd végre, s a tíz, úgynevezett egyéb foglalkozás keretébe pakolják be a pluszórákat pedig egyértelmű, hogy elbocsátásokat jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!