Közélet

2013.03.22. 09:05

Élni a hierachia a legalján - cigányok és a tolerancia

Tudjuk, látjuk és érezzük a nyomort! – a tolerancia jegyében egész hetes programsorozatot szerveztek Barcson a romák, ahol elhangzott: a tolerancia kérdése soha nem volt ennyire aktuális, mint napjainkban.

Jeki Gabriella

- Lehet, hogy ez a kapkodó világ, de lehet, hogy a gazdasági válság hozza ezt magával – fogalmazta meg Balogh Imre, a megyei cigány önkormányzat elnöke. - Mindazon túl, hogy a cigány közösségek a hierarchia legalján vannak, mégis megpróbálnak emberként élni és nem keresnek bűnbakot.Az elnök azt mondja, azt látják, hogy a foglalkoztatási lehetőség egyre kevesebb, a munkanélküliség egyre nagyobb méreteket ölt, a munkahelyek, ahová eddig felvették őket, most bezárják a kapukat, és a kevés oszthatóból is ezek a közösségek kapják a legkevesebbet. A szociális helyzet drámaian romlik, és a munkahelyi diszkriminációval egyre sűrűbben találkoznak.
- Tudni kell, hogy mik azok a pontok, amiben nekünk is változni kell, és azt is, hogy a közösségen belül melyek azok a normák, melyeket tisztességgel be kell tartani – mondta az elnök. - Hiszen csak akkor várhatjuk el, hogy minket is elfogadjanak.

Koltai Dénes, Somogy tiszteletbeli cigányvajdája arról beszélt: rengeteget tud ártani az egyik kultúra a másiknak egyetlen cselekménnyel is, mint például a veszprémi brutális gyilkosság vagy az előre megfontolt, rasszista indokokkal elkövetett bűncselekmények. – Tolerancia az is, hogy tudomásul vesszük-e, hogy ebben az országban nem csak magyarok, hanem cigányok is élnek, románok, szlovákok és mások – hangsúlyozta. – A tolerancia rendkívül bonyolult dolog, melyben a kérdés csak az, hogy milyen ezeknek a kisebb csoportoknak a belső viszonya és milyen a többségi társadalom hozzáállása.

- Hogyan lehet a toleranciát növelni az emberekben? Egy módszer az lehetne, ha elfogadnánk, hogy vannak olyanok, akik lassabbak és másként gondolkodnak; hogy a gyerekeket nem elkülönítve gyógypedagógiai intézményekben kellene tartani, mert eltérőek magatartásban, viselkedésben, nehezebben tudnak tanulni, mert szerintem az egészséges gyerekeknek is meg kell tanulniuk, hogy létezik ilyen ember is.
Az egy hetes programsorozaton gyermekprogramok, filmvetítések, könyvbemutató és labdarúgó torna is várja mind a roma, mind a többségi magyar társadalom tagjait.


Kátyúzás, anyakocák és képesítés

Jó hír a barcsi roma kisebbség tagjainak, hogy az ígéretek alapján idén megvalósul egy kisebb kátyúzás a korábban pénzhiány miatt elmaradt romatelepi rehabilitáció ellenére, és egy másik program a remények szerint ezer anyakoca szétosztását teszi majd lehetővé a közeljövőben. Emellett három beadott pályázat vár pozitív elbírálásra: egyik minősített hegesztő képesítés, a másik C kategóriás jogosítvány megszerzését teszi lehetővé, míg a harmadik egy tanodát képzelt el a közösségi házban.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!