Közélet

2013.03.25. 10:22

Intenzív havazás Somogyban, több busz is elakadt kedden

Jelentősen javultak a közlekedési viszonyok kedden, bár reggel még több busz is elakadt a hó miatt Somogyban. Az olvadással még nem ért véget a szokatlan időjárás, hiszen a havazás nem állt el.

Sonline

18:03 - Minden út járható

A főutak burkolata országszerte többnyire vizes vagy sónedves, latyakos szakaszokra kell számítani Vas, Veszprém és Somogy megyében. A mellékutak burkolata az a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén latyakosak vagy letaposott havasak. Jelenleg országosan több mint 210 munkagép dolgozik az utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin.


17:50 - Olvad, de havazik

Kedd éjfélig összességében újabb 5-10 centiméter friss hó valószínű - a nagyobb megmaradó hómennyiség a Dunántúl délkeleti felében valószínű - írja kora esti előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az élénk északkeleti szél több helyen képes lesz hordani a lehullott havat. A szerdára virradó éjszaka a havazás súlypontja várhatóan áttevődik az ország északkeleti felére és szerdán napközben már döntően ezeken a területeken számíthatunk ismétlődő havazásra.


15:32 - Hócsibe született Barcson

"Bármilyen kellemetlen a Húsvét előtti hóesés, nem vész el az emberek humora. A kocsitulaj barátai kreálták hóból ezt a húsvéti kiscsibét járgány tetejére" - írja levelében olvasónk.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Győri Vilmos fotója, köszönjük a felvételt
[/caption]

14:14 - Nincs járhatatlan út Kaposváron

A mintegy 30 centiméteres hó ellenére nincs járhatatlan út Kaposváron. A KVG gépei kedd reggel 10 óráig mintegy kétszáz munkaórát dolgoztak az utak, járdák, buszmegállók, gyalogátkelőhelyek síkosságmentesítésén. Emellett a város 110 közmunkása is takarít hétfő óta. A hóeltakarítás előre meghatározott ütemezés szerint zajlik. Elsőként a tömegközlekedés által használt útburkolatot, második ütemben a meredekebb, lejtős szakaszokat illetve nagyobb forgalmat lebonyolító utakat, végül pedig a lakótelepeket, mellékutcákat takarítják.


13:57 - 1000 kamion indulhatott el Somogyban

A közútkezelő folyamatosan tisztítja a megye útjait. Somogy megye úthálózata járható, hó által elzárt település nincs. Somogy és
a szomszédos megyék útjait mostanra sikerült számottevően megtisztítani. A Somogy Megyei Védelmi Bizottság 12 óra 45 perckor határozott a Somogy megyében korábban elrendelt 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési korlátozásának feloldásáról. A gépjárművek útnakindításánál a rendőrség segédkezik, Somogyban körülbelül1000 kamiont érintett a korlátozás


13:45 - Kamion torlaszolta el az utat Kadarkúton

Kadarkút központjában keresztbe fordult egy kamion az úton, teljes útzár volt érvényben mintegy 20 percen át az érintett szakaszon - jelezt az SMRFK.


13:36  -Feloldották a kamoinokra vonatkozó korlátozást

Az M7-es autópálya kivételével feloldotta a rendőrség a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművekre vonatkozó, hétfőn kiadott korlátozást.13:33 - A Jobbik a segélyen élők kezébe szervezett volna lapátot

Megfelelő felkészülés és odafigyelés mellett kezelhető lett volna a hóhelyzet a megyében és Kaposváron a Jobbik szerint. A párt keddi sajtótájékoztatóján Kiss Tamás kaposvári önkormányzati képviselő elmondta: két hete lehetett tudni, milyen idő lesz március közepén, ám a megyei és a megyeszékhely illetékeseinek így sem sikerült felkészülniük a havazásra. Bővebben...


12: 30 - Olvad
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kedden sem állt le a havazás, bár jelentős olvadás kezdődött délelőtt
[/caption]

11:46 -Sokba kerül a kamionok veszteglése

A rossz útviszonyok megnehezítik a szállítást az ipari cégeknél: öt kamionra vár a segesdi Ferrokov Kft., ám kedden délelőtt még bizonytalan, hogy mikor érkeznek meg az alapanyagokkal megpakolt teherautók. A kamionstop miatt vesztegelnek a járművek, tudtuk meg Tallián Attilától, a cég ügyvezetőjétől. Az MO-ás közelében egy parkolóba terelték a teherautókat, amelyek acélárut szállítanának Dél-Somogyba.
– Ezzel párhuzamosan a kivitelt is akadályozza a rossz időjárás – jelezte a szakember. – Egy franciaországi autógyár építéséhez acélszerkezetet vittünk volna,  holland megrendelésre öntöző berendezésekhez használt acélidomokat, míg az egyik osztrák partnerünk építőipari zsaluzatot várja. Nem tudjuk, hogy mikor áll helyre a rend a közlekedésben, de már mindannyian nagyon várjuk, hogy meginduljon a szállítás.
Tallián Attila kitért rá: a bevételben nem jelent komoly veszteséget a csúszás, ám az üzleti életben kellemetlen. Bár szerencséjük van, hiszen a partnerek megértik, hogy a késés kizárólag a rossz időjárásból fakadó forgalmi helyzetre vezethető vissza.


11:02 - Berzencénél elindulhatnak a kamionok

Berzencénél 10 óra 50 perctől a horvát fél feloldotta a
korlátozást a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik számára.


10:59 - Néhol jelentős késések a somogyi buszközlekedésben

A hajnali órákban néhány autóbusz telephelyéről nem tudott elindulni. Így a 4.05-ös Kazsok-Kaposvár járat, az 5.20-as Fiad – Bonnyapusztai-, illetve a 4.57-es Nagyberki-Kaposvár között közlekedő busz.
– A hajnali járatok 5-15 perc késéssel közlekedtek – közölte Horváth Károly, a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatósági titkárságvezetője. – A reggeli órákban a Kaposdadára 6.42-es autóbusz csak Zsippóig tudott eljutni és onnan visszafordulva indult Kaposvárra. A 6.25 órakor Kaposvár-Ecseny-Kaposvár között közlekedő autóbusz csal Felsőmocsolád-felső és Kaposvár között közlekedett.

Siófok vonzáskörzetében is adódtak nehézségek. Hajnalban az Andocs- Tab között közlekedő autóbuszjárat Somogymeggyes érintése nélkül közlekedett. A későbbi időpontban közlekedő autóbuszok már érintették Somogymeggyest is. A hajnali helyi járat Nagyatádon a henészi fordulónál a hóban elakadt, műszaki mentése megtörtént.
– Felsőbogátpusztára autóbusszal nem közlekedtünk, mert a nagy hó miatt az autóbuszok megfordulása veszélyt rejtett magában – tette hozzá Horváth Károly. – Marcali-Böhönye között az autóbuszok 20-25 perc késéssel közlekedtek az útviszonyok miatt a hajnali órákban.
A délelőtti órákra az útviszonyok Somogyban normalizálódtak, az autóbuszok valamennyi településre közlekednek. Megközelíthetetlen település jelenleg nincs.


10:20 - Marad a kaminoknak a határzár

Berzence határátkelőhelyen továbbra sem léphetik át a határt egyik irányba sem a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik, azonban a horvát fél Barcs vonatkozásában 09 óra 30 perckor feloldotta a korlátozást, de Magyarország nem.

A korlátozás miatt szintén nem léphetik át a szlovén - magyar határt Szlovénia felé Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik. A kamionok a pihenőhelyeken, benzinkutakon és a leállósávokban várakoznak. A horvát - magyar határon Letenyénél Horvátországból csak az élő állatot, romlandó árut szállító magyar kamionok léphetnek be Magyarországra.


9:52 - Terepjáróval kellett elvinni a kenyeret

Volt olyan község, ahová terepjáróval szállították a friss pékárut kedden reggel a kaposvári Ács Pékség munkatársai. A csúszós, síkos út miatt jócskán megnyúlt a menetidő, de valamennyi településre odaértek a fuvarosok.
– Andocs, Karád, Bonnyapuszta, Törökkoppány, Miklósi térségében sok helyen nehezen járható volt az út, de Somogyvár, Osztopán és Alsóbogát közelében a szokásosnál lassabban közlekedtek a járműveink – tájékoztatta szerkesztőségünket Ács József, tulajdonos. – A lényeg, hogy mindenhová kiszállítottuk a pékárut, s így nem szenved hiányt a lakosság.

A somogyi településeken kívül csaknem 30 baranyai községet is ellát friss élelmiszerrel a pékség. Három mozgó ABC-t is üzemeltetnek, s tekintettel a kialakult helyzetre, több kenyérrel, péksüteménnyel megrakott járművet a szokásosnál korábban indítottak el. A szakember jelezte: több kollégája arról számolt be, hogy a baranyai utak feketék voltak, miközben Somogyban  havas, síkos útvonalak nehezítették a közlekedők dolgát.

09:20 - Minden busz közlekedik Kaposváron

Az autóbuszok minden útvonalon közlekednek Kaposvár tömegközlekedésében, az utasoknak átlagosan öt perc késéssel kell számolniuk. A reggeli állapotokhoz képest a kritikus pontokra is eljutnak a buszok, így a Lonkahegyre, Töröcskére és Toponáron a Szabó Pál utcába is elmennek a járatok. A KVG gépei és munkásai folyamatosan tisztítják a város útjait - írja délelőtti közleményében a Kapos Holding.07:41 - Nem tudott felmenni a busz a Lonkahegyre

A KVG munkatársai egész éjszaka dolgoztak, nyolc géppel és 15 munkással takarították az utakat - számolt be kedden reggel Kaposvár útjainak tisztításáról Széki Éva, a Kapos Holding sajtószóvivője. A gépek mindenhová eljutottak, Kaposvár valamennyi útját megtisztították egyszer, de az éjszakai havazás miatt újra nekiálltak a munkálatoknak. A Kaposváron közlekedő autóbuszok az összes vonalon közlekednek, átlagosan 10-15 perces késéssel. Töröcskére minden járat el tudott menni, Lonkahegyre egy autóbusz nem jutott fel reggel, a 18-as járat pedig fél 8 után ment el először a végállomásig, a Szabó Pál utcáig. 


07: 33 - Marad a kamionstop

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése alapján tovább folytatódik a kamionstop. Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú és Tolna
megyékben a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozására elrendelt kamionstop visszavonásig érvényben marad. A Szlovéniába tartó 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását is fenntartja az ORFK a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt.


07:31 - Epilepsziás kamionoson segítettek Böhönyén

A rendőrség hétfőtől kedd reggelig 44 gépkocsi és 52 ember kimenekítésében működött közre. Somogyban tizenhat anyagi kárral járó balesethez riasztották a rendőröket ez idó alatt, egy helyszínen egy ember megsérült. A katasztrófavédelem teljes eszközparkjával - 32 gépjárművel vett részt a mentésekben, 129 tűzoltó sietett a bajba jutottak megsegítésére. A Böhönyén kijelölt kamionparkolóban az egyik veszteglő kamion sofőrjéről kiderült, hogy epilepsziás beteg, és nincsenek nála a szükséges gyógyszerei. A sofőrnek a Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai segítettek beszerezni az orvosságot.
Somogyban négy helyszínen összesen 151 személy vette igénybe a melegedőket, ellátásukba karitatív szervezetek is bekapcsolódtak.07:26 - Elakadt autóbuszok, nincs elzárt település

Kedd hajnalban Somogy megyét összefüggő, tizenöt-húsz centiméteres hóréteg fedi. Nincs elzárt település nSomogyban, a megye teljes úthálózata a személygépjárművek és a tömegközlekedési eszközök számára járható. Kedden reggel a Kapos Volán menetrendszerinti járatai el tudtak indulni, de a Rinyakovácsi-Kaposvár, a Kisgyalán-Kaposvár és a Fiad-Bonnyapuszta közt közlekedő járatok kimaradtak. Elakadt továbbá egy-egy autóbusz Nagyberkiben és Nemesviden is. A vasúti közlekedés néhány perces késésekkel folyamatosan működik Somogyban, a közműszolgáltatásban sem fordult elő üzemzavar.


Kedd, 07:10 - Kamionokat szabadítottak ki a hó fogságából

A Magyar Közút Nonprofit  kedd reggeli összesítése alapján az ország túlnyomó részén téliesek az út- és látási viszonyok. A főutakon havas, letaposott havas, hókásás szakaszokra kell számítani. A mellékutakon jégbordás szakaszokkal kell számolni több déli területen, máshol havasak, latyakosak, néhol hókásásak az alsóbbrendű utak. A Dunántúl nagy részén közepesek a látási viszonyok. A társaságnál 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A kora reggeli állapot szerint országosan több mint 500 munkagép dolgozik az utakon.
 
Az éjjel, illetve a kedd hajnali órákban a 67-es úton, Mernyénél veszteglő kamionokat a kaposvári KÖTÉL egyesület segítségével kiszabadították a hó fogságából. A járműveket Somogyaszalóra irányították, ahol kinyitották számukra a helyi polgármesteri hivatalt a boltot is. Néhány kamion a kaposfői körforgalomnál (Avia kút), és a kadarkúti polgármesteri hivatalnál vesztegel. Egy élő állatokat szállító kamiont a KÖTÉL bevontatott Kaposvárra az éjjel.

---------------------------------------------------------------

22:00 - Újabb tíz centi hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális figyelmeztetése szerint Somogyban ismét tíz centi friss hó hullhat kedden. A megyére citromsárga figyelmeztetést adtak ki a szakemberek a gyenege hófúvás miatt, a szél alacsony hótorlaszokat emelhett többfelé Somogyban holnap.


21:55 - Kamionokat kell kiszabadítani a 67-es úton

A 67-es úton Mernyénél több kamion is vesztegel, a rendőrség biztosítása mellett a kaposvári KÖTÉL egyesület segíti továbbjutásukat Kaposvárra, ahol a kijelölt parkolóhelyre kell menniük. 


21:25 - Hólánc nélkül visszafordítják az autósokat is

A 67-es főút 19 + 042 kilométer szelvény és a 30 + 400 kilométerszelvény közötti szakaszán, valamint a 66-os főút 41 + 500 kilométerszelvény és a 48 + 200 kilométer szelvény közötti szakaszán az időjárási körülményektől függően "Hólánc használata kötelező" jelzőtáblát helyeztek ki. A rendőrök a 66-os útról a 66-os és 6621-es út kereszteződéséhez (cserénfai elágazásához), a 67-es útról Kaposvár, Vár u. Vásártéri út kereszteződéséhez fordítják vissza a hólánccal nem rendelkező járműveket.

21:20 - Várakozóhelyeket jelöltek ki a veszteglő kamionoknak

A rendkívüli hóhelyzetben a kamionokra vonatkozó forgalomkorlátozás alatt az alábbi várakozóhelyeket jelölte ki a rendőrség:
- a 61. sz. úton: 118-as kilométer szelvényben Toponári kamionparkoló,
- a 66. sz. úton: 6621. sz. út kereszteződésénél (cserénfai elágazó) lévő kamionos pihenőhely,
- a 67. sz. úton: Kaposvár, Vásártéri úti buszparkoló
- 7-es főút: Szántód, OÁZIS parkoló,
- 65-ös főút: Ságvár, Vámudvar előtti ügyfél parkoló,
- 6505-ös út Kapoly puszta, Puli vendéglő parkoló, illetve Kapolyi laktanya (melegedő hely)
- Balatonlelle, Fortuna u.,
- 7-es főút, Balatonlelle bevezető részén a vasút és a főút közötti megtisztítottterület (Rider Beach),
- Marcali Kossuth utca Volán telep, telítettsége esetén: Marcali Noszlopy utca Tesco bevásárlóház parkolója,
- Nagyatád, a volt laktanya területe,
- Barcs, Dráva u. 17. szám, a határátkelőhelytől 200 m-re,
- az M7 autópályán a 137 kilométerszelvénynél a Balatonlellei pihenőhely kb 100 kamion befogadására képes (étteremmel rendelkezik)
- M7 156 + 600 Táskai pihenőhely kb.20 kamion befogadására alkalma,
- M7 176 + 000 Balatonkeresztúri pihenőhely kb 100 kamion befogadására képes (étteremmel rendelkezik),
- M7 178 + 000 sávolyi pihenőhely körülbelül 20 kamion befogadására képes.
- az M7 autópálya jobb és bal pálya 95 kilométer szelvényben található (Agip töltőállomás), ugyanitt még négy pihenőhely, illetve a jobb és bal pálya 109 kilométer szelvény (Töreki pihenőhely).

20:50 - Több távolsági buszjárat is elakadt

Helyközi autóbuszjárat akadt el Somogybükkösdön, Bodrog és Kürtöspuszta között, Torvaj és Lulla közti útszakaszon, Kaposváron és Oroszlónál. A járatok a műszaki mentést követően folytatni tudták útjukat. Kaposdada és Zsippó kivételével a buszok minden településre eljutottak hétfőn Somogyban.  

A megyei védelmi bizottság operatív törzse felvette a kapcsolatot a Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezreddel, a készenlétben álló gépjárművekre helyben lakó katonákat vezényelték a gyors bevethetőség érdekében, igénybevételükre ezidáig nem volt szükség.


20:40 - Lezárták a 67-es utat

Somogy megyében nincs elzárt település, de a 67-es főutat Mernyénél le kellett zárni. Somogy megye tűzoltóegységeit a mai nap folyamán 20:00 óráig 26 káresethez riasztották. A tűzoltók hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművek mentését végezték. A közútkezelő 94 gépjárművel végzi a megye úthálózatának hómentesítését. A 67-es főutat a hóakadályok miatt Mernyénél lezárták. Az útjukat folytatni nem tudó autósoknak melegedőhelyet nyitottak.


19:50 - Parkolóba terelik a kamionokat

A Vése-Nemekisfalud, valamint a Lad-Kadarkút elágazónál a rendőrök a parkolókba, biztonságos helyre terelik a kamionokat. A 68-as úton Tapsonytól 500 méterre  egy kistehergépjármű keresztbe fordult az úton.

19:42 - Lezárás az M7-esen

Az M7-es autópálya Ordacsehi lehajtót és felhajtót lezárták a rendőrök, az útszakasz teljesen járhatatlan hóátfúvások miatt.


18:52 - Várakozóhelyet alakítottak ki a kamionosoknak Kaposváron

A 7,5 tonna össztömeget meghaladó járműveket Kaposvár belterületén a  rendőrök az Áchim András utcában található (Nostra Malom, Mol-töltőállomás) kijelölt parkolóhelyre terelik.


18:45 - Nem áll meg a munka éjjel

A  KVG gépei és munkásai folyamatosan tisztítják Kaposvár útjait, egész éjszaka dolgoznak, hogy a reggeli munkakezdésre járhatóak legyenek az utak és a járdák - íraja esti közleményében Széki Éva, a Kapos Holding sajtószóvivője. Kaposváron autóbuszjárat nem marad ki, a járatok azonban 10-12 percet késnek. A 14-es, 15-ös, 18-as járat továbbra sem tud elmenni a végállomásig.

18:38 - Két kamionbaleset az M7-esen

Az M7-es autópálya bal pályatest 127-es kilométerszelvényében Balatonszárszónál egy tehergépkocsi utánfutója felborult, a külső sávot teljesen elfoglalja. A belső sávon lassan, de halad a forgalom. Az M7-es autópálya jobb pályatest 135-ös kilométer szelvényében egy kamion szalagkorlátnak ütközött. Az autópálya rendőrei elindultak a helyszínre.


18:30 - 15 centi hó hullott eddig

A Dél-Dunántúlon átlagosan öt-hat centiméter a friss hó vastagsága, de Kaposvárnál reggel óta 15 centiméternyi hó hullott. Intenzíven havazik Zalában, Baranya és Somogy megyében. A havazás nyomán a folyamatos hóekézés ellenére a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, hókásásak, a közlekedők télies útviszonyokra számíthatnak. A 18 órai állapot szerint országosan közel 300 közutas munkagép dolgozik az utakon, de az intenzív havazás miatt lelassult a hó eltakarítása. A dunántúli területeken több térségben is kamionok akadtak el.


18:10 - Árokban egy kisteherautó

Lábod és Nagykorpád között árokba csúszott egy kistehergépkocsi. (SMRFK) 
A 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmának ideiglenes korlátozása az M7-es autópályán a Zala-Somogy megyehatártól nyugati irányba is érvényben van (OKF).

17:50 - Felborult egy lakóautó

Kaposújlaknál a vasúti átjáróban háromnegyed hat körül körüli  felborult egy lakóautó, mely az úttestet félpályán elfoglalja. (SMRFK)


17:46 - Belépési korlátozás a horvát határon

A barcsi határátkelőhelyen 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsikat nem engedik beléptetni Horvátország területére.
A 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó tehergépkocsikat, személygépkocsikat hólánc vagy téligumi használatára kötelezik.
Berzencénél egyelőre nincs korlátozás. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet: továbbra is fennáll, hogy Baranya és Tolna megye területén erős hófúvás alakulhat ki, ott a friss hóval fedett területeken az erős szél magas hótorlaszokat is emelhet.

A Somogy megyére vonatkozó kamionstop (7,5 tonna feletti járművekre vonatkozó korlátozás) az M7-es autópályára és a tömegközlekedési járművekre nem vonatkozik.


17:23 - Mindeközben Kálmáncsán (olvasónk videója, köszönjük!)


17:00 - Minden buszt útnak indítanak

Jelenleg a Közút 34 munkagépe dolgozik Somogy megye útjain. A legkritikusabb útszakaszokra, 66-os számú főút Szentbalázs-Gödre, 67 számú főút Simonfa-Bőszénfa egy-egy hóeltakarító munkagépet irányítottak. Amennyiben szükségess, a cég további 100-120 munkagépet tud szolgálatba állítani.
A Kapos Volán buszjárat elakadt a kercseligeti bekötőúton. A társaság tájékoztatása szerint járatkimaradással nem kell számolni, a cég melegedőbuszok üzembeállítására is felkészült.
Somogyban áram, sem a gázszolgáltatásban nem voltak ezidáig fennakadások.

16:05 - Kamionstop Somogyban

Az Országos Katasztrófavédelem döntése alapján a rendkívüli időjárási helyzet miatt hétfőn 16.00 órától a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek nem közlekedhetnek Somogy megye közútjain. (Közút.hu)


16:01 - A havazás miatt elmarad az MVM-per keddi tárgyalása

Bizonytalan, folytatódhat-e a héten a Kaposvári Törvényszéken az MVM-per. A K. István és társai ügyében bűnszervezetben elkövetett 15 milliárd forintnyi hűtlen kezelés miatt indított per tanúmeghallgatásokkal folytatódna, ám a nagy havazás miatt a keddi tárgyalás bizonyosan elmarad. A törvényszék eredendően több mint húsz tanút akart meghallgatni három nap alatt.


15:55 - Kamionok akadtak el, busszal ütközött egy teherautó

A 61-es főúton Pogányszentpéter után, Iharosberény irányába három kamion és egy kisterhergépkocsi vesztegel az úton a nagy hó miatt. A Juta belterületén egy autóbusz és a egy kistehergépkocsi ütközött. Személyi sérülés nem történt.


15:40 Szennán elakadt egy távolsági busz, lesznek kimaradó járatok

Kaposváron és vonzáskörzetében az utak havasak, autóbusszal még járhatóak. A települések autóbusszal megközelíthetőek, több helyen azonban kisebb-nagyobb gondot okozott a szokatlan időjárás.
– A Kaposvárról 13.50 órakor induló autóbuszjárat Szennában délután kettő után elakadt, mentése folyamatban van – számolt be Horváth Károly, a Kapos Volán Zrt. titkárságvezetője. – A közúti forgalmat azonban nem akadályozza. Az utasok a következő járattal továbbutaztak.

Kaposdada és Gödre Kiskeresztúr, településrészekre nem közlekedünk.
Az autóbuszok Nagyatád és vonzáskörzetében – Csurgón és Barcson is – kisebb késésekkel közlekednek. A Csurgóról 14.25 órakor induló  Csurgó – Őrtilos között közlekedő járat csak Gyékényesig közlekedik.

A Kaposváron 12.50 órakor Nagyatádra induló járat 20 percet késett, mert Mike és Nagyatád között a jeges útviszonyok miatt csak lassan tudott közlekedni. Lad térségében egy kamion keresztbe fordult, amely a forgalmat akadályozza.

Siófok, illetve Marcali vonzáskörzetében az utak havasak, de minden település autóbusszal megközelíthető. Kisebb késések előfordulnak.15:25 - Több buszjárat sem tud minden megállójába eljutni Kaposváron

Nem tud elmenni a kaposvári tömegközlekedésben a 14-es járat Töröcskére, csak a Szőlőhegyi megállóig közlekedik a busz. A 15-os autóbusz nem tud felmenni a Lonkahegyre, ezért csak  a Szigetvári utcáig közlekedik.  A 18-as járat a 8-as útvonalán jár a toponári fordulóig, a Szabó Pál utcába már nem tud felmenni - tájlkoztatott Széki Éva a Kapos Holding sajtószóvivője hétfőn délután. Az autóbuszok átlagosan tíz perces késésel közlekednek Kaposváron
A KVG folyamatosan tisztítja a város útjait.


[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tíz perc az átlagos késés
[/caption]

14:58 - Belecsapódott a hókotróba

Egy hókotró tehargépjárműbe hajtott hátulról Mernye külterültén a 67-es úton egy személyautó, személyi sérlés nem történt.


14:55  - Elősózás, latyakos utak

Somogyban az összes főúton és forgalmasabb mellékúton már a havazás előtt végeztünk nedvesített sószórást kálcium-klorid oldat felhasználásával – tájékoztatott Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője. – A folyamatos munkavégzésünk ellenére sok helyen latyakos vagy havas szakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.
Összesen 26 saját munkagép végez jelenleg is hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Fennakadásról nem kaptak bejelentést.


14:45 - Három baleset egymás után


A 610 -es úton egymás után, fél egykor és negyed kettőkor is két baleset is történt Kaposmérőnél. Mindkét karambolbalt anyagi káros balesetként említi az SMRFK gyorsjelentése.
Kaposváron a  Füredi csomópontban szintén anyagi káros baleset történt.


14:31 - Vannak kritikus pontok

Több autó sem tud feljutni a Kontrássy utca és a Zárda utca kereszteződésében Kaposváron. Kisebbfajta kocsisor torlódott össze az útszakaszon. Több autót ki kellett tolni a parkolóból. A bajt tetézi a gyakorlatlanság és a téli gumi hiánya is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jön, jön, jön...
[/caption]


14:02 - Elakadt busz, késő járatok

Kaposváron a helyi járatú autóbuszok átlagosan 10 perces késssel közlekednek, de minden útvonalon járnak - közölte a Kapos Holding hétfőn délután. Néhány járat délelőtt nem tudott eljutni Töröcskére, csak a Szőlőhegyi megállóig közlekedtek a buszok. Az Anna utcai körforgalomnál egy személygépkocsi megállt, a mögötte lévő autóbuszt is megállásra kényszerítve, amely utána már nem tudott elindulni. A műszaki mentés jelenleg is tart, a közlekedésirend azonban hamarosan helyreáll.


13:11 - Két baleset, egy sérült

Két személyautó ütközött össze Várda és Juta között - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, a balesetben senki sem sérült meg. Egy embert kórházba kellett szállítni a Juta-Kaposvár közötti útszakaszról, mert egy személygépkocsi megcsúszott és az árokban landolt. A 67-es számú főútvonalon a "Simonfai tetőnél" az út a kamionosoknak a havazás miatt nehezen járható.

12:58 - Kiterelés az autópályáról

A szlovén hatóságok döntése alapján, a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel mostantól bizonytalan ideig a tehergépjárművek nem léphetik át a szlovén – magyar határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál. A kamionokat az M7-es autópálya somogyi szakaszán  a rendőrök a pihenőhelyekre, benzinkutakra és a leállósávokra terelik. A személyautó és kamionos  forgalom továbbra is zavartalan a Berzencei és Barcsi határátkelőkön.  Somogy megyében jelenleg nincs lezárt út és elzárt település.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Vidám séta a hóban - Kaposvár 03.25
[/caption]

12:55 -Sehol sincs fennakadás

Nem okozott eddig fennakadást az inztenzív havazás a közúti közlekedésben - tájékoztatott a Magyar Közút kevéssel délután egy óra előtt. A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!
A közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoznak, a fő- és mellékutak általában nedvesek Vas, Tolna és Baranya és Somogy megyében.


12:50 - Nem engedik be Szlovéniába a kamionokat (MTI)

Az időjárási viszonyok miatt Szlovénia teherforgalmi korlátozást vezetett be a magyar-szlovén határon hétfőn 12 óra 30 perctől, és nem engedi be az országba a 3,5 tonna összsúlyt meghaladó járműveket.


12:15 - Áutók az árokban (felhívás)

Nagybajomban és Kaposváron is árokba csúszot autót mentettek ki a tűzoltók hétfőn délelőtt. A katasztrófavédelem szakemberei azt javasolják, hogy csak jól felkészülten induljanak útnak -  a járművekben legyen kisebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon, némi élelem, innivaló. A készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. A Katasztrófavédelem azt kéri, hogy amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon!


11:10 - Zavartalan a közlekedés Kaposváron

Kaposváron az autóbusz közlekedés zavartalan, a járatok minden útvonalon közlekednek néhány perces késéssel - tájékoztatott SZéki Éva a Kapos Holding sajtószóvivője. A KVG gépei és munkásai  jelenleg a tömegközlekedési útvonalakat és a meredek utcákat tisztítják.


10:54 - Narancssárga riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 10 óra 53 perctől narancssárga riasztást adott ki Somogy megyére az erős havazás miatt.
A rendőrség azt kéri a somogyi közlekedőket, hogy csak abban az  esetben induljanak útnak, ha nagyon szükséges.

A számítások szerint szerda reggelig a megye területén akár 20 centiméter friss hó is hullhat. Kedd reggelig 40-50 km/óra sebességű északkeleti irányú szélre számíthatunk. A szél és a hó nehezítheti a közlekedést a hétfőn. A közutak jegesedése, és a korlátozott látási viszonyok miatt fokozottan balesetveszélyes lehet a közlekedés.


08:20 - Újra havazás

A hóesés leginkább a Somogy megye déli részén igazán intenzív, hótorlaszokról, hóátfúvásokról egyelőre nem érkezett jelentés. A somogyi határátkelőhelyeknél zavartalan a vasúti- és a közúti közlekedés, az M7-es autópálya jól járható, a megye útjai sónedvesek.

A rendőrség minden járművezetőt arra kér, a téli gumiabroncsok használatával közlekedjenek és az időjárási viszonyoknak megfelelően válasszák meg sebességüket! Javasolják: csak indokolt esetben induljanak útnak.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!