Közélet

2013.03.28. 17:40

Húsvét hétfőn nulla órakor indul a balatoni viharjelzés

Lesz nyár az idén is. Megnyugodhatunk, hiszen ezt maga Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke jelentette be csütörtökön Balatonföldváron, a balatoni viharjelzés elindítása előtt tartott hagyományos tájékoztatón.

Fónai Imre

S bár igaz, hogy a „hagyományoknak megfelelően” az első gombnyomásra most sem sikerült tesztüzemmódba kapcsolni a viharjelző lámpákat, csak másodikra, az éles üzem amúgy is csak húsvét hétfőjén indul: április elsején nulla órától működik a viharjelzés, korszerűbb fényjelzőkkel és a tavalyihoz képest kettőnél több állomással.

A balatoni viharjelzés nyolcvanharmadik szezonja indul április elsején. A csütörtöki balatonföldvári tájékoztatón megtudtuk: tíz új, korszerű, ledes lámpa áll üzembe húsvét hétfőjén, ezek már 360 fokos jelzésadásra is alkalmasak, vagyis nemcsak a vízen lévőknek jelzik a vihar közeledtét, hanem a parton tartózkodók is tökéletesen tájékozódhatnak általuk. Tollár Tibor tűzoltó dandártábornok megjegyezte: az ufóra emlékeztető típust például a gyártó direkt a Balatonra fejlesztette ki. A viharjelző rendszer két új állomással bővült az idénre: Fonyódra és Badacsony-Lábdihegyre is került egy-egy.

Piros Attila Somogy megyei rendőr-főkapitány arról beszélt: nagyon fontos a megelőzés, ezt szolgálja az említett fejlesztés is, melynek eredményeként remélhetően kevesebb életmentésre kényszerülnek a balatoni vízirendőrök.

Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke arra emlékeztetett: az elmúlt három év szakmai szemmel „fantasztikus” időszak volt. – 2010-ben százéves rekord dőlt meg a régióban az 1045 milliméternyi csapadékkal, 2011 azután a legszárazabb esztendő volt, 2012 se volt csapadékos, az idén azonban eddig ez a legcsapadékosabb teleink egyike.
Sikeres kezdeményezés volt a balatoni viharjelzés három medencére bontása az OMSZ-elnök szerint, ezzel a kiadott viharjelzések számát is csökkenteni lehetett, a finomítás pontosabb előrejelzéshez vezetett.Csütörtökön Balatonföldváron bejelentették azt is: huszonöt rádiót helyeznek el elsősorban vízimentők és vízirendőrök hajóján, a rendőrség számára így mindig, például viharban is „láthatók” maradnak a hajók. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke jó hírt osztott meg a hallgatósággal. A balatoni nyár közbiztonsági pluszfeladataira lesz forrás a központi költségvetésből, ezt „üzente” Bóka által Lázár János, az illetékes államtitkár. A benyújtott igény a hagyományos feladatokra ötvenmillió, a fejlesztésekre húszmillió forintnyi támogatást tartalmazott. Végső döntés áprilisban. S ha már közbiztonság: Horváth Ákos, a siófoki viharjelző obszervatórium vezetője „A Balaton-régió közbiztonságáért” díjat kapott. Horváth érdemei jelentősek a balatoni viharjelzés fejlesztése terén. Többek között a kutatásai nyomán indult nemzetközi projekt a rövid távú előrejelzés összehangolásának témájában, s a viharjelzés három medencére különítésében is döntő szerepe volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!