Közélet

2013.03.14. 10:35

Honnan van a vagyonod? Izzasztó vizsgálatokat indít a NAV

A korábbiaknál jóval „izzasztóbb” vagyongyarapodási vizsgálatokra lehet számítani az idén. A jogszabályváltozások leszűkítik a vizsgálati alanyok védekezési lehetőségeit, miközben jelentősen megkönnyítik az adórevizorok dolgát. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogyban több mint 70 vizsgálat során több százmillió forintos adóhiányt állapított meg.

Harsányi Miklós

Már nehezebben tudják bizonyítani a vagyongyarapodási vizsgálatok alá vont magánszemélyek, hogy nem titkoltak el jövedelmet az adóhatóság elől, mivel több jogszabályváltozás is segíti az adóellenőrök munkáját – derült ki az RSM DTM Hungary Zrt. tájékoztatójából. 2013 júliusától az adóhatóság az eddigieknél jóval könnyebben és gyorsabban juthat a vizsgált magánszemélyekkel kapcsolatos banki adatokhoz. A pénzintézetek elektronikus megkeresésével az adóhatóság nagyon gyorsan birtokába jut azoknak a bankadatoknak, amelyek az ellenőrzés menetét döntő mértékben befolyásolhatják. Jelentősen leszűkül a vizsgált személyek által felhasználható bizonyítékok köre. Egy 2006-os törvénymódosításra hivatkozva a cég arra hívta fel a figyelmet: kötött bizonyítási rendszer lép életbe azokban az esetekben, ha a magánszemély vagyonosodásának forrásaként olyan fedezetet jelöl meg, melyet 2006. szeptember 15. után szerzett. Fekete Zoltán Titusz, a zrt. adómenedzsere szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vizsgálat alá vont magánszemélyek nagyon nehezen tudják majd bizonyítani vagyonuk eredetét.

Keszthelyi László, Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei alelnöke azt mondta: ha valakit vagyonosodási vizsgálat alá vonnak, rendkívül fontos, hogy megfelelő dokumentumokkal rendelkezzen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem aprópénzt keres, hanem a gyakran több tízmillió forintos vagyongyarapodás eredetét nézi.

– Egy nagy értékű gépkocsi vagy drága ingatlan megvásárlásából sok mindenre lehet következtetni, akárcsak az illető életviteléből – hangsúlyozta. – Ha valaki májusban Hawaira utazik, júniusban a Fülöp-szigeteken nyaral, s ősszel újabb távoli helyre megy, ezek anyagi hátterére is rákérdezhetnek. Eddig is szigorúak voltak a vizsgálatok. Az idén megszaporodnak az eljárások száma, kiemelt cél a gazdaság kifehérítése, s a szakmai szervezetek nagy erőket mozgósítanak az adózatlan jövedelmek feltárására.

– A vagyonosodási vizsgálatok során összességében személyi jövedelemadó ellenőrzéseket folytat a hivatal – számolt be Fülöp Eszter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal somogyi szóvivője. – Megnézik, hogy a magánszemély adózott bevétele fedezi-e a kiadásait.

Adóbevallás elmulasztása, az életvitelre fordított kiadások és a bevallott jövedelem aránytalansága, nagyobb összegű életbiztosítás, értékes vagyontárgyak adás-vétele okot adhat a vizsgálatra. A folyamatosan veszteséges társaságok tulajdonosainál, a rendszeresen kölcsönöket nyújtó személyeknél is eljárást kezdeményezhet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az adóregisztráció jogintézményének bevezetése miatt korábban látókörbe kerülhetnek a csalárd cégek tulajdonosai, képviselői, s t a büntetőeljárással érintett társaság képviselői is az adóhatóság figyelmébe kerülhetnek.– Rendőrségi jelzések is megalapozhatják a vizsgálatainkat – említette a szóvivő. – Gyakran szólnak közérdekű bejelentések is adózatlan vagyonokról, ám ezeket minden esetben összevetik a rendelkezésükre álló információkkal, s csak megalapozottan kezd a hivatal vagyongyarapodásos vizsgálatot. Kitért rá: Somogyban a tavaly befejezett vagyonosodási vizsgálatokból származó megállapított adóhiány 774 millió forint volt. Egy vizsgálat során átlag 10,6 millió forint adókülönbözetet állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Fülöp Eszter a 2013-as feladatokról szólva kifejtette: az eltitkolt jövedelmek feltárására tovább folytatják a vagyonosodási vizsgálatokat.

A magánszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának, illetve életvitelre fordított kiadásainak összhangját is ellenőrzi a hivatal. A csőd-, felszámolás és kényszertörlési eljárások alá kerülő adózók körében is folytatnak vizsgálatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!